wielrennen

Tourwinnaar Jonas Vingegaard mag twaalf dagen na zware val eindelijk ziekenhuis verlaten

Vingegaard verlaat het Txagorritxu-ziekenhuis in de Baskische hoofdstad Vitoria-Gasteiz.© visma-lease a bike

Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) heeft bijna twee weken na zijn zware valpartij in de Ronde van het Baskenland het ziekenhuis mogen verlaten.

Vincent Van Genechten

De tweevoudige Tourwinnaar kwam op 4 april samen met nog een aantal andere renners, onder wie Remco Evenepoel en Primoz Roglic, ten val tijdens de vierde etappe van de Spaanse rittenkoers. De 27-jarige Deen brak zijn sleutelbeen, meerdere ribben en liep een longkneuzing en een klaplong op.

Op de sociale media van zijn Nederlandse ploeg geeft Vingegaard een korte reactie. “Dag iedereen, het is tijd voor mij om het ziekenhuis te verlaten. Ik wil de hele medische staf bedanken om zo goed zorg voor mij te dragen. En ik wil iedereen bedanken voor de morele steun. Ik heb veel boodschappen, geschenken en tekeningen ontvangen. Hartverwarmend! Nu is het tijd om weer helemaal te herstellen. Duimen omhoog!”, zegt hij bij enkele foto’s waarop de renner, met armbrace, poseert voor het ziekenhuis.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat de blessures van Vingegaard betekenen voor zijn kansen om voor de derde keer op rij de Tour te winnen, is afwachten. La Grande Boucle start op 29 juni.

Remco Evenepoel liep bij dezelfde valpartij breuken op in het rechtersleutelbeen en het rechterschouderblad. Hij werd al eerder in Herentals geopereerd. De 24-jarige Evenepoel wilde zich in het Baskenland klaarstomen voor de Ardense klassiekers, waarin hij onder meer mikte op een derde opeenvolgende zege in Luik-Bastenaken-Luik. ‘De Aerokogel’ uit Schepdaal wil dit jaar debuteren in de Ronde van Frankrijk.