Live verkiezingen | Kamer gaf vannacht groen licht voor nieuw aanklampend terugkeerbeleid

Op 9 juni trekken we naar de stembus voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Volg hier de verkiezingscampagne op de voet.

red
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Jo Brouns rijdt zich vast ... in een veld in Hechtel-Eksel

Valerie Droeven
Valerie Droeven

Frontex kan worden ingezet op Belgisch grondgebied

Agenten van het Europees grensagentschap Frontex zullen op Belgisch grondgebied kunnen worden ingezet om de federale politie bij te staan met grenscontroles. De Kamer heeft daarvoor donderdagavond een wetsontwerp van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) goedgekeurd.

Concreet zouden er tot 100 Frontex-agenten kunnen worden ingezet op luchthavens, zeehavens, het treinstation Brussel-Zuid en de Eurostartunnel. Het wetsontwerp dat donderdagavond groen licht kreeg; creëert daar een wettelijk kader voor.
 
Daarnaast legt de tekst de juridische basis om Frontex-medewerkers in te zetten als begeleiders van vreemdelingen die uitgewezen worden en gedwongen moeten terugkeren. Nu kan enkel de luchtvaartpolitie die taak vervullen. Door de inzet van Frontex kan de pool van begeleiders volgens Verlinden aanzienlijk worden uitgebreid. 

Middenveldsorganisaties als 11.11.11, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Amnesty International vrezen dat de inzet van Frontex op Belgisch grondgebied de deur openzet voor mensenrechtenschendingen. Het Europese grensagentschap kwam in het verleden al in opspraak omdat het illegale 'pushbacks' zou faciliteren op de Middellandse Zee. Om die reden waren er ook enkele onthoudingen bij regeringspartijen PS en Ecolo.

Minister Verlinden benadrukt dat de inzet van Frontex op Belgisch grondgebied gekoppeld wordt aan strenge voorwaarden. Zo zal het agentschap moeten werken onder toezicht van de federale politie en moeten ze zich houden aan dezelfde regels rond het gebruik van een vuurwapen of dwang als de politie. 
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Dierenwelzijn wordt in de grondwet ingeschreven

De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagnacht met een tweederdemeerderheid ingestemd met een voorstel om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. Een amendement van N-VA moet erover waken dat dat grotendeels symbolisch blijft.

Het voorstel brengt de bescherming van dieren onder in artikel 7 bis van de grondwet en luidt letterlijk: "Bij de uitoefening van hun respectieve bevoegdheden streven de federale staat, de gemeenschappen en de gewesten naar bescherming van en zorg voor dieren als wezens met gevoel." 

De Senaat zette eerder al het licht op groen voor die grondwetswijziging, waarna de Kamercommissie Grondwet volgde. CD&V en Open VLD onthielden zich toen, de rest - op één PS'er na - stemde voor. 

Maar Open VLD en CD&V wijzigden intussen hun houding. Beide fracties stemden donderdagnacht tegen. De liberalen vrezen dat vergunningen voor bijvoorbeeld landbouwbedrijven op de helling zouden komen te staan, maar ook dat er juridische gevolgen zouden zijn voor jagers, vissers of veemarkten. 

Omdat Vlaams Belang en N-VA zich onthielden kon het verzet van CD&V en Open VLD de tweederdemeerderheid niet voorkomen. Uiteindelijk stemden 70 Kamerleden in met de tekst, 23 stemden tegen en 29 onthielden zich.

Door een amendement van N-VA-Kamerlid Sander Loones te verwerpen, maakte de Kamer wel expliciet duidelijk dat het niet de bedoeling is dat rechters de nieuwe grondwetsbepaling interpreteren als een 'standstillverplichting', wat inhoudt dat de overheid het niveau van dierenbescherming niet kan verlagen en het vergunningenbeleid mogelijk in het gedrang komt. De juridische gevolgen van de grondwetswijziging blijven zo wellicht beperkt. 
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Kamer geeft groen licht voor nieuw aanklampend terugkeerbeleid

De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdag het licht op groen gezet voor het wetsontwerp van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) dat een aanklampend terugkeerbeleid moet invoeren.

