Michael Fassbender (rechts) als Nederlandse Amerikaan Thomas Rongen die het American Samoa-elftal moet coachen. Een van zijn spelers is transgender Jaiyah Saelua (Kaimana).© Disney

Onze recensent over film ‘Next Goal Wins’: “Dit is de slechtste voetbalploeg ter wereld”

Antwerp en Standard zijn absoluut niet de slechtste voetbalploegen ter wereld. Er zijn er slechtere, zoals American Samoa. Hoe dat elftal toch nog een goal scoorde, wordt verteld in de komedie Next Goal Wins.

De Nieuw-Zeelandse schrijver-regisseur-acteur Taika Waititi werd door Marvel binnengehaald om de Thor-films van de nodige absurditeit en vrolijkheid te voorzien. Met Next Goal Wins zoekt hij het iets kleinschaliger. Deze feelgood movie, gebaseerd op de gelijknamige documentaire, verhaalt hoe de Nederlandse Amerikaan Thomas Rongen (Michael Fassbender in de film) tien jaar geleden de American Samoa-voetbalploeg ‘probeerde’ te trainen. Het team, dat in 2001 van Australië verloor met 31-0, werd algemeen beschouwd als het slechtste ter wereld. Rongen moest ervoor zorgen dat American Samoa minstens 1 goal scoorde, zodat het zich kon kwalificeren voor de wereldbeker van 2014.

(Lees verder onder de trailer)

Waititi steekt zijn grotendeels geïmproviseerde film vol met guitigheden over een white savior die binnen een andere cultuur een trauma tracht te verwerken, de relaxte Samoa-bevolking die westerlingen als aliens bekijkt en de plaats van een transgender in de Polynesische samenleving. Toch is de prent minder grappig dan hij had kunnen geweest zijn, want veel grapjes zijn wat aan de flauwe kant. Het beste aan de film is Fassbender die zijn rol bloedernstig speelt, waardoor hij juist grappig wordt.(cc)

‘Next Goal Wins’ speelt vanaf 20 december in de zalen. 
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer