Direct naar artikelinhoud
InterviewPascal Paepen

De staatsbon kust ook de kasbon tot leven: ‘Straks komt er 22 miljard euro vrij, dat heeft de banken aan het denken gezet’

Pascal PaepenBeeld Sofie Silbermann

Belfius blaast de kasbon nieuw leven in. Ook BNP Paribas Fortis plant een herlancering van het ooit zo populaire spaarproduct. ‘De staatsbon heeft de banken aan het denken gezet’, zegt financieel expert Pascal Paepen.

De kasbon wordt door de grootbanken van onder het stof gehaald. Wat is het verschil met andere beleggingsproducten, zoals de termijnrekening of de staatsbon?

“De kasbon is een lening van de klant aan de bank. Je spreekt met de financiële instelling een bepaalde termijn af waarin je het geld kan missen. Je kan er gedurende die tijd niet aan. In ruil krijg je een vooraf overeengekomen rente van de bank. In tegenstelling tot de staatsbon zijn er bij kasbon verschillende looptijden mogelijk. Bij de staatsbon is het steeds afwachten welke termijnen de overheid beschikbaar stelt. Bovendien kan je het hele jaar door intekenen op een kasbon.

“Vergeleken met de termijnrekening gaat het voornamelijk om enkele technische verschillen, zoals de eventuele verdeling na overlijden. Ook kan je een kasbon voor het aflopen van de termijn van de hand doen. Dat is niet mogelijk bij een termijnrekening. Net zoals bij andere obligaties moet je bij de kasbon rekening houden met 30 procent roerende voorheffing.”

Waarom was het beleggingsinstrument uit de belangstelling verdwenen? Wat veroorzaakt de renaissance van de kasbon?

“Dat heeft alles te maken met de rente: die was zo goed als dood. We werden de voorbije dertig jaar niet beloond om geld vast te zetten. De interesse daalde, waardoor de meeste banken geen kasbons meer aanboden. Dat is nu anders door de hogere rente. De kasbon zal, net zoals de staatsbon, een renaissance kennen.

'Dit heeft alles te maken met de rente: die was zo goed als dood. Dat is nu anders'

“De kasbon heeft zijn wedergeboorte waarschijnlijk aan de staatsbon te danken. Op 4 september komt er 22 miljard euro aan fondsen vrij. Dat heeft de banken aan het denken gezet: al die mensen moeten op zoek naar een nieuwe belegging. Belfius heeft voor die beleggers nu een product klaarstaan. Ook andere banken zullen snel volgen. Als klanten door de kasbon een overstap naar Belfius overwegen, zullen andere banken niet achterblijven.”

Wat voor rendement mogen we verwachten? Voor welke beleggers is dit product geschikt?

“Belfius stelt de details op woensdag voor. Ik verwacht dat het rendement vergelijkbaar zal zijn met de rente op een termijnrekening of de laatste staatsbon: het zal dus niet bijster veel opbrengen. De kasbon is dan ook voornamelijk geschikt voor de defensieve belegger die weinig risico wil lopen. Het gaat over een relatief veilige belegging. Net als de spaar- en termijnrekeningen geniet de kasbon van de depositogarantie tot 100.000 euro.

“Een mogelijk voordeel is dat de kasbon nu met de termijnrekeningen zal gaan concurreren. Bovendien gaf Belfius - vergeleken met andere grootbanken - al een goede rente op hun termijnrekeningen. De kasbon zal de rente mogelijk verder doen stijgen.”

Is de kasbon dan wel een goede investering? Wordt het een succes in navolging van de staatsbon?

“Op dit moment lijkt de kasbon weinig interessant vergeleken met de spaarrekening. Je zal niet veel meer op de kasbon verdienen. Maar als de ECB de rente doet dalen - dat wordt deze zomer verwacht - dan zal ook het spaarboekje opnieuw minder opbrengen. Dat maakt de kasbon interessanter door zijn vaste rente.

“Maar wie het mij vraagt, kijkt beter naar andere beleggingsproducten. Het rendement op de kasbon blijft laag. Investeren in pakweg een aandelenfonds brengt meer op, maar natuurlijk moet je dan wel rekening houden met een hoger risico.

“Of de kasbon dan wel een succes wordt? Mogelijk wel. Belfius mikt op een specifiek type belegger. Ik denk hier vooral aan ouderen die over een aantal jaar met pensioen gaan of al met pensioen zijn. Ze zijn dan zeker dat ze geen geld verliezen als de beurs plots zakt. Vermoedelijk wil Belfius zijn klanten vooral aanzetten tot een gesprek met de bankier. Zo kan er naast de kasbon ook geld naar andere producten vloeien.”