Terug naar de krant

NOS rehabiliteert Tom Egbers en laat hem opnieuw programma’s maken, maar geen EK

Leeslijst Nieuws
Grensoverschrijdend gedrag De NOS wijst er onder meer op dat de presentator veertig jaar lang „deel heeft uitgemaakt van de NOS-familie” en benadrukt dat afgelopen jaar een „moeilijke periode is geweest voor Tom en zijn gezin”. Het EK voetbal van komende zomer moet hij laten schieten.
Leeslijst

Tom Egbers mag opnieuw programma’s maken voor de NOS. Dat heeft de omroep vrijdag bekendgemaakt in een persbericht, na „constructief overleg” tussen beide partijen. De sportpresentator gaat werken aan verhalende programma’s, podcasts en documentaires die in het najaar van 2024 en het begin van 2025 te zien en horen zullen zijn. Volgens de NOS was er een „wederzijds gedeelde wens om voorwaarts te gaan”.

Egbers wilde via een kort geding dat maandag diende rehabilitatie bij zijn werkgever afdwingen. Daarin bepaalde de rechter dat Egbers en de NOS eerst opnieuw met elkaar om tafel moesten. De presentator verdween een jaar lang van het scherm nadat hij in maart vorig jaar werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag op de NOS Sport-redactie.

De NOS komt in de nieuwe afspraken niet tegemoet aan Egbers’ belangrijkste eis in het kort geding. De voetbalpresentator hoopte komende zomer het EK voetbal in Duitsland te mogen verslaan, maar dat wil de NOS niet omdat hij op de werkvloer te omstreden zou zijn.

Lees ook Publieke omroep moet pijnlijke affaires opnieuw onder ogen zien, na onderzoek grensoverschrijdend gedrag
Boven: Tom Egbers (links) en Gerard Timmer. Midden: Frans Klein. Onder: Matthijs van Nieuwkerk (links) en Dieuwke Wynia.

Volgens Egbers is het na een jaar „waarin veel geschreven, gepraat en geopinieerd is” goed dat hij weer aan het werk kan. Naar eigen zeggen heeft hij in het afgelopen jaar „voortdurend gereflecteerd”, met name op zijn „eigen rol in de cultuur” van de NOS. „Ik vind het erg verdrietig dat er collega’s zijn die zich ongelukkig hebben gevoeld op de werkvloer van NOS Sport, in een cultuur waar ook ik deel van uitmaak. [...] Beter naar elkaar luisteren en oog hebben voor de ander. Daar heeft het te veel, ook bij mij, aan ontbroken.”

28 meldingen

De omroep wijst er onder meer op dat Egbers veertig jaar lang „deel heeft uitgemaakt van de NOS-familie” en benadrukt dat het afgelopen jaar een „moeilijke periode is geweest voor Tom en zijn gezin”. Volgens Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NOS Sport, is het goed dat beide partijen „elkaar alsnog hebben gevonden”. „Het is nu tijd om weer aan het werk te gaan.”

Uit onthullingen in de Volkskrant, waarin de toxische werkcultuur bij de NOS Sport-redactie in de afgelopen jaren werd belicht, bleek dat Egbers toenadering zocht tot jonge stagiaires. Daarnaast werd beweerd dat hij een jonge vrouw, met wie hij een affaire had, pestte en intimideerde nadat hun relatie bekend werd. De 22-jarige vrouw verliet de omroep nadat een gesprek tussen de hoofdredactie en Egbers geen oplossing had geboden. Egbers bleek ook de meest genoemde naam in een interne inventarisatie van NOS Sport naar grensoverschrijdend gedrag. Het zou gaan om 28 meldingen.

Lees ook Ondanks 28 meldingen over hem wil Tom Egbers zijn baan terug
Tom Egbers met zijn vrouw Janke Dekker  en zijn advocaat Joost Quant in de rechtbank van Lelystad.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in