Minstens 100.000 mensen verblijven illegaal in ons land. De overheid ondervindt de grootste moeite om die mensen terug te sturen naar hun land van afkomst. Het ontwerp van De Moor moet daar een mouw aan passen. "Vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet" is daarbij het credo van de CD&V-staatssecretaris. 

Het ontwerp van staatssecretaris De Moor moet het in de toekomst makkelijker maken om mensen in illegaal verblijf terug te sturen naar hun land van herkomst. Dat gebeurt onder meer aan de hand van een versterking van de Dienst Vreemdelingenzaken, de invoering van een medewerkingsplicht voor bijvoorbeeld medische onderzoeken en een verhoogde capaciteit voor de gesloten terugkeercentra. 

Op vraag van de groene regeringspartijen voert de tekst echter ook een verbod in op de opsluiting van minderjarigen in die centra. Woonstbetredingen bij uitgeprocedeerden staan er dan weer niet in.

De rechtse oppositie van N-VA en Vlaams Belang had moeite met die laatste twee elementen, en dus werd het ontwerp meermaals vertraagd in de Kamer. Met de steun van PVDA en de kleinere oppositiepartijen Les Engagés en DéFI werden meermaals amendementen op het ontwerp naar de Raad van State gestuurd, waardoor de tekst bleef liggen. 
Henk Tack

Regering buigt zich vrijdag opnieuw over herzieningsverklaring grondwet

De federale regering vergadert vrijdag vanaf 9 uur opnieuw over de grondwetsartikels die ze voor herziening vatbaar wil verklaren. Eerder deze week mislukte dat nog voor een derde keer op rij, maar volgens premier Alexander De Croo komt de timing "exact overeen met hoe het in het verleden is gebeurd", klonk het vandaag in de Kamer.

"In de voorgaande regeringen gebeurde dat ook typisch in de voorlaatste of laatste week" voor de ontbinding van de Kamer, antwoordde hij tijdens het vragenuurtje op vragen van François De Smet (DéFI) en Barbara Pas (Vlaams Belang). "Er zijn verschillende standpunten, maar uiteindelijk zullen we tot een consensus komen," zei hij. "Men moet stoppen met dit soort zaken te dramatiseren."

Het grote struikelblok is het artikel 195, dat in het verleden al gebruikt werd als een soort passe-partout om de hele grondwet te kunnen herzien. CD&V wil in de toelichting bij dat artikel aangeven dat het alleen mag gebruikt worden voor een staatshervorming, maar andere regeringspartijen willen ook de mogelijkheid opnemen om grondrechten, democratische rechten en de werking van de rechtsstaat aan te passen.


Christof Vanschoubroek
Christof Vanschoubroek

N-VA legt besparingsplan van bijna 21 miljard euro op tafel

"Na het ‘feest van de loze beloftes’ op 1 mei is het tijd voor realisme", aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever op een persconferentie. Met een besparingsplan van bijna 21 miljard euro wil N-VA dat 'realisme' opnieuw in het debat brengen. De dramatische toestand van onze begroting laat geen ruimte voor avonturen, vindt de partij, die pleit voor een belastingverlaging van 2 miljard euro en extra investeringen in onder meer de veiligheidsdepartementen. Daartegenover staat wel een lijstje van bijna 21 miljard euro aan besparingen. Om die nieuwe uitgaven te financieren, maar voornamelijk om de begroting te saneren in lijn met wat Europa wenst.

De partij past, weinig verwonderlijk, voor nieuwe belastingen en geeft aan dat "hier en daar strenge maatregelen nodig zijn", zeker voor "mensen die niet werken maar dat wel zouden kunnen". Dat gaat dan bijvoorbeeld over de beperking van de werkloosheid in de tijd. De grootste besparing zou gerealiseerd worden door de groei in de kosten in gezondheidszorg af te toppen. Dit pakket maatregelen moet voor De Wever zo snel mogelijk met een minikabinet goedgekeurd worden. De regio's moeten voor N-VA in 2029 allemaal een begroting in evenwicht hebben. "Zoals ze zelf al beloofden."

