ArcelorMittal onderaan in rode AEX na adviesverlaging

Nieuws
ArcelorMittal was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die ook een stevig verlies liet zien. Het staalconcern werd door de kenners van Deutsche Bank van de kooplijst gehaald en zakte dik 5 procent. De algehele stemming op de beursvloeren was eveneens negatief. Maandag leek de Europese beurshandel nog weinig last te hebben van de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend, maar de zorgen bij beleggers over hoe Israël gaat reageren op die aanval lijken nu toe te nemen.
anp
dinsdag 16 april 2024 om 09:20 aangepast 09:58
Afbeelding
beeld anp

Ondanks de druk van de Verenigde Staten op Israël om niet terug te slaan, heeft de Israëlische regering laten weten dat Iran "op een gepast moment" een prijs zal betalen voor de aanval. De vrees voor een escalatie van het conflict blijft daarmee boven de financiële markten hangen. Die vrees zorgde maandag al voor koersverliezen op Wall Street. Ook de Aziatische beurzen gingen dinsdag opnieuw omlaag.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent lager op 873,23 punten. Alle 25 hoofdfondsen stonden in het rood. De MidKap zakte 1,4 procent tot 917,84 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 1,3 procent in. De beurs in Kopenhagen verloor 1,1 procent. In het historische beursgebouw van de Deense hoofdstad is een grote brand uitgebroken. Het gebouw huisvest niet langer de Deense beurs, maar het hoofdkantoor van de Kamer van Koophandel.

Koersdaling Randstad

Naast ArcelorMittal behoorden de chipbedrijven ASMI en Besi tot de grootste verliezers in de AEX, met minnen tot 2,7 procent. Chipmachinemaker ASML verloor 1,2 procent ondanks een koopadvies van investeringsbank Evercore. Uitzender Randstad zakte dik 2 procent, na tegenvallende resultaten van de Britse branchegenoot Hays die 2,9 procent verloor in Londen.

In de MidKap won Alfen 0,7 procent. De laadpalenmaker kelderde maandag nog 12 procent door een combinatie van negatief nieuws over het bedrijf. Zo werd vorige week bekend dat Boudewijn Tans toch niet aan de slag gaat als financieel directeur en ook spelen er problemen met transformatorstations van het bedrijf.

Fastned

Snellaadbedrijf Fastned daalde 0,6 procent, na publicatie van de kwartaalcijfers. B&S klom 2,5 procent, na goed ontvangen jaarresultaten van de bevoorrader van cruiseschepen en luchthavens die de omzet en winst vorig jaar zagen stijgen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 85,79 dollar. Brentolie kostte ook 0,4 procent meer, op 90,48 dollar per vat. De euro was 1,0616 dollar waard, tegen 1,0637 dollar een dag eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

DNB-baas Knot bepleit voorzichtigheid na rentedaling in juni

De Nederlandsche Bank-president Klaas Knot zegt dat de Europese Centrale Bank na de hoogstwaarschijnlijke rentedaling van juni voorzichtig zal zijn met een volgende rentestap.

Afbeelding

Von der Leyen: als Israël Rafah binnenvalt komt EU in actie

Als Israël toch het met vluchtelingen volgepakte Rafah in de Gazastrook binnenvalt, zal de Europese Unie actie ondernemen. 'Dan overleggen we met onze lidstaten en komen we in actie', zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Afbeelding

VS zien wangedrag bij vijf eenheden Israëlische strijdkrachten

De Verenigde Staten hebben vastgesteld dat vijf eenheden van het Israëlische leger verantwoordelijk zijn voor grove schendingen van de mensenrechten van Palestijnen.

Afbeelding

Clash met radicaal-rechts meteen centraal in EU-verkiezingsdebat

De aftrap van het verkiezingsdebat van Europese lijsttrekkers is meteen uitgelopen op een aanvaring tussen radicaal-rechts en de andere partijen. Het rechts-nationalistische boegbeeld Anders Vistisen noemde Brussel een ondemocratisch moeras waar bureaucraten de dienst uitmaken.

Afbeelding

Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld.

Afbeelding

Kantoorverhuurder WeWork lijkt bankroet te voorkomen na akkoord

WeWork lijkt een definitief bankroet te hebben afgewend. De werkplekkenverhuurder heeft een overeenkomst getekend met verschillende geldschieters voor een herstructurering van het bedrijf, dat ook locaties heeft in Nederland.