RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Lifestyle

Annekes dochter wordt geclaimd door haar vriendje: 'Soort bodyguard'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Anneke maakt zich druk over het beste vriendje van haar zevenjarige dochter. Ze heeft het idee dat hij haar kind claimt en andere kinderen op afstand houdt. Wat kan ze doen?

Al sinds de kleuterklas gaat haar dochter veel om met een jongetje, zegt Anneke. "Ze hebben het leuk samen, maar hij gedraagt zich als een soort bodyguard. Hij pikt het niet als ze met anderen speelt en is erg claimerig, druk en hardhandig."

"Andere kinderen zijn een beetje bang voor hem en ik krijg de indruk dat ze niet zo goed met mijn dochter durven te spelen omdat ze haar vriendje dan op hun dak krijgen. Mijn dochter vindt dit ook niet zo leuk, denk ik. Hoe stoppen we dit?"

Jojannekes
Vorige week:
Jojannekes familie heeft moeite met haar scheiding: 'Alsof ze zich schamen'

Het is de vraag wie hier een probleem mee heeft, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Vindt deze moeder het niet leuk of haar dochter? Het is ook de vraag of dit vriendje echt hardhandig is of gewoon wild. Misschien heeft deze moeder sowieso liever dat haar dochter met meisjes speelt. Maar je kunt je kind geen vrienden opleggen die jíj graag ziet."

"Wellicht vindt deze dochter dat wilde juist wel leuk en houdt ze van rouwdouwen in plaats van met poppen spelen. En projecteert deze moeder haar mening over drukke jongetjes op haar dochter."

"Vaak willen ouders de omstandigheden aanpassen, maar we moeten kinderen juist leren met de omstandigheden om te gaan."

Hoe dan om te gaan met het claimerige gedrag? Daar kun je een leermoment van maken, tipt Bobeldijk. "Vaak willen we als ouders de omstandigheden aanpassen, maar we moeten juist onze kinderen leren om met de omstandigheden om te gaan. Als je het idee krijgt dat een vriendje je kind opeist, kun je het beste daar het gesprek over aangaan. Vraag aan je dochter of zij hem al gezegd heeft dat ze dit niet leuk vindt. Die jongen ga je niet veranderen, maar je kunt wel samen kijken naar wat zij kan doen of zeggen als hij eist dat ze niet met anderen speelt. Je kunt dit gesprekje samen met haar oefenen."

"Weerbaarheid kweken bij kinderen is belangrijk. Het is makkelijk om naar een ander te wijzen, maar kijk naar wat jouw kind hiervan kan leren."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.