Open VLD presenteerde eerder ook al een besparingsplan, maar dat is volgens De Wever gebaseerd op "onrealistische groeicijfers" en is "qua filosofie volledig tegengesteld aan het beleid dat de partij de afgelopen vier jaar federaal voerde".
Marjan Justaert
Marjan Justaert

Brussels minister Maron zet door met beroep tegen milieuvergunning Brussels Airport (en clasht met Gatz)

Het zit er bovenarms op tussen de Brusselse ministers van Financiën Sven Gatz (Open VLD) en van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo). Twistappel: de nieuwe milieuvergunning voor Brussels Airport, uitgereikt door Vlaanderen. De Brusselse regering wilde beroep aantekenen tegen de vergunning, maar die vlieger ging niet op omdat Gatz dwars lag - en de Brusselse regering unanieme beslissingen neemt. Daarop kondigde Maron aan zélf beroep aan te tekenen, maar in een interview met De Standaard nam Gatz die demarche op de korrel wegens "juridisch kaduuk". Dat liet hij vrijdag weten aan Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), met de vraag om de kwestie te evoceren op de volgende ministerraad.

Maron laat woensdag weten dat hij voet bij stuk houdt. "Er wás een consensus binnen de regering", aldus de groene minister. "Ik stel vast dat Gatz een radicale position switch heeft doorgemaakt, waardoor ik verplicht ben om soloslim te spelen in dit dossier. Juridisch kan dat, op het vlak van collegialiteit binnen de Brusselse regering is dat evenwel bijzonder spijtig." Volgens Maron heeft hij geen andere keuze, in het belang van de slaap en de gezondheid van de Brusselaars, omdat er bij het uitreiken van de vergunning op geen enkele manier is rekening gehouden met de vragen vanuit Brussel.
Arno Vanhollebeke
Arno Vanhollebeke

Kan je zomaar stemmen op wie je wil?

Simon Andries
Simon Andries

Vlaams Belang zet vol de aanval in op sociale zekerheid voor nieuwkomers: “We zijn niet links, niet rechts, maar nationalisten”

De partij huurde op 1 mei Plopsaland af voor bijna 10.000 Vlaams Belangers.
De partij huurde op 1 mei Plopsaland af voor bijna 10.000 Vlaams Belangers. Fred Debrock
Op zijn familiedag in Plopsaland maakte Vlaams Belang duidelijk waar het het geld wil halen voor koopkrachtverhogingen voor “eigen volk”. “We doen dat door onze sociale zekerheid eindelijk af te schermen voor vreemdelingen.” 

Vlaams Belang trok stevig de buidel open voor zijn laatste familiedag voor de verkiezingen. De partij huurde op 1 mei Plopsaland af voor bijna 10.000 Vlaams Belangers. Daar liepen wel wat Fransen tussen die niet wisten dat het park vandaag werd afgehuurd. Plopsaland beloofde die spontane bezoekers, die speciaal zo ver hadden gereden, niet weg te sturen. De familiedag dient volgens Van Grieken vooral “om de batterijen nog een laatste keer op te laden en er dan in te vliegen”. Maar in de korte verkiezingsmeeting in het Plopsatheater vloog de partij er toch al stevig tegenaan. De Walen werden “vakantiepony’s” en “Kabouter Lui” genoemd, Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere “Kabouter Kwebbel”. Maar daarnaast moesten vooral de nieuwkomers het ontgelden. 

“Op 1 mei struikelen we altijd over het opbod aan socialistische voorstellen. We zouden inderdaad allemaal tevreden zijn als we meer netto overhouden op het einde van de maand. Maar doe dat gewoon door onze sociale zekerheid eindelijk af te schermen voor vreemdelingen”, benadrukte Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch. “Het is onaanvaardbaar dat nieuwkomers die nooit een bijdrage hebben geleverd onmiddellijk kunnen aankloppen bij het OCMW.” In het verkiezingsprogramma pleitte de partij ook al voor een aparte sociale zekerheid voor nieuwkomers. Vermeersch benadrukte daarbij dat Vlaams Belangers “niet links, niet rechts, maar nationalisten zijn. We komen op voor eigen volk eerst.” 

