Grote brand uitgebroken in historisch beursgebouw in Kopenhagen

Nieuws
Het historische beursgebouw in het centrum van Kopenhagen is getroffen door een verwoestende brand. Lokale media delen beelden waarop te zien is dat grote kunstwerken uit het gebouw worden gehaald.
anp
dinsdag 16 april 2024 om 09:45 aangepast 11:13
Afbeelding
beeld anp

De brand brak rond 07.30 uur door nog onbekende oorzaak uit en heeft volgens Deense media ongeveer de helft van het pand getroffen. Te zien is dat rook en vlammen uit het pand slaan. Een deel van de toren is ingestort. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

Het 17e-eeuwse gebouw van de 'Børsen' behoort tot de oudste en meest iconische panden in de Deense hoofdstad. Het huisvest niet langer de Deense beurs, maar het hoofdkantoor van de Kamer van Koophandel. Er werden renovatiewerkzaamheden verricht.

'Ons eigen Notre Dame-moment'

Brandweer en politie zijn massaal ter plaatse. Tientallen militairen helpen de brandweer, onder meer bij het veiligstellen van kostbare voorwerpen. Straten in de omgeving zijn afgezet, wat verkeersproblemen veroorzaakt, en meerdere gebouwen zijn ontruimd. De politie in Kopenhagen verwacht dat een deel van het centrum langere tijd ontoegankelijk blijft.

De Deense minister van Cultuur Jakob Engel-Schmidt schrijft op X dat "vierhonderd jaar Deens cultureel erfgoed in vlammen opgaat". Zijn collega Troels Lund Poulsen, minister van Defensie, uit op hetzelfde platform zijn verdriet over de grote brand. "Ons eigen Notre Dame-moment", schrijft hij, verwijzend naar de verwoestende brand vijf jaar geleden in de wereldberoemde kathedraal van Parijs.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

DNB-baas Knot bepleit voorzichtigheid na rentedaling in juni

De Nederlandsche Bank-president Klaas Knot zegt dat de Europese Centrale Bank na de hoogstwaarschijnlijke rentedaling van juni voorzichtig zal zijn met een volgende rentestap.

Afbeelding

Von der Leyen: als Israël Rafah binnenvalt komt EU in actie

Als Israël toch het met vluchtelingen volgepakte Rafah in de Gazastrook binnenvalt, zal de Europese Unie actie ondernemen. 'Dan overleggen we met onze lidstaten en komen we in actie', zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Afbeelding

VS zien wangedrag bij vijf eenheden Israëlische strijdkrachten

De Verenigde Staten hebben vastgesteld dat vijf eenheden van het Israëlische leger verantwoordelijk zijn voor grove schendingen van de mensenrechten van Palestijnen.

Afbeelding

Clash met radicaal-rechts meteen centraal in EU-verkiezingsdebat

De aftrap van het verkiezingsdebat van Europese lijsttrekkers is meteen uitgelopen op een aanvaring tussen radicaal-rechts en de andere partijen. Het rechts-nationalistische boegbeeld Anders Vistisen noemde Brussel een ondemocratisch moeras waar bureaucraten de dienst uitmaken.

Afbeelding

Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld.

Afbeelding

Kantoorverhuurder WeWork lijkt bankroet te voorkomen na akkoord

WeWork lijkt een definitief bankroet te hebben afgewend. De werkplekkenverhuurder heeft een overeenkomst getekend met verschillende geldschieters voor een herstructurering van het bedrijf, dat ook locaties heeft in Nederland.