Onderzoek: in Nederland wordt veel in beschermd zeegebied gevist

Nieuws
In Nederlandse natuurgebieden in de zee wordt veel meer met sleepnetten gevist dan in andere Europese landen. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totale aantal visuren op beschermde zeebodems, meldt natuurorganisatie Stichting de Noordzee op basis van internationaal onderzoek naar de visserijdruk in beschermde natuurgebieden in zeven Europese landen.
anp
dinsdag 16 april 2024 om 10:13 aangepast 10:54
Afbeelding
beeld anp

In Nederland wordt 71 procent van de beschermde zeebodem bevist, meer dan in de andere onderzochte landen. Bij bodemberoerende visserij slepen een of meerdere boten visnetten over de bodem om vis zoals tong, schol en garnalen te vangen. In Nederland is slechts 5 procent van de Noordzee gesloten voor dit soort visserij.

"Deze vismethode verstoort de natuur op de zeebodem van de beschermde gebieden wat resulteert in verlies van biodiversiteit, aantasting van belangrijke leefgebieden van (kwetsbare) soorten en de vrijlating van opgeslagen koolstof in de zeebodem", schrijft Stichting de Noordzee daarover.

Noordzeeakkoord

De Nederlandse overheid, vissers en natuurorganisaties hebben in het Noordzeeakkoord afgesproken om de zeebodem meer te beschermen. In 2030 moet 15 procent van de aangewezen beschermde gebieden gesloten zijn voor bodemberoerende visserij, aldus Stichting de Noordzee.

Serena Rivero, marien ecoloog bij Stichting de Noordzee, vindt dat de resultaten van het onderzoek nogmaals "de urgentie" van deze Noordzeeakkoord-afspraak benadrukken. "Maar ook de noodzaak om nu echt te beginnen met uitfaseren van bodemberoerende visserij in beschermde gebieden om dat doel ook daadwerkelijk te halen."

Stapsgewijs verbod

De Europese Commissie kwam vorig jaar met een plan om bodemberoerende visserij in beschermde gebieden in 2030 stapsgewijs te verbieden. De EU-landen hebben zich daarna haast unaniem gekeerd tegen dat plan van de commissie. Demissionair visserijminister Piet Adema zei eerder dat het die vissers te hard zou treffen en dat die sector het de laatste jaren toch al heel moeilijk heeft.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

G7-landen akkoord over sluiten kolencentrales voor 2036

De landen van de G7 hebben een akkoord gesloten over het sluiten van kolencentrales in 'de eerste helft van het volgende decennium'. Dat bevestigde de Britse energieminister Andrew Bowie tegenover Amerikaanse media in Turijn, waar de industriële grootmachten de Verenigde Staten..

Afbeelding

Gerard Depardieu in oktober voor rechter voor seksueel misbruik

Acteur Gerard Depardieu moet in oktober voor de rechter verschijnen voor aanklachten wegens seksueel misbruik. Dat heeft het parket van Parijs maandagavond gemeld. Het gaat om incidenten die in 2021 plaatsvonden.

Afbeelding

DNB-baas Knot bepleit voorzichtigheid na rentedaling in juni

De Nederlandsche Bank-president Klaas Knot zegt dat de Europese Centrale Bank na de hoogstwaarschijnlijke rentedaling van juni voorzichtig zal zijn met een volgende rentestap.

Afbeelding

Von der Leyen: als Israël Rafah binnenvalt komt EU in actie

Als Israël toch het met vluchtelingen volgepakte Rafah in de Gazastrook binnenvalt, zal de Europese Unie actie ondernemen. 'Dan overleggen we met onze lidstaten en komen we in actie', zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Afbeelding

VS zien wangedrag bij vijf eenheden Israëlische strijdkrachten

De Verenigde Staten hebben vastgesteld dat vijf eenheden van het Israëlische leger verantwoordelijk zijn voor grove schendingen van de mensenrechten van Palestijnen.

Afbeelding

Clash met radicaal-rechts meteen centraal in EU-verkiezingsdebat

De aftrap van het verkiezingsdebat van Europese lijsttrekkers is meteen uitgelopen op een aanvaring tussen radicaal-rechts en de andere partijen. Het rechts-nationalistische boegbeeld Anders Vistisen noemde Brussel een ondemocratisch moeras waar bureaucraten de dienst uitmaken.