Personeelstekorten in Duitse openbaar vervoer groter

Nieuws
Het Duitse openbaar vervoer kampt met steeds grotere tekorten aan personeel. Het gaat om bestuurders van bussen, treinen, metro's en trams, maar ook mensen die werken bij signaleringssystemen voor het ov. Dat staat in een studie van een economisch onderzoeksinstituut uit Keulen.
anp
vrijdag 29 maart 2024 om 09:37
Afbeelding
beeld anp

Volgens onderzoekers van het Institut der deutschen Wirtschaft (IW) is het aantal openstaande vacatures voor buschauffeurs en metro- en trambestuurders gestegen naar 3594. Ook staan er 2265 vacatures open voor signaleringsspecialisten en gaat het om meer dan 4000 openstaande posities voor treinmachinisten.

De onderzoekers stellen dat die toename onder meer samenhangt met de mobiliteitstransitie. Daarmee wordt meer geïnvesteerd in openbaar vervoer en is er dus een grotere vraag naar arbeidskrachten.

Vergrijzing

Tegelijkertijd is er vergrijzing en gaan veel mensen in het ov de komende jaren met pensioen. Personeelstekorten spelen ook in veel andere sectoren van de Duitse economie, zoals de zorg, industrie en het onderwijs.

Het Nederlandse openbaar vervoer kampt ook met nijpende personeelstekorten. Reizigers hebben daardoor te maken met ritten die uitvallen, vertragingen of een uitgeklede dienstregeling bij verschillende vervoerders, zoals busbedrijven en de NS.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Philips grote winnaar vlakke AEX na schikking slaapapneu-affaire

Philips eindigde een zeer goede beursdag in Amsterdam met een plus van tientallen procenten. Het zorgtechnologieconcern heeft een schikking getroffen voor 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) voor claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het bedrijf.

Afbeelding

Zes Grieken veroordeeld voor een van dodelijkste natuurbranden

Een rechtbank in Athene heeft zes mensen veroordeeld voor verwoestende natuurbranden in 2018 waarbij meer dan honderd mensen om het leven kwamen. De zes, onder wie leden van de brandweer, hoeven niet de cel in, maar moeten wel boetes betalen tot 40.

Afbeelding

Miljoenen weg bij beleggers die uitgingen van koersdaling Philips

Beleggers die op een koersdaling van Philips hebben gewed, het zogeheten 'short' gaan, verliezen maandag tientallen miljoenen euro's doordat het aandeel van het zorgtechnologiebedrijf op de grootste dagwinst ooit afkoerst.

Afbeelding

Cameron: wapenstilstand van 40 dagen in laatste voorstel Gaza

In het jongste voorstel voor de oorlog in de Gazastrook staat een wapenstilstand van veertig dagen en de vrijlating van potentieel duizenden Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars.

Afbeelding

NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

Afbeelding

Tesla flink hoger op Wall Street na bezoek Musk aan China

Tesla behoorde maandag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Berichten over een verrassingsbezoek van topman Elon Musk aan China zorgden voor optimisme bij beleggers.