Wereldwijde koraalrifverblekingen door opwarmend oceaanwater

Nieuws
De wereld ervaart momenteel de tweede grote koraalverbleking in tien jaar, meldt de Amerikaanse organisatie National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Daardoor lopen rifsystemen van Australië tot Florida het risico af te sterven na maanden van recordbrekende oceaanhitte.
anp
dinsdag 16 april 2024 om 03:55
Afbeelding
beeld anp

Bij bepaalde vormen van stress, zoals te warme oceaantemperatuur of verzuring van de oceaan, verbleekt koraalrif. Als de stress te lang aan blijft houden, kan het rif afsterven. De vele dieren afhankelijk van het rif zullen dan afnemen of verdwijnen. Koraalverbleking heeft ook gevolgen voor het welzijn van mensen, want het raakt de voedselveiligheid en lokale economieën.

Sinds begin 2023 is massale verbleking van koraalriffen vastgesteld in onder meer de Amerikaanse staat Florida, het Caribisch gebied, Brazilië en de oostelijke tropische Stille Oceaan. Ook het Australische Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, is zwaar getroffen. Hetzelfde geldt voor delen van de Stille Zuidzee, de Rode Zee en de Perzische Golf.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld.

Afbeelding

Kantoorverhuurder WeWork lijkt bankroet te voorkomen na akkoord

WeWork lijkt een definitief bankroet te hebben afgewend. De werkplekkenverhuurder heeft een overeenkomst getekend met verschillende geldschieters voor een herstructurering van het bedrijf, dat ook locaties heeft in Nederland.

Afbeelding

Von der Leyen voor debat uitgescholden als oorlogscrimineel

Ursula von der Leyen is bij aankomst in het Theater aan het Vrijthof door een vrouw uit het publiek luidkeels uitgemaakt voor oorlogscrimineel.

Afbeelding

OM past beleid aan na afluisteren Van Lienden en journalisten

Het Openbaar Ministerie past per 1 mei de regels aan rond het afluisteren van verdachten in het bijzijn van journalisten. Voortaan moet altijd een rechter-commissaris vooraf toestemming geven voor het opnemen van vertrouwelijke communicatie als blijkt dat er ook een journalist..

Afbeelding

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

Afbeelding

G7 dicht bij akkoord over sluiting kolencentrales, zegt AFP

De energieministers van de G7 zijn dicht bij een akkoord om in de eerste helft van 2030 kolencentrales te sluiten. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van ingewijden.