Direct naar artikelinhoud
Christelijke kiezer

EO: Steun voor PVV blijft ook onder christenen onverminderd hoog

PVV-leider Geert Wilders voorafgaand aan nieuwe formatiegesprekken met VVD, NSC en BBB.Beeld ANP

Zo’n vijf maanden na de verkiezingen zou opnieuw ongeveer een kwart van christelijke kiezers op de PVV stemmen, blijkt uit onderzoek van de EO. Dat aandeel neemt af zodra christenen vaker naar de kerk gaan.

De steun voor de PVV van Geert Wilders blijft onder christenen onverminderd hoog. Net als bij de Tweede Kamerverkiezingen zou ook nu ongeveer een kwart (26 procent) van christelijke kiezers op de PVV stemmen, blijkt uit onderzoek dat EO-platform DIT vandaag publiceert. De partij scoort zowel onder mannen als vrouwen verreweg het hoogst – veel beter dan ‘traditioneel’ christelijke partijen CDA, CU en SGP.

Die cijfers komen overeen met het Nationaal Kiezersonderzoek naar de afgelopen parlementsverkiezingen. Daaruit bleek in december al dat van de ondervraagde christenen 23 procent op de PVV had gestemd, meldde het Nederlands Dagblad destijds.

Volgens hoogleraar Marcel Lubbers, betrokken bij het kiezersonderzoek, is er een verband tussen stemgedrag en kerkgang: hoe vaker mensen naar de kerk gaan, hoe minder ze PVV stemmen. De peiling van de EO bevestigt dat beeld. Slechts een op de tien christenen die ‘iedere week’ naar de kerk gaat zou nu op de PVV stemmen, terwijl ruim een derde van de gelovigen die ‘bijna nooit’ ter kerke gaan dat overweegt.

De teloorgang van NSC

Voor het onderzoek raadpleegde peilbureau DataIM, in opdracht van de Evangelische Omroep, vorige maand ruim duizend mensen ‘die zichzelf tot het christendom rekenen’. Hoewel de steun voor de PVV onder alle subgroepen groot is, voelen rooms-katholieken (ruim een kwart) zich beduidend sterker aangetrokken tot de partij van Geert Wilders dan christenen die tot de Protestantse Kerk in Nederland (ruim een achtste) behoren.

Het EO-onderzoek bevestigt de aanname dat de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP niet meer automatisch kunnen rekenen op de christelijke kiezer: na de PVV zou de VVD nu de meeste stemmen krijgen. Toch lijken de ‘christelijke drie’ na de teleurstellende Kamerverkiezingen een voorzichtige weg omhoog te hebben ingezet.

Die opmars kan niet los worden gezien van de teloorgang van Nieuw Sociaal Contract. Kreeg NSC in november volgens het nationaal kiezersonderzoek nog 16 procent van de christelijke stem, nu moet de partij van Pieter Omtzigt het volgens de EO-enquête doen met een schamele 6 procent. Die terugval komt overeen met het beeld onder alle kiezers.

De eigen geloofsvrijheid

De christelijke steun voor de PVV gaat verder dan louter stemgedrag, blijkt uit de EO-peiling. Bijna de helft van de christenen noemt het ‘goed’ dat Wilders de verkiezingen heeft gewonnen, ruim twee derde vindt dat de voorman ‘vergeven moet worden voor eerdere fouten’, en volgens driekwart mag verkiezingswinnaar PVV door andere partijen niet langer worden uitgesloten.

Met de stelling ‘De PVV komt op voor de joods-christelijke waarden en daar ben ik blij mee’ is meer dan de helft van de ondervraagde christenen het eens. En mocht de PVV de geloofsvrijheid voor moslims inperken, zoals de partij tot dusver altijd bepleitte, dan heeft dat volgens de meeste christenen geen gevolgen voor hun éigen geloofsvrijheid.

Toch klinkt in het EO-onderzoek ook weerstand tegen de PVV door. Volgens één op de vijf ondervraagden zouden ‘goede christenen’ niet op de PVV kunnen stemmen. En een ruime meerderheid vindt dat christenen ‘vanuit de opdracht tot naastenliefde niet op een partij moeten stemmen die moslimhaat aanwakkert’.

Luister ook:

Landbouw: hét struikelblok van de formatie

Video wordt geladen...

Lees ook:

Friese predikant: Kerk moet opstaan tegen PVV

Christenen stemmen nu net zo vaak op Geert Wilders als de gemiddelde Nederlander. Maar wat de PVV wil, is strijdig met de boodschap van christelijke naastenliefde, constateren dominees.