Direct naar artikelinhoud
Interview

Ondernemer en Real Housewife Tamara Elbaz: ‘Toen ik in de P.C. Hooftstraat ging wonen, ging het helemaal los’

Tamara Elbaz: ‘De eerste vijf maanden woonde ik bij mijn zus in Osdorp, daarna voelde ik dat ik richting Zuid moest.’Beeld Erik Smits

Tamara Elbaz, tegenwoordig ondernemer en een van de Real Housewives of Amsterdam, groeide op in Volendam. ‘Daar dachten ze: wat is dat voor gek? In Amsterdam werd ik juist welkom geheten: wat leuk dat je een beetje anders bent.’

Eerst wilde ze afspreken in de Cornelis Schuytstraat, maar daarna moest het toch The Valley worden, op de Zuidas. “In de Cornelis Schuyt staan veel oude auto’s, dat is niet mooi op de foto,” aldus Tamara Elbaz. “Eigenlijk zijn auto’s nooit mooi op de foto.”

Staan in de Cornelis Schuytstraat niet vooral dure nieuwe auto’s?

“Ik zie er veel oude auto’s tussen. We zijn nu op de Zuidas in dit prachtige gebouw, het past beter bij me.”

Haar zus woonde al in Amsterdam, in Osdorp, toen Tamara Elbaz Volendam ontvluchtte. “Ik wist dat ik hier moest komen. De eerste vijf maanden woonde ik bij haar, daarna voelde ik dat ik richting Zuid moest. Uiteindelijk kwam ik in de P.C. Hooftstraat te wonen, daar ging het helemaal los. Ik ging iedere avond naar een feestje of een event. Dat heeft tien jaar geduurd.”

Tamara Elbaz is eigenaar van Mr. & Mrs. Green, een bedrijf in voedingssupplementen. “Op natuurlijke basis. Zelf heb ik veel baat gehad bij het slikken van supplementen. Ik kon moeilijk zwanger worden. Nadat ik supplementen had gebruikt was het in twee maanden gelukt. We hebben meer dan honderd soorten, voor van alles. Ik heb opleidingen gedaan en ben daarna de supplementen gaan ontwikkelen.”

Ook is Elbaz een van de deelnemers aan de Videolandserie The Real Housewives of Amsterdam, hoewel ze in de winter in Marbella woont. En ze is, met haar beste vrienden Farja Farvardin en mede-Housewife Maria Tailor, maker van de podcast GeenFilter.

Daarin vertelde Elbaz eerder dit jaar dat ze op de wc op haar hand poepte, zodat haar toenmalige vriend geen plons zou horen. “Heel Nederland weet nu dat ik op mijn hand poep. Daar deed ik wel papier op hoor, het was niet rechtstreeks op mijn hand.”

Is het in jouw werk belangrijk om op te vallen?

“Die aflevering van de podcast ging over angsten. We hebben iedere keer een onderwerp – iets waar veel mensen het over hebben, alleen durven ze niet te zeggen wat ze er echt van vinden. Wij doen dat wel, daarom heet het GeenFilter.”

“Maria is bang voor poep, zo kwamen we hierop. Ik probeer altijd mijn vrouwelijkheid te bewaren. Nederlandse vrouwen lopen naast hun man te poepen en te scheten, die denken dat dit bij het leven hoort. Ik vind dat superoncharmant.”

“Het gevaar zit erin dat mijn vriendinnen gelijkgestemden zijn. We zijn allemaal gek, dan weet ik niet meer wat afwijkend gedrag is. Maar we hebben de grootste lol met elkaar, het is een heel leuk leven. Ze wonen allemaal in Oud-Zuid, ja.”

De moeder van Tamara Elbaz komt uit Volendam, haar vader is een Marokkaanse Israëli. “Mijn moeder ontdekte dat ze zelf ook Joods is, de naam van haar familie was oorspronkelijk Salomon, dat werd verbasterd naar Snoek. Haar meisjesnaam was Buijs. Zelf weten ze het niet, maar bijna iedereen in Volendam is Joods. Ze kwamen uit Spanje en zijn blijven hangen omdat er geld was te verdienen met vissen. Volendammers zijn allemaal ondernemers, geld is heel belangrijk.”

“Mijn moeder was een hippie en wilde haar vleugels uitslaan. Bijna niemand in Volendam deed dat. Ze ging naar Israël om in een kibboets meer te leren over haar Joodse kant. Daar ontmoette ze mijn vader en mijn zus werd er geboren. Ze beseften dat zij later in het Israëlische leger zou moeten en dat wilden mijn ouders niet. Mijn vader heeft daar gedwongen in het leger gezeten, hij is er nog steeds getraumatiseerd door. Toen zijn ze verhuisd naar Volendam.”

Hoe was dat?

“De familie van mijn vader kwam uit Marokko en Israël, hij was gewend om op straat met iedereen te praten, gezelligheid en samen eten. Ik ben nu ook zo. In Amsterdam ontmoet ik tien nieuwe mensen per dag. Mijn vader vond totaal geen aansluiting in Volendam, daar werd hij somber van. Volendammers zijn altijd aan het werk, in de visserij of in de bouw. Ze houden niet van praatjes op straat met mensen van buiten.”