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zette die boodschap ook zelf nog eens kracht bij. “Ja, ons eigen koopkrachtplan voor de Vlamingen kost geld. Maar nee, we gaan dat niet laten betalen door de Vlamingen. We splitsen de Belgische sociale zekerheid en de rest bekostigen we door onze sociale zekerheid af te schermen voor niet-westerse migranten. Onze sociale zekerheid afschermen voor gelukszoekers zou 1,8 miljard per jaar opleveren. En laat ons voor de rest maar besparen op politici, op de migratiefactuur en de asielstop.” 
Peter De Lobel
Peter De Lobel

"Een stem voor PVDA een verloren stem? Dat is onzin!"

De boodschap van Raoul Hedebouw is duidelijk.
De boodschap van Raoul Hedebouw is duidelijk. . Kristof Vadino
Op een zonnig Anneessensplein in hartje Brussel hield Raoul Hedebouw,  de voorzitter van PVDA/PTB, zonet zijn 1 meitoespraak. Daarin hamert hij opnieuw op hét kernthema van de partij: Tax the rich. "We moeten het geld halen bij de superrijken, met een miljonairstaks.  Ik ben het beu dat men altijd in de zakken van de gewone mensen zit."

Ook andere klassiekers uit het PVDA/PTB-aanbod kwamen aan bod. Een verlaging van de wettelijke pensioenleeftijd naar 65 jaar, een einde aan de parlementaire vertrekpremies, hogere lonen en hogere belastingen voor multinationals. Maar met de verkiezingen in zicht ging het ook over mogelijke samenwerkingen na 9 juni. De andere partijen laten geen kans liggen om te zeggen dat de marxisten van PVDA/PTB nooit in een regering zullen stappen. Het kan wel eens de achilleshiel van de partij worden, als ook twijfelende kiezers die boodschap overnemen. 
Hedebouw deed zijn best om het beeld bij te sturen. "Sommigen blijven herhalen dat de PVDA liever aan de zijlijn blijft staan en geen enkele concrete oplossing voorstelt, dat een stem op de PVDA een 'verloren stem' zou zijn. Dat is onzin!" 

Hedebouw zegt bereid te zijn om mee te werken aan "een echt links beleid". "Maar we moeten ook durven discussiëren over wat een links beleid inhoudt en hoe we daartoe komen." Daarvoor reikt hij de hand naar Vooruit om een "links alternatief" te vormen. "Een stem op de PVDA is een stem vóór linkse samenwerking en voor een links blok dat een breekpunt maakt van eerlijke belastingen en koopkracht."

Hedebouw komt met een mix van naar eigen zeggen "concrete oplossingen".  De miljonairstaks staat uiteraard met stip op één.  "Tien jaar lang stonden wij alleen met onze oproep om het geld te halen waar het zit. In het begin van de campagne waren alle andere partijen nog tegen een miljonairstaks. Maar we zien dat de lijnen bewegen. De socialisten en groenen hebben ondertussen elk een eigen voorstel. En als we de Stemtest mogen geloven, gaan zelfs de liberalen ermee akkoord dat mensen met een groot vermogen meer belastingen moeten betalen. Wie had dat gedacht?"

Ook de multinationals neemt Hedebouw in het vizier. "Zij moeten hun eerlijk deel betalen, en de lonen van de werknemers in dit land kunnen stijgen. De loonblokkering die de regering de afgelopen 5 jaar toepaste, is een onaanvaardbare aanval op de werkende klasse. 
Ons land is na 5 jaar Vivaldi nog steeds een fiscale hel voor gewone mensen, maar een fiscaal paradijs voor de superrijken en de multinationals. Met de PVDA leggen we ons daar niet bij neer. Het is tijd om de fiscale achterpoortjes voor de multinationals te sluiten."

