Direct naar artikelinhoud
Boekrecensies van de week: Kernoorlog, De Ronde van België, Niemand wilde hier zijn & Demon Copperhead
Recensies

Boekrecensies van de week: Kernoorlog, De Ronde van België, Niemand wilde hier zijn & Demon Copperhead

Lees hier de belangrijkste boekrecensies uit weekendmagazine Tijdgeest van deze week.

Kernoorlog door Annie Jacobsen

In Kernoorlog beschrijft Annie Jacobsen van minuut tot minuut wat er gebeurt na de lancering van een kernwapen. Wie nog geen pacifist is, wordt dat na het lezen van dit boek vanzelf.

Het is een doodgewone voorjaarsmiddag in Washington, ‘mogelijk op een zeker moment in de afzienbare toekomst’, zoals Annie Jacobsen schrijft. Om 15.03 uur lokale tijd drukt 11.000 kilometer van de hoofdstad van de Verenigde Staten de opperste leider van Noord-Korea op de rode knop. Een intercontinentale raket schiet omhoog, de ruimte in.

Annie Jacobsen
Kernoorlog. Het scenario
(Nuclear War. A Scenario)
Vert. Alexander van Kesteren
Prometheus, 438 blz. € 24,99

Lees hier de hele recensie van Elias van der Plicht.

<i>Kernoorlog</i> door Annie Jacobsen

De Ronde van België door Flip van Doorn

Fietsende chroniqueur Flip van Doorn reed ruim 3750 kilometer door België. Waarom zijn de Belgen zó verzot op het drama en de heroïek van de wielersport?


Van Doorn, eerder succesvol met De Friezen. Een geschiedenis (2021), wil veel met De Ronde van België. Eigenlijk te veel. Bijvoorbeeld per etappe een tijdvak van de nationale geschiedenis beschrijven. Verder dan wat grote lijnen komt hij bij alle andere ambities van het boek nauwelijks.
De auteur probeert de plekken die hij bezoekt enthousiast te beschrijven. Hij geniet merkbaar meer van ‘de schoonheid der wanstaltigheid’, de planologische nachtmerrie die België vaak is, dan van het opgepoetste Brugge. Het eerste zorgt natuurlijk ook voor beter materiaal voor een schrijver.

Flip van Doorn
De Ronde van België. Een cultuurgeschiedenis op twee wielen
Thomas Rap; 736 blz. € 34,99

Lees hier de hele recensie van Paul van der Steen.

<i>De Ronde van België</i> door Flip van Doorn

Niemand wilde hier zijn door Robin van den Maagdenburg

Is het leven maakbaar, ieders eigen keuze? Het wordt vaak beweerd, maar verhalen over de taaie doorwerking van het verleden bieden een nuttig tegenwicht.

In het werk van Robin van den Maagdenberg gaat het om de sporen die de psychische problemen van eerdere generaties nalaten op latere kinderen. In haar vorige boek Thuis is waar we beginnen (2022) beschrijft ze hoe ze opgroeide in een ontwricht gezin met een manisch-depressieve vader. Dat wierp een schaduw over haar leven: ze kampt zelf met heftige angsten.

Haar onlangs verschenen boek Niemand wilde hier zijn gaat door op dit thema, maar het spoor reikt verder terug in de tijd. Ook haar oma blijkt een psychiatrisch patiënt te zijn geweest, net als haar vader was zij herhaaldelijk opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Robin van den Maagdenberg
Niemand wilde hier zijn
Querido, 224 blz. 23,99 euro

Lees hier de hele recensie van Christien Brinkgreve.

<i>Niemand wilde hier zijn</i> door Robin van den Maagdenburg

Demon Copperhead door Barbara Kingsolver

De Pulitzerprijs-winnende roman van Barbara Kingsolver werd weggezet als ‘armoedeporno’. Maar dat doet Demon Copperhead geen recht, vindt Vrouwkje Tuinman. De meeste van haar personages hebben niets te kiezen.

Barbara Kingsolver
Demon Copperhead
(Demon Copperhead)
Vert. Monique ter Berg en Jetty Huisman.
Meulenhoff; 544 blz. € 24,99

Lees hier de hele recensie van Vrouwkje Tuinman.

<i>Demon Copperhead</i> door Barbara Kingsolver