16 april 2024 om 02:00

Kiezen kinderen hun eigen ouders? Waarom deze opvoedgedachte me rust en vertrouwen gaf

Het belangrijkste opvoedadvies dat ik kreeg kwam ongevraagd en bovendien te vroeg. Ik had geen kinderen en ze waren evenmin in aantocht. Het waren woorden van een toenmalige collega. Hij had gehoord dat ik ging trouwen en sprak vrijmoedig, gemeend én uit ervaring: ‘Weet wel, kinderen kiezen hun eigen ouders.’

Helemaal verklaren kan ik het niet, de bewuste zin niet noch het geruststellende effect dat het op mij heeft gehad. Maar ik doe een poging.

Juist in het opvoeden komen vaak gevoelens van schuld en onmacht mee, van een voortdurend tekortschieten. Je vormt een kind niet zomaar naar je beeld. Het heeft een eigen karakter en ook al heel snel een eigen wil. Plak de term ‘maakbaar’ gerust achter het behang.

En toch, iedere ouder zal het herkennen, steek je er dag in dag uit uren aan energie in, niet om ze te ‘maken’, wel om ze te ‘vormen’. En nu komt het, want wat betekent dan die raadselachtige zin? Dat het andersom precies zo werkt: kinderen steken die energie net zo goed in jou, ze ‘kiezen’ daarin hun ouders. Niet letterlijk, en eerder onbewu..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maria van Mierlo is schrijver, spreker, eindredacteur en retraitebegeleider. Ze leeft vanuit de cisterciënzer spiritualiteit.

Leef vreesloos en aanvaard de consequenties. 'Je gaat toch niet voor je tijd'

Columnist Maria van Mierlo zag twee mensen met een fietshelm op een kruispunt staan. Ze moest denken aan haar moeder, die geregeld dingen deed waar ze alleen tussen haar vingers door naar durfde te kijken.

Gerjanne van Lagen

Nederland polariseert, maar vandaag even niet. Wij stappen eenparig door de straten

Omdat ik Maxima een buitengewoon warm hart toedraag, schrijft Gerjanne Lagen, pleit ik voor de herinvoering van Koninginnedag. Koningsdag klinkt als een staatsbanket. Koninginnedag springt, huppelt en leeft.

Jan-Willem Wits

Er zijn nauwelijks theologen die kunnen tippen aan Augustinus

De boeken en preken van Augustinus zijn nog steeds modern, vindt Jan-Willem Wits. ‘Met het lezen van Augustinus kun je een leven lang volstaan.’

beeld nd

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot. Vraag jezelf af: voor welk stukje aarde wil ik zorgen?

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot, realiseert Alexander Bosma zich. Maar je kunt wel voor een stukje aarde zorgen. Bedenk eens: welk stukje zou dat kunnen zijn?

Afbeelding

Kan Nederland wel zonder nationaal gevoel en emotie? Nee, koester dus de schaarse nationale rituelen

Acda en De Munnik zongen het al: 'Je kunt hier nooit eens even rustig op je voetstuk staan.' Hoe gaan we om met onze helden? Is 'vaderlandse geschiedenis' belangrijk? Ja!

d

Wat doe je als (schoon)ouders je claimen? 'Voor mij gaan ze een grens over, het is ons huis'

Ze komen samen, een jong stel: ze zijn zeven jaar getrouwd en hebben een kleintje van drie. ‘We hebben het samen fijn’, zegt zij. Het probleem zit ‘m dan ook niet in hun huwelijk. Maar in hun schoonfamilie. Aan beide kanten.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Het cijfer was helaas het enige dat telde bij de lessen geschiedenis

Draait leren echt nog steeds om het behalen van een bepaalde norm? Lysanne van de Kamp vindt het jammer dat de geschiedenissenlessen op school enkel om het cijfer gingen.

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.