Met het thema van de vertrekpremies zet PVDA/PTB zich nog eens af tegen alle andere partijen. "Als een gewone werkmens ontslagen wordt, dan krijgt die een werkloosheidsuitkering. Maar als politici niet herverkozen raken in het parlement, dan hebben ze voor zichzelf een vertrekpremie geregeld. Tot 250.000, zelfs 500.000 euro: te zot voor woorden! En ze doen er allemaal aan mee: liberalen, socialisten, christendemocraten, groenen, de N-VA en uiteraard: Vlaams Belang. Eigen graaiers eerst! Niet met ons. Wij willen dat dit hele systeem afgeschaft wordt. Er moet een einde komen aan de graaicultuur in de politiek."
Simon Andries
Simon Andries

Van Grieken opent familiedag in Plopsaland:
"Wij zijn de volkspartij van Vlaanderen" 

Vlaams Belang trok stevig de buidel open voor zijn laatste familiedag voor de verkiezingen. De partij huurde op 1 mei Plopsaland af voor 9.000 Vlaams Belangers. 

Bij de opening van het park hield Van Grieken het kort in zijn speech. "Dat we hier zijn op 1 mei, is symbolisch. Vlaams Belang wil op de kaart zetten dat werken en gezin hand in hand gaan. Wij zijn de volkspartij van Vlaanderen. Laat ons nu nog een laatste keer de batterijen opladen en er dan in vliegen voor de verkiezingen." Straks volgt in het Plopsatheater nog een korte verkiezingsmeeting rond 1 mei. 
Opvallend: er staat ook een hele reeks auto's met Franstalige nummerplaten op de parking van Plopsaland. Ongetwijfeld gaat het om vroege bezoekers van over de grens. Plopsaland belooft die spontane bezoekers niet weg te sturen. Zij genieten straks dus van een dagje tussen Vlaams Belang. 
Jef Poppelmonde

Petra De Sutter (Groen): "Wettelijk minimumverlof uitbreiden van 20 naar 25 dagen"

Belgen krijgen, in vergelijking met andere Europeanen, weinig wettelijk verlof, zegt Groen-vicepremier Petra De Sutter. "Terwijl landen als Frankrijk, Denemarken en Luxemburg 25 wettelijke verlofdagen toekennen, moet de helft van de Belgische werknemers uit de privésector het stellen met minimum 20 dagen. We zien grosso modo dat hoe korter en slechter betaald het contract is, hoe groter de kans dat iemand maar het minimum heeft. Door collectieve sluitingen kunnen mensen vaak niet eens zelf bepalen wanneer ze verlof  opnemen", zegt De Sutter.

De vicepremier pleit op de Dag van de Arbeid voor een uitbreiding van het wettelijk verlof. "Voldoende rust kunnen nemen, moet een recht zijn voor iedereen", zegt ze in een persbericht. "Nu zie je dat mensen met lage lonen vaak het minst verlof hebben. Wij willen iedereen gelijk voor de wet: bedienden, arbeiders, werknemers in grote bedrijven én werknemers in kmo's moeten meer verlof krijgen", zegt De Sutter.
Arno Vanhollebeke
Arno Vanhollebeke

Wat gebeurt er als je blanco stemt?

Jef Poppelmonde

Kamerlid Meryame Kitir: "Ik kreeg geen inzage in rapport dat ze over mij besteld hadden"

Meryame Kitir, op dat moment minister en stemmenkanon voor Vooruit in Limburg, verdween eind 2022 geruisloos uit de federale regering. Kitir was toen al enkele maanden met ziekteverlof, volgens haar verklaring omdat ze mentale rust nodig had. Toen uitlekte dat de sfeer op haar kabinet erg verziekt was, werd een bemiddelaar aangesteld en kwam er een extern onderzoek dat besloot dat het niet mogelijk was ‘om de werkrelaties te herstellen’. De woorden ‘toxisch leiderschap’ vielen en Kitir werd aan de kant geschoven.

In De Ochtend op Radio 1 blikte Kitir, naar aanleiding van de Dag van de Arbeid, terug op die periode. "Ik kijk met fierheid terug op mijn ministerpost", zei ze. "Ik heb dat heel graag gedaan, maar ben teleurgesteld in mijn afscheid, teleurgesteld in het politieke systeem. Ik heb me 17 jaar lang ingezet voor de politiek, mijn afscheid had anders kunnen lopen." 

