Direct naar artikelinhoud
Welzijn

Depressieve mensen voelen zich rijker na een uurtje sporten

Depressieve mensen voelen zich rijker na een uurtje sporten
Beeld ANP / Venema Media

Sporten maakt gelukkiger. Dat heeft het meeste effect bij mensen die neerslachtig of heel eenzaam zijn. Hoeveel gelukkiger je ervan wordt, is nu in geld uitgedrukt.

Sporters voelen zich een rijker mens. Dat wil zeggen: ze voelen zich alsof hun portemonnee dikker is. Een uurtje sporten per week leidt tot een hoger gevoel van welzijn. Volgens onderzoekers is dat gelijk aan het gevoel dat je krijgt bij een inkomensstijging van 245 euro per maand. Dat effect is nog veel groter voor mensen die zich depressief of erg eenzaam voelen. Dan kan een uurtje sporten dezelfde ervaring geven als wanneer je maandinkomen met 737 euro stijgt.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Dat sporten en beweging bijdragen aan fitheid, persoonlijk welbevinden en aan meer sociale contacten is geen verrassing. Maar hoe maak je die waarde voor de samenleving concreet? Het blijft voor sportorganisaties, maar ook overheden vaak een slag in de lucht bij het maken van beleidskeuzes.

Sporters hoger scoren op geluk, tevredenheid en mentale veerkracht

De sporteconomen Jelle Schoemaker en Willem de Boer van de HAN haken met hun onderzoek aan bij een tendens om het begrip ‘welvaart’ breder uit te drukken, en dus ook te kijken naar andere zaken die het welzijn kunnen beïnvloeden. Economische groei is lang niet de enige factor waardoor mensen zich gelukkiger kunnen voelen.

Bij de HAN is daarom gekeken naar de scores die een representatieve steekproef onder 1925 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar over tien jaar gaf aan uiteenlopende zaken van hun leven. Uit de analyse blijkt dat sporters hoger scoren op geluk en tevredenheid. Met een rekenmodel is dat vervolgens uitgedrukt in een inkomensstijging.

De gedachte daarachter: als je meer geld hebt, heb je meer invloed op hoe je je leven wilt inrichten. Je kunt besluiten minder te gaan werken, een groter huis te kopen of vaker op vakantie te gaan.

Gemiddeld sporten volwassenen in Nederland drie uur per week. Bij die mensen ligt het welzijn in die methode ongeveer 0,06 punt hoger, wat overeen komt met een welvaartstoename die iemand ervaart bij 735 euro extra inkomen per maand. Het is overigens niet zo dat eindeloos meer sporten mensen steeds gelukkiger maakt. De stijging vlakt af als mensen vier of meer uur aan sport doen.

Slechte gezondheid? Uurtje sporten leidt tot 521 euro ‘extra’

Mensen uit kwetsbare groepen hebben er verreweg het meeste baat bij als ze gaan sporten. Mensen met een slechte gezondheid ervaren een uurtje per week al alsof ze 521 euro extra inkomen per maand hebben. Voor iemand met een laag zelfvertrouwen ligt dat op 348 euro. Voor mensen die ontevreden zijn met hun sociale contacten werd dit effect overigens niet gevonden.

“We hebben niet onderzocht of sport neerslachtige of eenzame gevoelens voorkomt of oplost, maar hiermee blijkt wel dat sport tot meer geluk en welzijn leidt. Sport kan voor deze groepen worden gezien als een medicijn waardoor mensen zich gelukkiger voelen”, zegt Schoemaker.

Beleidsmakers in de sportwereld en bij de overheid kunnen daar met deze inzichten in de toekomst onderbouwde keuzes maken, denken de onderzoekers van de HAN. Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Kenniscentrum voor Sport & Bewegen, werd dinsdag gepubliceerd.

Lees ook:

Sport heeft iets te bieden dat tamelijk uniek is geworden

Wat is sport eigenlijk? En waarom kijken we er zo massaal naar en schrijven we erover? Schrijver en amateursporter Daniël Rovers buigt zich over de aantrekkingskracht van deze ‘heidense godsdienst’.

Vrouwen hebben veel meer baat bij beweging dan mannen

Vrouwen halen op de lange termijn grotere gezondheidsvoordelen uit sporten dan mannen, blijkt uit een grote Amerikaanse studie.