Crisis Midden-Oosten

VS zullen veto uitspreken over volwaardig VN-lidmaatschap van Palestina

In dit blog volgt NRC het laatste nieuws over de Gaza-oorlog en de onrust in het Midden-Oosten die daarmee te maken heeft.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit blog nu af. Lees verder over de Gaza-oorlog in ons nieuwe blog.

VS zullen veto uitspreken over volwaardig VN-lidmaatschap van Palestina

De Verenigde Staten zullen donderdagavond tijdens de vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een veto uitspreken over het Palestijnse verzoek om volwaardig lid van de VN te worden. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt, schrijven internationale persbureaus. Palestina is sinds 2012 waarnemer binnen de Verenigde Naties, maar geen volwaardig lid.

De Veiligheidsraad stemt donderdag om 17.00 uur lokale tijd (23.00 uur Nederlandse tijd) in New York over het verzoek. Daarna moet ook de Algemene Vergadering van de VN nog instemmen, maar door het Amerikaanse veto is al duidelijk dat het Palestijnse verzoek niet ingewilligd zal worden.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt donderdag bijeen op het VN-hoofdkwartier in New York om over de situatie in het Midden-Oosten en het Palestijnse verzoek om volwaardig lidmaatschap te praten. Foto Angela Weiss/AFP

Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk leggen sancties op aan Iran na aanvallen op Israël

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben donderdag nieuwe sancties opgelegd aan Iran als reactie voor de aanvallen op Israël van afgelopen weekend. De sancties zijn vooral gericht op bedrijven die bijdragen aan de productie van drones en andere wapens. Amerikaanse functionarissen waarschuwden Iran eerder deze week al voor mogelijke strafmaatregelen, waarmee ze het Iran lastiger willen maken op het wereldtoneel maar ook Israël willen laten zien dat tegenaanvallen niet noodzakelijk zijn.

De sancties zijn gericht tegen zestien personen en twee bedrijven die onderdeel uitmaken van het Iraanse droneprogramma. Het gaat onder meer om de baas van een bedrijf dat Iraanse Shahad-131-drones levert, die Iran gebruikte bij de aanvallen op Israël. Daarnaast zijn de sancties gericht tegen bedrijven die de onderdelen van de drones onderhouden en personen die betrokken zijn bij de levering van drones aan Iraanse strijdkrachten. Ook zouden de VS vijf bedrijven hebben bestraft die banden hebben met de Iraanse staalindustrie en drie dochterondernemingen van een Iraanse autofabrikant.

In een verklaring laat de Amerikaanse president Joe Biden weten zich „de veiligheid van Israël aan te trekken”. Biden: „We maken ons ook sterk voor de veiligheid van onze mensen en partners in de regio. En we zullen niet aarzelen om alle noodzakelijke maatregelen te nemen om jullie [Iran] ter verantwoording te roepen.”

De sancties zijn gericht tegen zestien personen en twee bedrijven die onderdeel uitmaken van het Iraanse droneprogramma. Foto Abedin Taherkenareh/EPA

Iran vertelt Verenigde Staten geen verdere escalatie te willen na grootschalige aanval op Israël

Iran heeft de Verenigde Staten donderdag laten weten geen verdere escalatie te willen na de grootschalige aanvallen op Israël. Hossein Amir-Abdollahian, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, zei in een videoboodschap dat Iran geen behoefte heeft aan „meer spanning in de regio”, schrijft persbureau AFP. Wel waarschuwde Iran dat het hard zal optreden bij verdere „agressie” van Israëlische kant.

Afgelopen weekend vuurde Iran honderden raketten en drones af op Israël, als reactie op een bombardement op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus. Daarbij kwam een bevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde om het leven, net als zes andere Iraanse officieren. Iran houdt Israël daar verantwoordelijk voor. Dat land heeft officieel niet bevestigd achter de aanval te zitten.

