Direct naar artikelinhoud
Opinie

Opinie van stadsdeelbestuurder: ‘In Noord is ruimte zo nijpend dat we moeten kiezen tussen groen en sport’

Atletiekbaan in Elzenhagen, Amsterdam-Noord. Sportverenigingen in Noord kampen met wachtlijsten en het vinden van ruimte voor sport is lastig.Beeld ANP / Mariette Carstens Fotografie

Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk van Amsterdam-Noord stelt in dit opiniestuk dat er niet alleen op IJburg, maar ook in haar stadsdeel vervelende keuzes gemaakt moeten worden door een gebrek aan ruimte. Alle beschikbare ruimte wordt anders bestemd, zoals voor woningbouw.

Onlangs deelde de Amsterdamse Sportraad het advies Kansenkaart Noord met vijf kansrijke locaties voor sport in Noord. De onafhankelijke Sportraad legde de vinger direct op de zere plek: met de snelle ontwikkelingen in Noord dreigt een nijpend tekort aan veldsport in het stadsdeel. Dat speelt niet enkel in de toekomst, maar is nu al het geval.

Overal in Noord worden nieuwe woningen gebouwd. De afgelopen jaren werden de benodigde vierkante meters voor veldsport consequent naar buiten dat nieuwbouwgebied geschoven, ondanks adviezen van het stadsdeel om tot een oplossing te komen. Volgens de Omgevingsvisie van Amsterdam moet minstens de helft van de vierkante meters voor sport juist bínnen de grenzen van de nieuwe wijken komen. Dan ben je er niet met een leuke hardlooproute en een postzegeltrapveldje. Daarnaast moeten volgens de Omgevingsvisie bestaande sportparken geïntensiveerd worden en moeten nieuwe sportparken worden toegevoegd, in samenhang met de groene omgeving.

Dit is een ingezonden bijdrage

Dit artikel is een ingezonden bijdrage, geschreven door Esther Lagendijk, stadsdeelbestuurder van Amsterdam-Noord.

Opiniestukken worden door lezers ingezonden en vertegenwoordigen geenszins een standpunt van de Paroolredactie. Iedereen kan opiniestukken inzenden. Lees hier hoe dat werkt.

Veel gras in sportparken is inmiddels vervangen door kunstgras. Dat is niet per se mooier, maar het kan wel langer worden gebruikt omdat het minder snel kapot gaat. Hiermee vangen we het grootste tekort aan sportvelden nu op. Maar het is lang niet genoeg om te voldoen aan de vraag naar meer sportvelden, en om onze eigen gemeentelijke sportnorm te halen.

Noord kampt nu al met grote tekorten, terwijl ons stadsdeel fors groeit. Hockey-, tennis- en voetbalverenigingen kampen met groeiende wachtlijsten. Een rugbyclub speelt inmiddels op een afgeschreven voetbalveld zonder verdere voorzieningen. Zelfs het vinden van voldoende sportvelden voor buitengym voor het voortgezet onderwijs is nu al een onhaalbare puzzel.

‘We zitten in een situatie van strijd tussen groen en sport, terwijl deze keuze eigenlijk niet gemaakt zou moeten worden’

Een nijpend tekort aan sportvelden dus. Caroline de Heer, stadsdeelvoorzitter in Oost, vraagt zich op 5 april af in Het Parool of ‘we de doctrine: plankgas op woningbouw, de sociale structuur van latere zorg’ al voldoende hebben losgelaten. In Noord geldt dat zeker nog niet op het gebied van sport: we staren ons blind op toenemende schaarste. We zitten in een situatie van strijd tussen groen en sport, terwijl deze keuze eigenlijk niet gemaakt zou moeten worden.

Het advies van de Sportraad biedt interessante kansen daarvoor. Die moeten we met beide handen aanpakken. Groen en sport kunnen wel degelijk soms goed samengaan, door van sportparken echt parken voor iedereen te maken zonder hoge hekken. De forse ambities van woningbouw zijn te prijzen, maar zonder sportfaciliteiten is de stad niet compleet. Sport is gezond en zorgt voor de hoognodige sociale cohesie binnen de stad en heeft dus gewoon ruimte nodig, ook in Noord.