Direct naar artikelinhoud
NieuwsDenemarken

Historisch beursgebouw van Kopenhagen binnenin volledig verwoest, brand nu onder controle

Vanochtend brak er brand uit in het beursgebouw in Kopenhagen, die is intussen onder controle, maar de binnenkant is helemaal verwoest.Beeld AP

De brand in het historisch beursgebouw in het centrum van de Deense hoofdstad Kopenhagen is onder controle. Het hele gebouw is langs de binnenzijde verwoest. Ook de iconische torenspits van het gebouw is ingestort.

Video wordt geladen...

De brand brak rond 7.30 uur vanochtend uit. Brandweer en politie kwamen massaal ter plaatse, maar die konden niet verhinderen dat de bekende 56 meter hoge spiraalvormige torenspits van het gebouw al snel volledig in vlammen opging en instortte.

De vele stellingen en geveldoeken die rond het gebouw staan voor een grootschalige renovatie bemoeilijkten de bluswerken bovendien.

Het beursgebouw werd momenteel gerenoveerd.Beeld AP

Ook het koperen dak bemoeilijkte het blussen, zei brandweerchef Frank Trier Mikkelsen aan de Deense openbare omroep, aangezien “het water gewoon wordt teruggekaatst”. “Veel water over het dak gooien ziet er ongetwijfeld geweldig uit op tv, maar het zou gewoon niet gewerkt hebben”, weet ook Andersen. In dit geval moet de vuurzee dus van onderaf en van opzij bestreden worden.

Mikkelsen had het over “onze ergste nachtmerrie” en zei dat het vuur zich over alle verdiepingen – “van de kelder tot de zolder” – heeft verspreid via een liftschacht.

De torenspits van het gebouw ging in vlammen op.Beeld AFP

Rond het middaguur zeiden de reddingsdiensten dat ze “geen enkele garantie” kunnen geven dat ze de gevel van het historische beursgebouw in Kopenhagen kunnen redden.“De gevels staan nog overeind, maar ze beginnen te bezwijken onder invloed van de brand”, verklaarde Jakob Vedsted Andersen, chef van de hulpdiensten. “We doen er alles aan om de gevels te beschermen, maar we kunnen geen garanties geven”. De bluswerkzaamheden zullen zeker 24 uur duren. Rond 16.30 uur was de brand onder controle, meldden de hulpdiensten.

‘Dit is onze Notre Dame’

De Deense krant Berlingske noemt de brand “een catastrofe”. “Dit is onze Notre Dame”, schrijft het medium op zijn website. Deens minister van Cultuur Jakob Engel-Schmidt heeft het op X over “vreselijke beelden van de Beurs vanochtend”. “400 jaar Deens cultureel erfgoed in vlammen.”

Premier Mette Frederiksen noemt de beurs “een van de meest iconische gebouwen van Kopenhagen”. “Een stuk Deense geschiedenis gaat in vlammen op”, schrijft ze op Instagram. “Het doet pijn om te zien.” Verder bedankte ze de brandweer, de politie en iedereen “die de brand dapper heeft bestreden”.

Het beursgebouw uit 1625 is een van de oudste gebouwen van Kopenhagen en wordt momenteel gerenoveerd voor de vierhonderdste verjaardag volgend jaar. Een zwarte rookpluim is over heel de stad te zien.

‘Dit is onze Notre Dame’
Beeld AFP

Schilderijen gered

Lokale media deelden beelden waarop te zien is dat grote schilderijen in allerijl uit het gebouw worden gehaald. Onder andere het meer dan 4 meter brede en 2,5 meter hoge schilderij Fra Københavns Børs van de schilder P.S. Krøyer uit 1895, een van de bekendste schilderijen van Denemarken, kon worden gered.

Het Deense Nationale Museum liet weten 25 medewerkers te hebben gestuurd om te helpen.

Een deel van het parlementsgebouw Christiansborg, dat naast het beursgebouw ligt, werd geëvacueerd, net als verschillende ministeries in de buurt van de beurs. De hele omgeving in het centrum van Kopenhagen is afgesloten voor het verkeer. Ook een honderdtal militairen is ter plaatse om te helpen bij de reddingswerken.

Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. Het gebouw huisvest niet langer de Deense beurs, maar het hoofdkantoor van de Kamer van Koophandel.

Hulpdiensten en inwoners brachten metershoge schilderijen uit het gebouw in veiligheid.Beeld AFP

Koning: ‘Triest aanzicht’

Ook de Deense koning Frederik heeft ontzet gereageerd op de brand. “We werden wakker met een triest aanzicht”, schrijft hij in een bericht op sociale media. “Een belangrijk deel van ons architecturaal erfgoed staat in brand.”

De koning noemt het gebouw Børsen een belangrijk herkenningspunt voor Kopenhagen. “Tot vandaag zagen wij het historische gebouw als een prachtig symbool van onze hoofdstad en een gebouw waar wij als land trots op waren.”

Frederik en zijn vrouw koningin Mary bedanken in het bericht ook alle mensen die ervoor hebben gezorgd dat er geen gewonden zijn gevallen. Ook bedankt hij de mensen die zich hebben ingezet om zo veel mogelijk kunstwerken die in het gebouw aanwezig waren te redden.

De 84e verjaardag van koningin Margrethe, de moeder van Frederik, wordt dinsdag soberder gevierd dan gepland. Het muziekkorps van de koninklijke lijfwacht zou rond het middaguur op paleis Fredensborg spelen, maar dat optreden is geannuleerd. Een woordvoerder van het hof zei aan Deense media dat de festiviteiten door de brand niet doorgaan. Margrethe deed in januari afstand van de Deense troon. Ze voert wel nog steeds de titel koningin.

Brandweerlui bij de hoofdingang van het gebouw.Beeld AFP
Koning: ‘Triest aanzicht’
Beeld REUTERS
De brandweer staat zo goed als machteloos tegen de zware brand.Beeld ANP / EPA
Koning: ‘Triest aanzicht’
Beeld AFP
Koning: ‘Triest aanzicht’
Beeld AFP
Koning: ‘Triest aanzicht’
Beeld AFP
Het gebouw maakt deel uit van de skyline van Kopenhagen.Beeld RV