De Iraanse drones en raketten werden vrijwel allemaal onderschept, maar de aanval betekende toch een koerswijziging. Voorheen voerde het land aanvallen altijd indirect uit via een ring van pro-Iraanse milities in het Midden-Oosten, waaronder het Libanese Hezbollah en het Palestijnse Hamas. Nu probeerde het land Israël direct te treffen.

Israël liet maandag al weten te zullen reageren op de grootschalige Iraanse aanvallen. Herzi Halevi, luitenant-generaal van het Israëlische leger, wilde alleen niet zeggen wanneer Israël zal aanvallen, op welke manier evenmin. Benjamin Netanyahu, de Israëlische premier, zei kort voor de Iraanse aanvallen nog: „Wie ons ook maar kwaad doet, zullen wij kwaad doen”.

Afgelopen weekend vuurde Iran honderden raketten en drones af op Israël, als reactie op een bombardement op het Iraanse consulaat in Syrië. Foto Atta Kenare/AFP

UNRWA pleit bij VN-Veiligheidsraad voor bescherming tegen Israël

VN-hulporganisatie UNRWA heeft woensdag in de VN-Veiligheidsraad gepleit voor bescherming van haar hulpverleners in Gaza. Sinds het begin van de oorlog zijn 146 medewerkers gedood. Het hoofd van UNRWA, Philippe Lazzarini, zei woensdag dat zijn organisatie door Israël wordt „geconfronteerd met een campagne om haar uit de bezette Palestijnse gebieden te verdrijven”, en roept de lidstaten op om „UNRWA’s cruciale rol te beschermen”.

Lazzarini stelde in de bijeenkomst dat Israël de werkzaamheden van UNRWA in Gaza op verschillende manieren dwarsboomt, onder meer door het opzettelijk treffen van UNRWA-personeel. Hij zei dat „personeel dat door Israëlische troepen werd vastgehouden schrijnende verhalen hebben gedeeld over mishandeling en marteling”, en vroeg om onafhankelijk onderzoek en rekenschap van Israël wat betreft het „flagrant negeren van de beschermde status van hulpverleners, operaties en faciliteiten onder internationaal recht”.

Lees ook: Meer over de controverse rond UNRWA

Israël beticht medewerkers van UNRWA van betrokkenheid bij de aanval van Hamas op 7 oktober, waarna veel landen de hulp aan de VN-organisatie stopzetten. Er loopt momenteel een VN-onderzoek naar die beschuldigingen. Afgelopen weken hebben de Europese Unie en verschillende individuele landen hun hulp hervat, maar Nederland nog niet. Maandag 15 april vroeg een groep van oud-ministers, oud-ambassadeurs en diplomaten in een open brief aan het kabinet om de hervatting van de Nederlandse bijdrage aan UNRWA.

Correctie (18 april 2024): in een eerdere versie van dit artikel stond de naam van UNRWA verkeerd gespeld. Dat is hierboven aangepast.

Philippe Lazzarini tijdens de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over UNRWA, waar hij bij diplomaten van lidstaten pleit voor meer bescherming van de organisatie. Charly Triballeau/AFP

Israël verantwoordelijk gehouden voor toegenomen koloniaal geweld op Westelijke Jordaanoever

Israël is verantwoordelijk voor het toegenomen geweld tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een woensdag verschenen rapport. De Israëlische krijgsmacht heeft volgens de ngo deelgenomen aan koloniale geweldsacties of nagelaten om Palestijnen in het gebied daartegen te beschermen. De organisatie spreekt van koloniaal geweld „met schijnbare steun van de hogere Israëlische autoriteiten”.

Het geweld tegen de Palestijnen bestond onder meer uit martelingen en seksuele intimidaties. Daarnaast zijn Palestijnse bezittingen en vee geconfisqueerd. Ook dreigden Israëlische kolonisten volgens HRW de oorspronkelijke bewoners te vermoorden als zij niet zouden vertrekken. Als gevolg daarvan zijn zeker twintig gemeenschappen verdreven sinds 7 oktober, de dag van de brute Hamas-aanval in Israël.

