Direct naar artikelinhoud
Asiel

Rutte IV poogt crisis de kop in te drukken, Wilders loopt boos weg

Geert Wilders (PVV)Beeld ANP

Het demissionaire kabinet verzoekt de provincies om extra noodplekken voor asielzoekers. Gelijktijdig verlaat Geert Wilders de formatiegesprek in onmin. ‘Ze moeten nu leveren.’

In een ultieme poging om een crisis in de asielopvang de kop in te drukken, komt het demissionaire kabinet met een nieuwe maatregel. Het Rijk stelt in iedere provincie grond beschikbaar waar grote tentenkampen voor ten minste vijfhonderd asielzoekers en vluchtelingen neergezet kunnen worden. Doel is dat die noodkampen er binnen twee maanden zijn, om zo spoedig de nodige verlichting te bieden in de asielopvang.

Dat is hard nodig, schrijven staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) en minister Hugo de Jonge (binnenlandse zaken) in een brief die ze maandagavond naar de Tweede Kamer stuurden. ‘Er is sprake van een acute situatie in de asielopvang.’ Terwijl er dit voorjaar meer asielzoekers naar Nederland komen dan in andere jaren, neemt het aantal opvanglocaties niet toe. Sterker: er sluiten plekken, waardoor alle bestaande opvanglocaties voller zijn dan de capaciteit eigenlijk toelaat.

Voor 1 juli zijn er 12.000 nieuwe opvangplekken nodig. De tijd om gemeenten een voor een vriendelijk te vragen of ze plek hebben, is voorbij, blijkt uit de brief. Iedere commissaris van de Koning krijgt voor zijn provincie het verzoek om een x-aantal opvangplekken te leveren, voor 22 april, voor 13 mei en voor 1 juli. Het aantal plekken is afhankelijk van het aantal veiligheidsregio’s dat een provincie telt. Met deze spoedlocaties is het probleem nog niet opgelost. ‘Ook na 1 juli 2024 wordt een groot tekort aan opvangplekken verwacht’, aldus Van der Burg en De Jonge.

Wilders woedend

Terwijl het demissionaire kabinet probeert iedere asielzoeker een dak boven het hoofd te bieden, bespraken formatiepartners PVV, VVD, NSC en BBB maandag de (on)mogelijkheden om asielmigratie te beperken. Dat ging niet goed.

In de loop van de middag stond Geert Wilders op van de formatietafel en liep weg bij zijn gesprekspartners. Hij vroeg om een schorsing, meldden de informateurs even later. ‘Ik ben boos weggelopen want het liep voor geen meter bij asiel’, liet Wilders weten aan RTL Nieuws. Naar verluidt zijn de plannen die op tafel lagen voor Wilders te mild. Op X meldde Wilders dat hij klaar is ‘met alleen maar concessies doen. Ze moeten nu leveren’.

Dinsdag worden de gesprekken hervat.

Lees ook:

Binnen bij de opvang voor minderjarige asielzoekers in Ter Apel: ‘Het zijn gewoon pubers, met puberstreken’

Bij uitzondering gaf asielcentrum Ter Apel een inkijkje voor media. Daar loopt de opvang van minderjarige asielzoekers alwéér vol, tot zorg van manager Rik van Dijk van het Coa.