Kitir zei dat ze "veel tijd nodig had om dat een plaats te geven". "Ik kreeg op geen enkel moment de kans om mijn uitleg te doen, om me te verdedigen, om inzage te krijgen in het rapport dat ze over mij besteld hadden. Journalisten mochten dat wel inkijken, maar ik niet. Ik had het rapport graag ingekeken, om er zelf uit te leren. Als er één zelfkritische mens is, dan ben ik het wel. Het zou me geholpen hebben om te weten waar het zat." Dat ze die kans niet kreeg, zei Kitir, "maakte het voor mij onmogelijk om nog terug te keren".
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Miranda Ulens (ABBV): “Loonsverhoging moet politieke prioriteit nummer één zijn”

Miranda Ulens
Miranda Ulens. © Fred Debrock
ABBV-topvrouw Miranda Ulens zit bij haar vooruitblik naar 1 mei op dezelfde lijn als Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere . “Zet in op hogere lonen”, zei Ulens in de Gaston Rooftop Bar in Gent. “Wij eisen het recht om loonsverhogingen collectief te onderhandelen en dat recht wordt ons al sinds 2017 onthouden. Breek dus de wet van 96, de loonnormwet, weer open”, zegt Ulens. Maar ook: “Verhoog het minimumloon, richting 17 euro per uur en 2.800 euro per maand. Maak werk lonend, niet door op sociale uitkeringen te besparen, wel door zuurstof te geven aan het loonoverleg en zo aan loonsverhogingen. Dit moet politieke prioriteit nummer 1 zijn.”

Ook Ulens gaat flink te keer tegen “extreemrechts”.  “Ze zijn bedreven in het herleiden van economische kwesties tot culturele twistpunten, maar dat is slechts een rookgordijn. Hun wereldbeeld en ideologie liggen mijlenver verwijderd van wat echt goed is voor jou als werknemer of burger.” 

En zoals verwacht verdedigde de ABVV-topvrouw ook het behoud van onze sociale zekerheid. “Onze federale sociale zekerheid is ons vangnet in tijden van nood en daar blijf je af.” Het is een waarschuwing aan het adres van liberale partijen, N-VA en Vlaams Belang. "Want die willen verworvenheden beperken, opsplitsen of ze willen bezuinigen op onze sociale bescherming.”
Ook Ulens begrijpt dat er de komende bestuursperiode bespaard moet worden. Maar ze ziet andere oplossingen: een meerwaardebelasting,  betere schenkings- en successierechten en een vermogensbelasting. Ulens wil ook dat bedrijven 25 procent van hun winst af zouden dragen. “Bedrijven die door hun positie of omstandigheden superwinsten boeken” zelfs 35 procent.
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Melissa Depraetere (Vooruit) legt loonnormwet weer op tafel: “Wij laten niet toe dat de volgende Vlaamse regering weer in de zakken van de mensen zit” 


Melissa Depraetere
Melissa Depraetere. © Fred Debrock
Met een stevige aanval op de Vlaamse regering zet Vooruit-voorzitter, Melissa Depraetere, zich aan de vooravond van 1 mei schrap voor de socialistische feestdag. In de Gaston Rooftop Bar in de Gentse haven schoot ze met scherp op N-VA, Open VLD en CD&V. Die vormen samen de “vorige rechtse regering”, aldus Depraetere. “Weet je wat die deden? Uw loon afpakken, mensen langer laten werken voor minder pensioen en en hard besparen op uw gezondheidszorg.” Besparen op de gewone mensen is wat die partijen, volgens Depraetere, nu opnieuw aankondigen.

Nu budgettaire zware tijden zich aankondigen, moeten de socialisten in alle regeringen zitten, stelt de socialistische topvrouw. Want enkel Vooruit kan voorkomen dat “de volgende Vlaamse regering weer in de zakken van de mensen zit” volgens haar.

Depraetere pleit voor het behoud van de automatische indexering van de lonen. Ze legt ook opnieuw de loonnormwet op tafel, de wet die ervoor zorgt dat de lonen in de privésector in België niet sneller stijgen dan de lonen in de buurlanden. Depraetere draait die wet echter om: de loonnormwet moet een ‘koopkrachtwet’ worden. “Een wet die vakbonden opnieuw toelaat om écht te onderhandelen voor hogere lonen. Want als er winst gemaakt wordt, mogen de mensen die het werk doen daar toch van mee profiteren? Dat is maar eerlijk.”