Volgens het rapport boden Israëlische militairen daartegen geen bescherming. Het koloniale geweld op de Westelijke Jordaanoever nam al voor de Hamas-inval vorig jaar toe. Tussen 7 oktober en 3 april hebben de Verenigde Naties ruim 700 aanvallen van kolonisten geregistreerd, waarbij in bijna de helft van de gevallen Israëlische militairen aanwezig waren.

Door het geweld zijn zeker 1.200 Palestijnen verdreven. HRW registreerde 17 Palestijnse doden en 400 gewonden. Op vragen van de mensenrechtenorganisatie heeft de Israëlische krijgsmacht vooralsnog niet gereageerd. In 1967 veroverde Israël de Westelijke Jordaanoever, het gebied waar de Palestijnen een onafhankelijke staat willen stichten. De Israëlische nederzettingen worden door veel wereldmachten, inclusief bondgenoot Verenigde Staten, als illegaal beschouwd.

Het koloniale geweld op de Westelijke Jordaanoever is in 2023 toegenomen. Foto Hazem Bader/AFP

Meerdere doden bij Israëlische aanval op Rafah

Bij een Israëlische aanval op Rafah is een nog onbekend aantal mensen om het leven gekomen, meldt Al Jazeera. De nieuwszender heeft een video in handen waarop te zien is hoe zeker vijf dode lichamen, onder wie kinderen, bij het Kuwaiti-ziekenhuis in Rafah aankomen. Volgens het Palestijnse persbureau Wafa zijn er zeker zeven mensen, onder wie vier kinderen, omgekomen.

Bij de aanval zou een woongebouw in het centrum van Rafah, de meest zuidelijke stad in Gaza, geraakt zijn. Hulpdiensten zijn nog bezig met lichamen van gewonden en doden onder het puin vandaan te halen.

Meer dan 1,5 miljoen ontheemde Palestijnen zijn sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober naar de zuidelijke stad gevlucht. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kondigde eerder een grondoperatie in Rafah aan, ondanks internationale oproepen dat een dergelijke stap „catastrofaal” zou zijn. Dit offensief is voorlopig uitgesteld na de aanval van Iran op Israël van afgelopen weekend, meldden Israëlische bronnen aan CNN.

EasyJet schrapt vluchten naar Israël tot eind oktober

Luchtvaarmaatschappij easyJet schrapt alle vluchten naar Israël tot eind oktober. Dat schrijft persbureau Reuters dinsdag op basis van een verklaring van een woordvoerder van het bedrijf. EasyJet vloog tot voor kort bijna dagelijks van Amsterdam naar Tel Aviv, maar besloot na de aanval van Iran op Israël al de vluchten voorlopig op te schorten.

„Als gevolg van de voortdurend veranderende situatie in Israël heeft easyJet nu het besluit genomen om zijn vluchten naar Tel Aviv voor de rest van het zomerseizoen op te schorten”, stelt de woordvoerder. Mensen die een vliegticket hadden gekocht voor een van de vluchten die nu niet meer doorgaan, krijgen „opties aangeboden, waaronder volledige terugbetaling”.

EasyJet is de eerste luchtvaartmaatschappij die de beslissing neemt de hele zomer niet meer naar Israël te vliegen. Andere maatschappijen hebben vluchten naar het land wel opgeschort na 7 oktober, maar hebben ze begin dit jaar ook weer hervat. KLM besloot vorige week, vanwege de spanningen tussen Iran en Israël, voorlopig niet over Israël te vliegen. Wanneer die vluchten weer worden hervat, is nog niet duidelijk.

Israëlische kunstenaars houden deuren paviljoen Biënnale van Venetië gesloten uit protest

Het Israëlische paviljoen op de zestigste editie van de Biënnale van Venetië, een belangrijke internationale kunstexpositie, zal de deuren gesloten houden als protest tegen de oorlog tussen Israël en Hamas. Dat schrijft The New York Times. Officieel begint de tentoonstelling pas op 20 april, maar dinsdag werden journalisten al toegelaten.

