hardlopen

Een finish waaraan een reukje zit: Chinees ‘mag’ drie Afrikanen kloppen in de sprint

Willy Mnangat, Robert Keter en Dejene Hailu Bikila kijken naar He Jie, He Jie kijkt naar de meet.© reuters

De Chinees He Jie heeft afgelopen zondag de halve marathon van Peking gewonnen, maar het is nog maar de vraag of hij kan nagenieten. Er is immers een onderzoek gestart naar de finish: drie Afrikaanse lopers hielden zich duidelijk in om de thuisloper aan de winst te helpen.

loa

De finish aanwijzen, aanmoedigen, nog iets zeggen, de anderen aanmanen om niet te snel te gaan: de Keniaan Willy Mnangat, diens landgenoot Robert Keter en Ethiopiër Dejene Hailu Bikila waren zondag duidelijk niet bezig met het winnen van de halve marathon van Peking. Ze liepen naast Aziatische kampioen He Jie, die zichtbaar op zijn tandvlees zat. Terwijl de drie Afrikanen in de laatste meters nog wat meer inhielden, overschreed de Chinese hardloper met gebalde vuist en met grimas als eerste de finish.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De beelden gingen al snel de wereld rond en zorgen voor verontwaardiging in de atletiekwereld. Er rijzen vragen over mogelijke omkoping. Mnangat heeft inmiddels al min of meer toegegeven dat hij He liet voorgaan, maar vindt niet dat hij iets verkeerds deed. “Hij is mijn vriend”, zei Mnangat aan de South China Morning Post. Gevraagd of hij He liet winnen, zei hij aanvankelijk “ja”, maar nadien veranderde hij zijn verhaal en zei hij dat hij enkel meeliep om het tempo aan te geven voor He – niet voor de prijzen. Op zijn borstnummer had volgens hem niet zijn naam, maar wel “pace” moeten staan (zoals dat gebruikelijk is voor hazen). Mnangat merkte nog op dat het verhoopte doel niet bereikt werd, want het was de bedoeling dat He het nationaal record op de halve marathon zou breken. De Chinees won in 1:03:44, terwijl het record op 1:02:33 staat.

De organisatie houdt de resultaten van de wedstrijd in beraad en zegt de finish te onderzoeken. Ook de wereldatletiekbond reageerde: “We zijn op de hoogte van de beelden en begrijpen dat er momenteel een onderzoek wordt uitgevoerd door de relevante lokale autoriteiten.”

“De integriteit van de sport heeft de hoogste prioriteit bij World Athletics, maar zolang dit onderzoek loopt, kunnen we geen verdere commentaar geven.”