Direct naar artikelinhoud
Theodor Holman.
Theodor Holman

‘Waarschuw ze maar: jongelui, er komt een derde wereldoorlog’

“Ik word tegenwoordig bang als ik jou zie.”

“Dat is m’n leeftijd. Ik vond vroeger oude mensen ook altijd eng.”

“Nee, dat is het niet. Over jouw hele lichaam staat ‘Er komt een derde wereldoorlog aan’ geschreven en als ik met jou discussieer hoor ik dat ook constant, zelfs als je het over je hond of over je kleinkinderen hebt.”

“Jij wordt bang als je mij ziet, maar ik word bang als ik naar de wereld kijk.”

“Kijk dan niet naar de wereld! Kijk naar wat je nog hebt. Doe zoals ik, lees geen kranten, kijk één, twee keer per week naar het nieuws, en besteed de rest van je aandacht aan je dierbaren.”

“Kan ik niet.”

“Je maakt je expres zorgen, je geniet van ellende. Jij zou de hele dag alle oorlogen live willen volgen.”

“Nee, dat is… misschien een beetje waar. Zoals ik ook alles wil lezen wat over oorlog gaat. Elk commentaar, elke column.”

“Is gestoord… Je identificeert je met oorlog. Ben je in gedachten een moedige soldaat of zo?”

“Nee, ik ben geen held. Ik identificeer me niet met oorlog. Identificeren… Ook zo’n modewoord overigens. Ik denk weleens aan Harry Mulisch met zijn Duitse vader en Joodse moeder, die zei: ‘Ik ben de Tweede Wereldoorlog.’ Dat was een mooie literaire uitspraak. Ik denk meer: ‘Ik ben de teleurstelling van na de Tweede Wereldoorlog.’ Maar dat is persoonlijk.”

“Och Jezus, ben jij nu ook al slachtoffer?”

“Nee. We zijn juist géén slachtoffer. Maar het lijkt of de oorlogsdreiging niet leeft onder de mensen. Onze decadentie maakt ons blind. We zijn te verwend. Maar om de hoek is er armoede, en om de hoek van de wereld is er oorlog, en om de andere hoek gaat het klimaat naar de gallemiezen.”

“Daar heb ik geen last van, angstige zure bom. Wij hebben onze plicht gedaan, wij moeten juist niet meer op de wereld letten, wij moeten erom lachen.”

“Nee, ik moet jonge mensen waarschuwen.”

“En, denk je dat ze naar je zullen luisteren? Natuurlijk luisteren ze niet naar je. Ze luisteren naar mensen van hun eigen leeftijd, zoals ze luisteren naar muziek van leeftijdsgenoten en de literatuur lezen van leeftijdsgenoten. Net als wij vroeger deden.”

“Als ik me nergens mee bemoei en me van alles afwend, kan ik net zo goed dood zijn.”

“Nou, waarschuw ze dan maar: jongelui, er komt een derde wereldoorlog!”

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees alle columns van Theodor Holman terug.

Reageren? t.holman@parool.nl.