Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Bernd Hölzenbein, ‘uitvinder van de schwalbe’ tegen Oranje in 1974, overleden

De Duitse voetballegende Bernd Hölzenbein is maandagavond overleden. De aanvaller versierde in de WK-finale van 1974 West-Duitsland-Nederland (2-1) een strafschop door over het been van Wim Jansen te vallen.

Bernd Hölzenbein valt over het been van Wim Jansen. Links Gerd Müller, rechts Wim Rijsbergen.Beeld GPD

De oud-speler van Eintracht Frankfurt is na Andreas Brehme en Franz Beckerbauer (78) al de derde Duitse wereldkampioen die dit jaar is overleden. Ook Gerd Müller (75), Jürgen Grabowski (77), Horst-Dieter Höttges (79) en Heinz Flohe (65) van het kampioensteam uit 1974 leven niet meer; bondscoach Helmut Schön overleed op 23 februari 1996 op 80-jarige leeftijd.

Na de 0-1 van Johan Neeskens in de WK-finale, ook na een strafschop, bood Hölzenbein de Duitsers in 1974 in München weer perspectief door opzichtig over het been te vallen van wijlen Wim Jansen. De Engelse scheidsrechter Jack Taylor, die in 2012 op 82-jarige leeftijd overleed, wees niettemin naar de stip. Paul Breitner schoot West-Duitsland vervolgens weer langszij. Bild schrijft dinsdag in een necrologie dat Hölzenbein vanaf dat moment voor de Nederlanders ‘de uitvinder van de schwalbe’ was. Zelf ontkende Hölzenbein altijd dat zijn val een schwalbe was.

Hölzenbein speelde lang als aanvaller bij Eintracht Frankfurt en werd daar een van de succesvolste spelers uit de clubgeschiedenis. Hij scoorde 160 keer in 420 Bundesligaduels. In 1980 won hij met Eintracht de Uefa Cup.

Volgens Bild leed Hölzenbein onder meer aan dementie en stierf hij na een lang ziekbed. Hij is 78 jaar geworden.