Terug naar de krant

Het Uur

Dé interviewpodcast van NRC. Iedere vrijdag ontvangt presentator Pieter van der Wielen een toonaangevende gast uit een, voor deze tijd, belangrijk veld. Hoe staan zij in het leven? Wat zien zij als dé uitdagingen van deze tijd? En wat kunnen wij van hen leren?

vr - 29 maart 2024
Theoloog Alain Verheij over zijn ongeduld met God

Theoloog Alain Verheij over zijn ongeduld met God

Leeslijst podcast Het Uur

Hoe hou je je staande in een onrechtvaardige wereld? Theoloog Alain Verheij – de ‘Twittertheoloog des vaderlands’– vindt dat we nog veel van oude Bijbelverhalen kunnen leren. In zijn nieuwste boek – De zin van ziekte – gaat hij terug naar de tijd van Lazarus, Bijbelse plagen en melaatsen om vandaag de dag om te leren gaan met ziekte en aftakeling. Met Pieter van der Wielen praat hij over zijn eigen ‘liefdevolle zoektocht’, vraagtekens en kritiek op God en het geloof. Over hoe een stukje ‘magie’ ons leven meer de moeite waard maakt, en alles alleen met ratio verklaren vaak een leugen is (“Rembrandt is ook niet een paar klodders verf op een doek, daar gebéurt iets.”). En dat het – gelovig of niet – troost geeft balans te hebben tussen aan de ene kant: ‘ik zie dat het niet best is met de wereld en met mij’, en aan de andere kant: ‘de wereld zal mooier worden, het komt wel goed, uiteindelijk’.

Presentatie:
Pieter van der Wielen
Redactie:
Mira Zeehandelaar
Mixage:
Audiochef
Muziek:
Rufus van Baardwijk
Foto:
Annabel Oosteweeghel

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in