Direct naar artikelinhoud
Reportage

Wielerploeg Tour de Tietema-Unibet droomt van de Tour de France: ‘Dat we de Amstel Gold Race zouden rijden, leek ook niet realistisch’

Vijf jaar geleden begon Bas Tietema te vloggen in de Tour de France. Afgelopen weekend reed zijn ploeg Tour de Tietema-Unibet de Amstel Gold Race, veruit de grootste koers die de Nederlandse ploeg ooit reed. Maar de dromen zijn nóg groter.

TDT-renners (vlnr) Adam Toupalík, Hartthijs de Vries, Zeb Kyffin, Owen Geleijn en Lander Loockx.Beeld marcel van hoorn/anp

Aan de voet van de Geulhemmerberg, een van de ontelbare heuveltjes in het parkoers van de Amstel Gold Race, hangt een festivalsfeer. Een dj draait zijn platen, de tap staat open. Maar bij de Geulhemermolen zie je geen muziekliefhebbers, maar wielerfanaten. Fans van de Nederlandse wielerploeg Tour de Tietema-Unibet. Een unieke ploeg in het peloton, waarvoor het maken van filmpjes over hun wieleravonturen net zo belangrijk is als de wedstrijden zelf.

De Geulhemmerberg is tijdens de Amstel Gold Race een soort mini-Alpe d’Huez. De weg is volgekalkt met namen van renners. Hordes mensen juichen en schreeuwen als het peloton voorbijraast. Jelle Johannink (27) heeft kippenvel tot achter zijn oren als hij de bij elkaar gebrachte fanschare passeert. Johannink is met een 55ste plek de beste man van de ploeg, op ruim drie minuten achter winnaar Tom Pidcock.

“De laatste keer Cauberg ging het lichtje uit,” vertelt hij. “Tot 220 kilometer zat ik er goed bij, maar ik kon niet meer door die muur heen. Maar het was genieten. Zoveel kabaal langs het parkoers, zoveel aanmoedigingen. Twee jaar geleden reed ik criteriums met mijn clubteam, nu de Amstel Gold Race.”

Wildcard

Het is precies zoals het met TDT-Unibet gaat: heel hard. De ploeg van Bas Tietema, begonnen als YouTubefenomeen, spreekt een geheel nieuw wielerpubliek aan. TDT is een Pro-Team en opereert op het tweede niveau van het internationale wielrennen, net onder de bekende ploegen als Visma-Lease a Bike en UAE, maar in dezelfde categorie als bijvoorbeeld Lotto Dstny en Israel-Premier Tech. Voor de grootste koersen van de kalender, zoals de Amstel Gold Race, kunnen deze ploegen een wildcard krijgen.

Dus reed de kleurrijke ploeg zondag zijn grootste koers tot nu toe. Compleet met bijbehorend fanfeest langs het parkoers. “Jaren keihard werken komt in één dag samen,” zegt Tietema na een lange dag. Hij beleeft de wedstrijd achter de koers in de ploegleiderswagen en ook hij krijgt kippenvel als de auto de Geulhemermolen passeert.

“Deze fanbase is iets waar we heel trots en zuinig op moeten zijn. Sport is emotie en het is prachtig om dat samen te delen. Daar is dit een mooi voorbeeld van. Wielrennen draait traditioneel gezien heel erg om nationaliteiten. Je bent voor hem of haar omdat hij of zij uit jouw land komt. Dit draait echt om het team, zonder tegen een ander team te zijn. Want ik denk dat Mathieu van der Poel hier ook is toegejuicht. Het is de omarming van de wielersport.”

Grapjassen

De grapjassen die eerder in de Tour de France pizza’s aan de renners uitdeelden runnen nu zelf een profteam. Met doelen die vooraf misschien onrealistisch leken. Het summum is deelname aan de Tour de France. Ooit. “Realistisch? Hoe realistisch was het anderhalf jaar geleden dat we nu de Amstel Gold Race zouden rijden? Dat kon je toen ook niet bedenken. De Tour is nu nog ver weg, maar als we dezelfde stappen blijven zetten, komt het wel dichtbij. En ik denk dat het kan. Door het uit te spreken, maak je het voor iedereen tastbaar. Je kunt wel zeggen: we willen verder groeien, maar wat zegt dat? Dit is een heel concreet doel. Hoe ga je anders ooit je doelen bereiken? Als het niet lukt om ooit de Tour te rijden, is niet ineens alles mislukt. Maar we gaan voor het hoogste.”

Hoe Tietema de day after de Gold Race beleefde? Om 5 uur ging de wekker om richting de Tour of the Alps in Italië te rijden. Want daar startte maandag ook een team van de ploeg. Het circus reist vrolijk door. Tietema: “Laatst hadden we het over de vraag: wat is geluk voor iemand? Wanneer sta je stil bij de mooie momenten? Ik vind elke dag werken met deze ploeg eigenlijk leuker dan bijvoorbeeld op vakantie of naar een verjaardag gaan. Het is geen werk, maar een passie.”

Tourwinnaar Demi Vollering op weg naar Franse ploeg

Demi Vollering (27) rijdt vanaf volgend seizoen waarschijnlijk voor FDJ-Suez. De Nederlandse winnaar van de laatste Tour de France is met de Franse ploeg in onderhandeling over een meerjarig contract. Vollering vertrekt aan het einde van dit seizoen bij SD Worx-Protime, waar de Belgische wereldkampioen Lotte Kopecky wel de komende jaren blijft koersen.

Vollering werd enkele weken geleden onderdeel van een relletje toen haar ploeg tijdens Dwars door Vlaanderen bekendmaakte dat de kopvrouw de ploeg verlaat. Ploegmanager Erwin Janssen repte in een statement over een ‘genereus aanbod’ waar het management van Vollering niet op in zou zijn gegaan.

FDJ-Suez lijkt nu haar nieuwe bestemming te worden. Bij de ploeg rijden met Amber Kraak, Nina Buysman, Loes Adegeest en Lauren Molengraaf al vier Nederlandse rensters. Kopvrouwen zijn de Italiaanse Marta Cavalli en de Deense Cecilie Uttrup Ludwig, maar hun verbintenis loopt eind dit jaar af.

Vollering zelf wilde niet reageren op de transferperikelen. Ze richt zich op haar sportieve doelen, onder meer de Tour (met start in eigen land) en de Olympische Spelen in Parijs.

Transfers in de wielersport mogen pas op 1 augustus officieel wereldkundig worden gemaakt.