RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Artsen voeren campagne tegen vapen: 'We zien nu al negatieve effecten'

Een collectief van artsen voert vandaag campagne om ouders te wijzen op gevaren van vapen. Via veel verschillende kanalen proberen deze artsen vier negatieve effecten van vapen duidelijk te maken. "We hopen op deze manier dat alle ouders in Nederland de feiten leren kennen en die delen met andere ouders, om zo samen alle jongeren in Nederland te beschermen", zegt het initiatief Artsenslaanalarm.

Huisarts Pim Keurlings doet mee aan de campagne en ziet in zijn spreekuur steeds vaker terug dat jongeren gezondheidsklachten hebben door vapen: "Dan moet je denken aan longklachten, zoals aanhoudende hoest. Maar ook psychische problemen als depressiviteit en concentratieproblemen."

In
Lees ook:
In ziekenhuis na veelvuldig vapen, Tieme had ernstige longklachten

Vapen is volgens hem dus niet zo onschuldig als mensen soms denken. Keurlings: "Ik maak me hier zorgen over en draag daarom graag bij aan bewustwording."

Wat weten we over vapen?

Vapes zijn populair onder jongeren: één op de vijf Nederlandse jongeren tussen de 12-25 jaar heeft vorig jaar een vape gebruikt.

Een vape wordt ook wel e-sigaret genoemd. Het is een klein apparaatje waarin vloeistof wordt verhit. In die vloeistof zit meestal nicotine, propyleenglycol, plantaardige glycerine en smaakstoffen. In tegenstelling tot gewone sigaretten zit er geen tabak in, maar dus wel andere schadelijke stoffen. Door het verhitten van de vloeistof in de vape ontstaat er een damp die door gebruikers wordt ingeademd. 

Oorspronkelijk zijn vapes bedacht om mensen te helpen te stoppen of te minderen met roken. Maar er wordt dus steeds meer duidelijk over de populariteit onder jongeren. Er zijn veel varianten van e-sigaretten op de markt die speciaal gericht zijn op jongeren. Het blijkt ook dat veel jongeren die vapen óók gewone sigaretten roken. 

Gericht op ouders

Huisarts Keurlings vertelt dat ze eerder influencers op TikTok hebben aangesproken op het laten zien van vapes. Daarna bleken vooral veel ouders vragen te hebben over de risico’s van vapen: "Daarom richten we ons nu op die ouders. Als zij de juiste kennis hebben, kunnen zij hopelijk een open gesprek met hun kinderen voeren."

Beelden
Lees ook:
Beelden verborgen camera: vapes met smaakje kopen kan nog altijd

De artsen zetten in een filmpje vier schadelijke gevolgen van vapen op een rijtje. Onder andere dat in veel vapes meer nicotine zit dan in een heel pakje sigaretten en dat het gebruiken van vapes de ontwikkeling van de hersenen onherstelbaar kan verstoren. Er wordt steeds meer bekend over de schadelijkheid van vapes, die relatief nieuw zijn.

Smaakjesverbod

Vapes zijn populair onder jongeren omdat ze vaak zoete smaakjes hebben, zoals mango en energiedrank. De afgelopen jaren heeft het ministerie van Volksgezondheid de regels rondom e-sigaretten aangescherpt, zodat het minder aantrekkelijk wordt voor jongeren. Sinds 1 januari geldt een smaakjesverbod: er mogen alleen nog maar vapes met tabakssmaak verkocht worden.

Ook is het al een tijdje verboden om vapes aan minderjarigen te verkopen en de verkoop van vapes via internet is helemaal verboden.  

Zo belanden vapes uit China hier op het schoolplein

02:25