Op de deuren van het gebouw waarin Israëlische kunstenaars hun werk tentoonstellen, hangt een poster met daarop de tekst: „De kunstenaars en curatoren van het Israëlische paviljoen zullen de tentoonstelling openen wanneer er een staakt-het-vuren en een overeenkomst voor de vrijlating van gijzelaars is bereikt”. Tegen de Amerikaanse krant zegt één van de Israëlische kunstenaars dat de oorlog in Gaza „vele malen belangrijker is” dan de kans die jonge kunstenaars krijgen door hun werk in Venetië tentoon te stellen. Het niet openen van het nationale paviljoen is volgens haar „de enige optie”.

Op de Biënnale van Venetië presenteren dit jaar kunstenaars uit bijna negentig landen hun werk. De tentoonstelling duurt een halfjaar en bestaat uit 88 verschillende paviljoenen: voor ieder land één. Het is wereldwijd een van de grootste kunstevenementen van het jaar. In februari ondertekenden nog 19.000 kunstenaars, curatoren en andere ingewijden een open brief aan de organisatie van de Biënnale: Zij riepen op Israël te weren van de tentoonstelling. De organisatie liet het verzet links liggen. De Italiaanse minister van Cultuur, Gennaro Sangiuliano, zei destijds dat Israël het recht heeft om „zijn kunst uit te drukken, juist op een moment waarop het meedogenloos is getroffen door terroristen”, daarmee verwijst hij naar de aanval van Hamas op 7 oktober.

Het Israëlische paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië. Foto Colleen Barry/AP

Israëlische agenten doden drie Palestijnen op bezette Westelijke Jordaanoever

Israëlische strijdkrachten hebben maandagavond twee Palestijnen doodgeschoten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat melden Palestijnse autoriteiten aan internationale persbureaus. De burgemeester van het dorp Aqraba vertelt aan Reuters dat zijn gemeenschap door zo’n vijftig agenten werd binnengevallen. Naast de twee doden raakten ook meerdere mensen gewond.

Eerder op de maandag heeft Israël een 17-jarige Palestijn gedood in de stad Nablus, aldus het Palestijnse gezondheidsministerie. Daarbij raakten ook drie mensen gewond. Volgens een woordvoerder van de Israëlische grenspolitie kwam de tiener om het leven bij rellen die zouden zijn uitgebroken na een „Israëlische operatie”.

De voorbije dagen neemt het geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever toe. De Verenigde Staten veroordelen de dodelijke incidenten van maandag „krachtig”, laat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten aan Reuters.

Israëlische strijdkrachten in de stad Nablus (geen foto van de aanval). Foto Alaa Badarneh/EPA

Massagraf met minstens tien lichamen gevonden in Al-Shifaziekenhuis

Reddingswerkers in Gaza hebben maandag zeker tien lichamen ontdekt die waren begraven in een massagraf in het Al-Shifaziekenhuis. Het ziekenhuis was de afgelopen weken toneel van hevige aanvallen door Israëlische strijdkrachten, die beweerden dat zich Hamasstrijders schuilhielden in een deel van het ziekenhuiscomplex.

Al Jazeera citeert Motasem Salah, directeur van het ziekenhuis, die zegt dat men nog steeds zoekt naar massagraven op het ziekenhuisterrein. Bij gebrek aan juist gereedschap doet ziekenhuispersoneel dat met schoppen en hun handen. Voor identificatie probeert het personeel de lichamen te vergelijken met patiënten die waren opgenomen in het ziekenhuis.

„We zijn vastbesloten om deze misdaden tegen burgers in het Al-Shifaziekenhuis aan het licht te brengen. We hebben tot nu toe tien lichamen teruggevonden die begraven waren voor de hoofdingang”, zei Salah. „Sommige van deze lichamen zijn in staat van ontbinding, terwijl van andere lichamen slechts lichaamsdelen over zijn. Velen van hen waren vrouwen en kinderen”.

Menselijke resten worden opgegraven voor het verwoeste Al Shifaziekenhuis. AFP

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de nieuwsontwikkelingen rond de Gaza-oorlog. Ons vorige blog kun je hier teruglezen.