Voetbal

Voetbalclubs moeten verplicht werk maken van vrouwenvoetbal

Kapitein Tessa Wullaert spreekt de Red Flames toe.© BELGA

De voetbalbond gaat voetbalclubs beter ondersteunen om meisjes en vrouwen aan het voetballen te krijgen. Uiterlijk in 2028 moet elke voetbalclub in ons land een coördinator vrouwenvoetbal hebben. Clubs worden aangespoord zowel gemengde als uitsluitend meisjesteams in competitie te brengen.

Bart Lagae

De maatregel maakt deel uit van een masterplan vrouwenvoetbal dat de voetbalbond vrijdag samen met de Pro League heeft voorgesteld. Vandaag zijn 53.000 vrouwen lid van de voetbalbond, goed voor 10 procent van het totaal. De voetbalbond wil dat percentage eerst naar 15 procent brengen, ongeveer het niveau in Nederland en Duitsland, en later naar 20 procent, het niveau in de Noordse landen.

De bedoeling is ook om het niveau van het topvoetbal op te krikken. De Red Flames, de nationale vrouwenploeg, staat vandaag op de achttiende plaats van de Fifa-rangschikking. De bond wil België naar de top-12 van de wereld en de top-8 van Europa brengen.

De Pro League beheert sinds dit jaar de Super League, de vrouwentopcompetitie, en legt clubs vanaf het seizoen 2025-2026 strengere licentievoorwaarden op. Vandaag zijn veel speelsters in de hoogste klasse amateurs en worden ze betaald met onkostenvergoedingen. Vanaf 2025-2026 moet elke club minimaal elf speelsters onder contract hebben en minstens vijf keer per week trainen.

Om de kosten te dekken worden sponsors gezocht. De Pro League richt een “bizboard” op met vrouwen uit het bedrijfsleven, zoals Heidi De Pauw, de ceo van Child Focus, met de bedoeling geldschieters warm te maken voor de vrouwencompetitie.

De Pro League hoopt ook meer geld uit de tv-markt te halen en zal in het nieuwe mediacontract de Super League meer en beter in beeld brengen. Voor de play-offs van de topcompetitie, die vorig weekend zijn begonnen, sloot de Pro League een deal met Sporza en de RTBf. Beide openbare omroepen brengen hoogtepunten van de wedstrijden online.