Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Gavannio F. bekent bomaanslagen op logeeradres rapper en op auto, filmde brandstichtingen

Gavannio F. (23) uit Amsterdam-Zuidoost bekent dat hij eind 2022 een bom legde bij een logeeradres van rivaliserende rapper Bastosz, in Amsterdam-Noord, én dat hij die nacht in Zuidoost een auto in brand stak. Justitie wil 6 jaar cel plus heropvoeding.

Rapper Bastosz.Beeld Youtube

Rapper Bastosz, echte naam Lusherno del P., heeft al jaren een vete met leden van gangsterrapformatie Zone6 uit Amsterdam-Zuidoost. Gavannio F. kent meerdere leden van Zone6. Zelf was F. naar eigen zeggen van 2017 tot 2022 lid van drillrapgroep KSB (Kikkenstein Bende) uit de Bijlmer. Eerder kregen zijn kennissen Gamillio G. (27) en Hugo G. (23) al 4 en 6 jaar cel voor hun rollen als opdrachtgever en mede-uitvoerder van de aanslag bij het huis waar rapper Bastosz was gezien kort voor de nacht van de bomaanslag, 27 op 28 december 2022.

Bekentenissen

Gavannio F. bekent niet alleen het plegen van de aanslagen op het huis in Noord en de auto in Zuidoost met bommen, bestaande uit twee cobra’s (zwaar vuurwerk) en een flesje brandstof. Hij geeft ook toe dat hij filmde hoe zijn mededader op 8 december 2022 brandstichtte in de brievenbus van het appartement van een vrouw in Almere-Stad, en ook haar auto in brand stak. Dat draaide om een relationele ruzie en op sociale media geplaatste foto’s van seks.

Het emotioneerde Gavannio F. zichtbaar toen de eigenaresse van een van de in brand gestoken auto’s dinsdag in de rechtszaal vertelde over de impact van de aanslag voor haar huis in Zuidoost. “Ik kan niet slapen, want ik weet niet of ik het doelwit ben,” zei ze. “Zelfs mijn kinderen vertrouwde ik niet meer, omdat ik me afvroeg of zij iets met criminele zaken te maken hebben. In opdracht van wie is dit? Van elke knal schrik ik wakker.”

Met gebroken stem beloofde Gavannio F. de 750 euro aan immateriële schade te betalen die zij claimt. “Ik vind het erg dat de slachtoffers in angst leven, en achterdochtig zijn. Ik heb blind gehandeld. Erg om te horen dat ik levens heb verwoest.”

In het dossier zit volop bewijs dat ‘Gavi’ F. bij de aanslagen betrokken was. De politie zette de witte Audi van bestuurder Hugo G. en F. kort na de aanslag op het huis in Amsterdam-Noord aan de kant. Hun signalementen en kleding kwamen exact overeen met die van de daders die op camerabeelden zijn te zien. Ook de Audi is zichtbaar. In berichtenverkeer via met name SnapChat werd besproken dat Hugo G. rapper Bastosz bij het huis in Noord had gezien.

Leg day: in benen schieten

‘Pakkies (klappen) geven,’ droeg Gamillio G. hem eerst op. In de bewuste nacht stuurde Hugo G. aan zijn opdrachtgever: ‘omw (on my way) ze osso (huis)’. De latere daders stuurden foto’s van het flesje brandstof met daaraan twee cobra’s getapet.

Gavannio F. stuurde een vriendin ‘mob 2k’ (de recherche vult in: bom 2000 euro) of ‘Legday 4’. De recherche vertaalt dat een leg day, straattaal voor op de benen schieten, 4000 euro zou opleveren.

Van de aanslag op de auto in Zuidoost lijkt Gavannio F. via SnapChat ook verslag uit te brengen aan de vriendin: ‘Bos (verniel) die raam; gooi het er in; ik hoor een keiharde knal; alle auto’s gaan af.’
In het Pieter Baan Centrum stelde een psychiater vast dat hij ‘beïnvloedbaar en weinig doortastend’ overkomt.

Het vuurwapen dat de politie in de Audi trof, is volgens zijn advocaat Nihad El Farougui niet van Gavannio F. en hij wist er niet van. Dat de aanslagen op de huizen levensgevaarlijk waren, zoals justitie stelt, is volgens de raadsvrouw niet aangetoond. Dat haar cliënt ondanks het risico op wraakacties zoveel mogelijk ‘openheid van zaken heeft gegeven’, ‘excuses heeft gemaakt aan de gedupeerden’ en vooral ‘een loopjongen’ was, zou de rechtbank moeten meewegen in de straf, vindt ze. De gevraagde heropvoedingsmaatregel vindt ze ‘een brug te ver’.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Over de auteur: Paul Vugts werkt sinds 1997 voor Het Parool, met name als misdaadverslaggever. Hij schrijft boeken en maakt met Corrie Gerritsma en Wouter Laumans elke twee weken de Parool Misdaadpodcast.