Ik hoop dat het lukt, zegt Wilders na terugkeer aan formatietafel

Nieuws
Geert Wilders schuift weer aan bij de formatiegesprekken nadat onderhandelingen maandag op zijn verzoek tijdelijk waren geschorst toen het over asiel en migratie ging. De gesprekken "staan soms op scherp" volgens de PVV-leider. "Dat is ook goed. En daarna probeer je eruit te komen. Ik hoop dat het lukt", zegt hij voor aanvang.
anp
dinsdag 16 april 2024 om 10:00
Afbeelding
beeld anp

Dat laatste weet hij niet zeker, voegt de radicaal-rechtse politicus toe.

De informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf bevestigden maandag dat Wilders een schorsing had aangevraagd na een "stevig" gesprek. Maar ze herkenden zich niet in de mediaberichten dat de PVV-voorman boos is weggelopen. Volgens een betrokkene was dit overigens wel het geval. Het duo benadrukte ook dat de onderbreking niet betekende dat de onderhandelingen waren vastgelopen.

Reactie BBB

Caroline van der Plas van BBB kijkt niet zo op van de actie van Wilders. "Het is mijn eerste formatie", zegt ze vlak voordat de onderhandelingen weer verder gaan. "Maar volgens mij is het in een formatie zo dat je 'hardball' speelt, dus dat je dingen scherp neerzet."

De voorvrouw van BBB heeft wel begrip voor het tijdelijke weglopen door Wilders. "Want asiel is gewoon een heel belangrijk onderwerp voor de PVV." Hierover zijn de meningen volgens Van der Plas verdeeld aan de formatietafel.

Aanpassen VN-vluchtelingenverdrag

De politica is van mening dat er "heel veel mogelijk is" om te zorgen dat minder asielmigranten naar Nederland komen. Het vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties uit 1951 aanpassen is wat haar betreft ook een optie. "Wetten en verdragen die zijn er, maar die zijn niet in beton gegoten", aldus Van der Plas.

Dinsdag praten de onderhandelaars van de vier partijen verder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

G7-landen akkoord over sluiten kolencentrales voor 2036

De landen van de G7 hebben een akkoord gesloten over het sluiten van kolencentrales in 'de eerste helft van het volgende decennium'. Dat bevestigde de Britse energieminister Andrew Bowie tegenover Amerikaanse media in Turijn, waar de industriële grootmachten de Verenigde Staten..

Afbeelding

Gerard Depardieu in oktober voor rechter voor seksueel misbruik

Acteur Gerard Depardieu moet in oktober voor de rechter verschijnen voor aanklachten wegens seksueel misbruik. Dat heeft het parket van Parijs maandagavond gemeld. Het gaat om incidenten die in 2021 plaatsvonden.

Afbeelding

DNB-baas Knot bepleit voorzichtigheid na rentedaling in juni

De Nederlandsche Bank-president Klaas Knot zegt dat de Europese Centrale Bank na de hoogstwaarschijnlijke rentedaling van juni voorzichtig zal zijn met een volgende rentestap.

Afbeelding

Von der Leyen: als Israël Rafah binnenvalt komt EU in actie

Als Israël toch het met vluchtelingen volgepakte Rafah in de Gazastrook binnenvalt, zal de Europese Unie actie ondernemen. 'Dan overleggen we met onze lidstaten en komen we in actie', zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Afbeelding

VS zien wangedrag bij vijf eenheden Israëlische strijdkrachten

De Verenigde Staten hebben vastgesteld dat vijf eenheden van het Israëlische leger verantwoordelijk zijn voor grove schendingen van de mensenrechten van Palestijnen.

Afbeelding

Clash met radicaal-rechts meteen centraal in EU-verkiezingsdebat

De aftrap van het verkiezingsdebat van Europese lijsttrekkers is meteen uitgelopen op een aanvaring tussen radicaal-rechts en de andere partijen. Het rechts-nationalistische boegbeeld Anders Vistisen noemde Brussel een ondemocratisch moeras waar bureaucraten de dienst uitmaken.