Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Agressie tegen ov-personeel: GVB legt zaterdag het netwerk drie minuten stil

Vanwege de mishandeling van NS-personeel legt ook het GVB zaterdagavond het openbaar vervoer drie minuten stil. Volgens de vervoerder komt agressie in het ov vaker voor. ‘We schrikken er steeds van.’

Vorige week werd een NS-conductrice geschopt, geslagen en met grof geweld van de trap geduwd.Beeld ANP / ANP

Met de actie wil de vervoerder duidelijk maken dat ze geweld tegen personeel niet accepteren. Volgens de woordvoerder van de GVB gaat het om al het openbaar vervoer in de stad. Ook personeel van stadsvervoerders RET in Rotterdam en HTM in Den Haag leggen hun werk kort neer.

Eerder lieten spoorvervoerders NS, Arriva, Keolis en Connexxion al weten het treinverkeer om 22.30 uur drie minuten stil te zetten. Dat is precies een week na de mishandeling van een NS-hoofdconducteur en een machinist in de trein tussen Den Haag HS en Delft. De conductrice werd geschopt, geslagen, met grof geweld van de trap geduwd en zwaar mishandeld. De machinist kreeg ook klappen.

Toename

‘Het kan zo niet langer,’ schrijft de NS. “Mijn collega’s zetten zich elke dag in om ruim 1 miljoen reizigers naar hun bestemming te brengen. Het is waanzin waar zij dagelijks mee te maken krijgen,” zegt president-directeur Wouter Koolmees.

GVB-directeur Claudia Zuiderwijk herkent de toename aan agressie tegen medewerkers. “Dit gebeurt dagelijks en we schrikken er steeds van. Het raakt ons diep als we lezen dat er mensen met een publieke taak worden belaagd. De maatschappij verhardt enorm en daar hebben wij als ov-bedrijf ook last van.”

Verbale agressie

Afgelopen jaar werden er 1042 geweldsincidenten tegen NS-medewerkers geregistreerd, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2022. Het gaat dan om bedreigen, bespugen of lichamelijk geweld. Ook hebben NS-medewerkers afgelopen jaar ruim 2300 keer te maken gehad met verbale agressie, zoals schelden en beledigen. De NS is recent onder meer gestart met een pilot waarin hoofdconducteurs en servicemedewerkers een bodycam dragen.