Direct naar artikelinhoud
Opvang

Noodoplossing: zoveel mogelijk vluchtelingen met status naar hotels

Statushouder Rami aan boord van doorstroomlocatie Silja Europa. Op deze ferry wonen tijdelijk maximaal 1500 statushouders die aan Rotterdam en de regio zijn gekoppeld.Beeld ANP / ANP

In asielzoekerscentra wonen veel statushouders: mensen die al een verblijfsvergunning hebben. Daardoor zijn de locaties overvol. Nu gaat het Coa hen onderbrengen in hotels.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Coa) gaat per direct zoveel mogelijk statushouders in hotels opvangen, het liefst alle 12.000. Formeel is daarvoor geen toestemming van gemeenten nodig. Statushouders hebben een verblijfsvergunning en kunnen in principe gaan en staan waar ze willen. Het Coa zegt te handelen in opdracht van het Rijk.

De situatie in de opvangwereld is al jaren een probleem. Er zijn te weinig plekken om asielzoekers onder te brengen. Dat komt onder meer doordat veel statushouders plekken ‘bezethouden’. Eigenlijk is het Coa niet verantwoordelijk voor deze groep, dat zijn de gemeenten. Statushouders zijn immers al officiële burgers. Maar omdat er een nijpend huizentekort is en tot nu toe nog te weinig burgemeesters verblijfplaatsen openstellen voor de nieuwe Nederlanders, grijpt het Coa nu naar deze noodoplossing.

‘Zo lang als nodig’

De statushouders zullen in ‘kleine aantallen’ in hotels in de buurt van bestaande opvangcentra worden geplaatst, zegt een woordvoerder van het Coa. De organisatie zal gemeenten niet om toestemming vragen, maar ze wel op de hoogte brengen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat belangrijk, zegt deze organisatie in een reactie. De Coa-woordvoerder zegt ook dat het Rijk deze maatregel financiert en dat de statushouders “zo lang als nodig is” in de voorzieningen zullen blijven.

“De nood is hoog”, zegt de woordvoerder. “Onlangs zijn heel grote opvanglocaties gesloten, zoals die in Biddinghuizen. Officieel mogen statushouders maximaal veertien weken in een opvang blijven, maar in praktijk blijven ze veel langer. Ondertussen komen er duizend tot twaalfhonderd nieuwe asielzoekers per maand bij.”

Het Coa doet regelmatig wanhopige oproepen aan het ministerie, vertelt hij verder. De situatie is zorgwekkend. Ook staat de leefbaarheid en veiligheid van de mensen die daar verblijven onder druk. Uit een eerdere briefwisseling bleek dat het Coa al een tijdje op zoek is naar noodoplossingen. Zo werd er gepraat over het schenden van bestuurlijke afspraken over het maximaal aantal op te vangen mensen op één locatie. Dan zouden er bijvoorbeeld 275 personen in plaats van 250 logeren.

Ook vroeg het Coa om een vrijstelling van de afspraken over de doelgroepen. Sommige locaties willen geen alleenstaande mannen opvangen. Dat is ingewikkeld, omdat er vooral veel alleenstaande mannen aankomen. “Maar”, zegt de woordvoerder. “Dit waren alleen maar opties. Geen van deze plannen is uitgevoerd.”

Lees ook:

Vluchtelingen welkom: Bram van der Perk (85) opent zijn huis voor statushouders

De protestantse Bram van der Perk (85) ontvangt al jaren statushouders in zijn huis. Hij vindt het verrijkend, zij hoeven niet langer in een azc op een woning te wachten. ‘Maar ik loop niet bewust goed te doen omdat de Bijbel dat vraagt.’