Depraetere pleit ook voor een verhoging van de minimumlonen tot 15 euro per uur en 2.500 euro per maand. “Alle mensen die elke dag gaan werken verdienen een loon waar ze deftig van kunnen leven”, zegt Depraetere. “Maar ook omdat een hoger minimumloon het verschil tussen werken en niet werken groter maakt.”

Roger, Jan en Freddy

Terwijl Conner Rousseau in het publiek toekeek, zocht Depraetere ook haar eigen “Debora van de kassa”, de kassierster van Rousseaus buurtwinkel die de voormalige Vooruit-voorzitter destijds gebruikte om het thema koopkracht aanschouwelijk te maken. Depraetere komt met liefst drie mensen op de proppen die vooral door het beleid van de huidige Vlaamse regering in problemen kwamen. Op haar tocht door Vlaanderen de laatste weken ontmoette ze Roger (91) die door geschrapte bussen niet meer bij het graf van zijn vrouw geraakt (mobiliteit). Dan is er Jan die na een hartstilstand en blijvende schade liefst vijf jaar moest wachten op zijn zorgbudget (zorg). En ten slotte Freddy, gepensioneerd vrachtwagenchauffeur die zijn pensioen weliswaar zag stijgen, maar zich zorgen maakt hoe hij straks de rusthuisfactuur betaald krijgt (welzijn en volksgezondheid). 

Ook Vlaams Belang krijgt een forse veeg uit de pan. “Er staat héél veel op het spel in deze verkiezingen”, benadrukte Depraetere aan het begin van haar speech. Op de nieuwjaarsreceptie van Vooruit nam ze al stelling “tegen extreemsrechts” en dat doet ze nu opnieuw. “Extreemrechts belooft ons de hemel op aarde, maar ze vertellen er niet bij dat ze iedereen eerst door de hel gaan sturen. Want eerst willen ze het land splitsen - wat tot jaren blokkering zou leiden om dan een muur rond Vlaanderen te bouwen - wat zelfs helemaal niet kan.” Depraetere noemt de Belang-voorstellen “gestoord”. “Hun hele programma is complete science fiction en gaat leiden tot chaos”, stelt ze. “Ze laten zich omkopen door Chinezen en Russen. Ze staan altijd aan de verkeerde kant. En ze hebben nog nooit iets gedaan voor gewone mensen.”
Christof Vanschoubroek
Christof Vanschoubroek

Kamer wil van 15 juli herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers maken

De Kamercommissie Leefmilieu en Klimaat heeft dinsdag ingestemd met een groene resolutie die de regering vraagt om van 15 juli een jaarlijkse herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers te maken.

De Europese Commissie kondigde vorige zomer aan dat 15 juli voortaan een jaarlijkse herdenkingsdag is voor de slachtoffers van de klimaatverandering. Die datum is niet toevallig gekozen: op 15 juli 2021 kwamen bij zware overstromingen in ons land en Duitsland meer dan 200 mensen om het leven. 

   De groenen wilden de herdenkingsdag ook op nationaal niveau invoeren en dienden daarvoor een resolutie in die dinsdag groen licht kreeg in commissie. De bedoeling is onder meer om mensen ervan bewust te maken dat er maatregelen nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Iets wat voor de groenen nooit genoeg aandacht kan krijgen.  De tekst kreeg de steun van de meerderheid, maar ook van oppositiepartij N-VA "uit respect voor de slachtoffers". 

   Vlaams Belang stemde tegen. "Uiteraard is het zo dat mensen wereldwijd en ook in België bezwijken aan de gevolgen van een veranderend klimaat", zei Kamerlid Kurt Ravyts. "De vraag is of je daar een herdenkingsdag aan moet wijden die uiteindelijk bedoeld is om te sensibiliseren en aan te zetten tot het nemen van maatregelen. Ik denk het niet."