conferentie

Burgemeester Kir stuurt agenten om topconferentie rechts-conservatieven stop te zetten

De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, heeft een politiebevel uitgevaardigd om de topconferentie van Europese rechts-conservatieven te annuleren. Agenten uit de omgeving zijn ter plaatse om het bevel uit te voeren.

Belga, , Pieter Van Maele

Vandaag, dinsdag, vond in Brussel de National Conservatism Conference (NatCon) plaats, een bijeenkomst waarop een veertigtal prominenten van conservatieve, religieuze en extreemrechtse signatuur zijn uitgenodigd. Onder hen onder meer de Hongaarse eerste minister Viktor Orban, de voormalige Britse minister Suella Braverman, oud-Europarlementslid Nigel Farage, voormalig Pools premier Mateusz Morawiecki en de Franse schrijver en politicus Éric Zemmour. Ook Europees Parlementslid voor Vlaams Belang Tom Vandendriessche stond op de sprekerslijst.

Nigel Farage sprak eerder dinsdag al op het NatCon in Sint-Joost-ten-Node.© belga

De omstreden conferentie moest eerst uitwijken van het Concert Noble in Brussel naar het hotel Sofitel Brussels Europa in Etterbeek. Maar nadat gebleken was dat de bijeenkomst ook daar niet kon plaatsvinden, weken de organisatoren uit naar evenementenzaal Claridge in Sint-Joost-ten-Node. Daar ging de conferentie dinsdagochtend rond 8 uur van start, tot groot ongenoegen van burgemeester Emir Kir.

“Verstoring openbare orde”

Die liet meteen verstaan dat hij er alles aan zou doen om de bijeenkomst alsnog te laten annuleren. Hij heeft daar intussen ook stappen voor gezet. “Er is een risico op verstoring van de openbare orde als deze conferentie plaatsvindt”, aldus Kir. “Op basis van het advies van mijn politiechef en van het Ocad (coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, red.) heb ik beslist om een politiebevel uit te vaardigen om het evenement met onmiddellijke ingang te verbieden.”

Agenten aan de ingang van de zaal waar de conferentie plaatsvindt.© pvm

Op de website van Bruzz voegt de burgemeester er nog aan toe dat “de gemeente absoluut geen toestemming heeft gegeven voor dit evenement”. Politieagenten uit de omgeving zijn naar de zaal afgezakt om het bevel “onmiddellijk” uit te voeren en de conferentie dus te beëindigen.