“Ik ging eerst samenwonen met een Volendamse jongen. Iedereen deed dat, ik dacht dat het zo hoorde. Het huis moest brandschoon zijn, met een stofzuiger deed ik buiten de stoep aan de voor- en achterkant. Gordijnen waren ook heel belangrijk, echt een statussymbool. Wij hadden de duurste gordijnen. Na een paar maanden dacht ik: dit wil ik helemaal niet. Toen ben ik bij mijn zus gaan wonen, in Osdorp. Ik was twintig.”

Wat trof je aan?

“In Volendam vonden mensen het raar dat ik ergens anders vandaan kwam en dan gedroeg ik me ook nog afwijkend, ze dachten: wat is dat voor gek? In Amsterdam werd ik juist welkom geheten: wat interessant, die afkomst van jou en wat leuk dat je een beetje anders bent. Ik hoor hier thuis. Amsterdam is openminded en ambitieus, veel ondernemers. Een stad van prikkels, daar hou ik van.”

“De eerste keer dat ik zonder mijn ouders in Amsterdam kwam, was ik vijftien. Frans Molenaar had me ontdekt, de couturier. Ik ging modeshows lopen voor de grote ontwerpers. Tussen mijn twintigste en dertigste ben ik naar alle feestjes en events gegaan. Voor mijn werk was dat handig: kijk, daar is Tamara, we kunnen haar ergens voor vragen. Of er werd gevraagd: kom je vanavond mee-eten? Ik was vrijgezel, dan zit ik ’s avonds liever in een restaurant dan thuis in mijn eentje op de bank.”

“Ik drink geen alcohol en gebruik geen drugs, daarom hield ik het zo lang vol, denk ik. Op mijn dertigste was het tijd om te settelen en een kind te krijgen. Ik ontmoette een man die in Brasschaat woonde, in België. Daar kon ik bijkomen van Amsterdam. Later verhuisden we naar Marbella, alleen zijn we daar gescheiden. Ik woon er nog de helft van het jaar, zodat mijn ex zijn kind kan blijven zien.”

Je bent een Real Housewife of Amsterdam die hier niet woont?

“Na de scheiding kwam ik meteen naar Amsterdam. Tijdens de opnames, vorig jaar, was ik hier. Maria zat er al bij en vroeg of ik wilde meedoen. Ik had wel zin in een nieuw avontuur. Tijdens mijn relatie, die elf jaar duurde, was ik echt een huisvrouwtype. Meedoen was goed voor mijn bereik op sociale media en voor de bekendheid van mijn bedrijf.”

Wat is jouw rol in de serie?

“Ik ben de dorpsgek. Spiritueel, ik leg tarotkaarten en ik doe geldaffirmaties. Als je tegen jezelf zegt dat je rijk wordt, dan gebeurt het ook. En ik denk dat ik de grootste ruziemaker was van het tweede seizoen. Eén ruzie ging over wie welke visagiste zou krijgen. En de andere kwam doordat er geen ontbijt werd gemaakt toen we bij een van de vrouwen gingen logeren. Dat vond ik zo ongastvrij. Die ruzies hebben allebei drie afleveringen geduurd. Het zijn wel first world problems, ja.”

Kom je nog vaak in Osdorp?

“Mijn zus is daar blijven wonen. Zij vindt dat ik naïef ben, maar ik blijf lekker zitten in die bubbel van positieve vibes. Mensen zeggen dat Amsterdam een harde stad is. Dat is niet mijn ervaring, ik kom hartstikke leuke mensen tegen.”

“In Osdorp kom ik niet vaak, alleen als ik bij haar op bezoek ga. Ook in de Bijlmer zul je me niet snel tegenkomen. Vorig jaar ben ik voor het eerst naar het Kwaku Festival gegaan. Ik droeg couture van Paul Schulten, ik dacht dat ik naar een feestje ging. Het was meer een feestje met plastic stoelen.”

“Ik ben het liefst in Oud-Zuid. Lunchen in Nela of Brasserie Margaux. Dit is een internationale omgeving, met veel expats en ondernemers. Andere delen van Amsterdam zijn ook internationaal, maar toch niet op dezelfde manier.”

Tamara ElbazBeeld Erik Smits

CV
Tamara Elbaz (Purmerend, 1982) is eigenaar van Mr. & Mrs. Green, een bedrijf in voedingssupplementen. En een van de Real Housewives of Amsterdam (Videoland). Ook schrijft ze een boek over het eerste jaar van het moederschap.

De stad van... Tamara Elbaz

Echt Amsterdams

“Altijd als ik hier ben, ik voel me als een vis in het water. O ja, en donderdag bij Ferilli’s eten, dat is de leukste avond.”

Accent

“Met mijn moeder en haar familie praat ik Volendams. Verder gewoon Nederlands, ik geloof niet dat ik een accent heb.”

Gentrificatie

“Wat ik leuk vind aan Oud-Zuid: het is niet veranderd. De panden zijn intact, niets is gewijzigd. Daarom voel ik me er zo thuis, denk ik.”

Huur of koop

“Koop natuurlijk, dat is een beleggingsobject. Maar dat is in Amsterdam niet voor veel mensen weggelegd.”

Import

“Als ze goed integreren blijven die hangen. Zo niet, dan vertrekken ze vanzelf weer. Wie hier past, die blijft.”

Amsterdammers klagen graag over de snel veranderende stad, maar willen hier toch blijven wonen. Hoe werkt dat, vraagt schrijver Robert Vuijsje (Alleen maar nette mensen, Salomons oordeel) zich af in een wekelijkse interviewserie met bekende en minder bekende Amsterdammers. Lees hier alle afleveringen terug.