Direct naar artikelinhoud
Exclusief

Fietsverhuurders zijn ‘oneerlijke concurrentie’ hotels zat en willen dat gemeente ingrijpt

Fietsverhuurbedrijven in de stad zijn klaar met de ‘grote en oneerlijke concurrentie’ die zij van hotels hebben. Hotels verhuren zelf ook vaak fietsen en parkeren die soms op straat, terwijl commerciële verhuurders daar een pand voor moeten huren. Zij eisen nu dat de gemeente ingrijpt. De hotels zijn zich van geen kwaad bewust.

en
Verhuurfietsen voor hotel Max Brown op de Herengracht. ‘Fietsen van onze gasten vallen onder dezelfde regels als de fietsen van Amsterdammers,’ aldus het hotel.Beeld Jakob van Vliet

“Commercieel gebruik van de openbare ruimte mag niet,” zegt Maurits Wijzenbeek van de Professionele Amsterdamse Fietsverhuurders (PAF). “Het gros van de hotels heeft de fietsen voor de deur staan. Wij moeten daar dure winkelpanden voor huren. Dat vinden we grote en oneerlijke concurrentie.”

Eerder vroeg PAF – waar onder meer Zwarte Fietsenplan, MacBike en King Bikes bij zijn aangesloten – aan de gemeente om bij hotels te handhaven op huurfietsen. Dat werd afgewezen. Nu wendt de brancheclub zich tot de gemeenteraad, met Voetgangersvereniging Nederland.

Voor veel fietsenwinkels in de stad is de verhuur van fietsen ‘noodzakelijk’, zegt Wijzenbeek. In het raadsadres schrijft PAF dat de sector tijdens corona flinke klappen heeft gekregen, daar bovenop kwam, maar nu weer in zijn voortbestaan wordt bedreigd.

Veel fietsenwinkels in de stad hebben het zwaar. AT5 meldde onlangs dat MacBike, een van de grote fietsverhuurbedrijven van de stad, deze maand niet alle salarissen van het personeel kan betalen. Volgens de directeur zou dat komen door de vele regen van de afgelopen tijd. ‘Die regen is echt funest, want als toerist ga je dan niet voor je lol op de fiets zitten,’ schreef hij aan het personeel.

Regels voor hotels hetzelfde

“Dat geldt net zo goed voor de fietsverhuur bij hotels,” zegt Simon de Vries van On The Rolly, naast het eveneens Amsterdamse Myhotelbike (dat ook internationaal actief is) de grootste fietsverhuurder bij hotels. “Hotels willen niets met de fietsen te maken hebben. Wij kopen ze en passen ze helemaal aan voor het hotel. Ze bieden huurfietsen aan hun gasten aan via ons boekingsysteem.” Ook zorgt het bedrijf voor reparaties, lekke banden en zwerffietsen.

Het bedrijf heeft nu 400 fietsen bij 29 hotels staan. Volgens De Vries gelden daarvoor dezelfde regels als voor iedere fietsverhuurder. “Wij weten dat de gemeente het niet toestaat in de grachtengordel fietsen op straat neer te zetten. En dat het daarbuiten op sommige plekken aan een maximum is gebonden, vaak vier fietsen en maximaal twee meter van de gevel af en ze mogen niet in de loop staan.”

Dat wordt anders als fietsen op eigen terrein staan of er via de hotelvergunning toestemming is voor fietsplekken op straat. “Wij adviseren hotels daar wel over, maar het blijft hun verantwoordelijkheid. Hotels weten ook het beste wat er ter plekke is toegestaan.”

Gat in de markt

Dat fietsverhuur door hotels oneerlijke concurrentie is voor reguliere fietsverhuurders wil er bij De Vries niet in. “Nu is MacBike in de problemen. Dat is vervelend, maar als zij niet meegaan met veranderingen, dan ga je achterlopen. Wij zagen het gat in de markt voor fietsverhuur via hotels.”

Tien jaar geleden, toen verhuurders ook klaagden over oneerlijke concurrentie, zag het stadsbestuur geen reden om verhuur te reguleren. Inmiddels is er in de gemeenteraad oor voor de opmerkingen van de fietsverhuurders. Volgens VVD-raadslid Stijn Nijssen kan het niet zo zijn dat ‘lokale kleine bedrijvigheid niet dezelfde behandeling krijgt als concurrenten in de vorm van hotels’.

“Een eerlijk speelveld is nodig. Daarbij zijn er in breder verband meer beklemmende regels voor dit soort kleine ondernemers. We moeten dit soort bedrijven behouden voor Amsterdam. Ik heb contact opgenomen met de schrijvers van de brief om hier verder over te spreken.”

Elisabeth IJmker van GroenLinks zegt dat haar partij altijd kritisch is op commerciële partijen die gebruikmaken van de openbare ruimte, waar de toegankelijkheid nu al onder druk staat. “Van flitsbezorgers tot hotels. Van de flitsbezorgers vragen we nu ook om de fietsen inpandig neer te zetten, dus hotels moeten dat ook.”

Geen issue

Voor de Amsterdamse hotels is het geen issue. “Ook hotels mogen in principe geen fietsen voor de deur zetten als het op de openbare weg is,” zegt een woordvoerder van Horeca Nederland, afdeling Amsterdam. “Daar is in het verleden bij hotels op ook gehandhaafd. Uiteraard kan het ook zijn dat ze het doen terwijl het niet mag. Bij sommige verhuurbedrijven en fietsenmakers zie je ze ook nog regelmatig buiten staan.”

Zo staan bij hotel Barbizon Palace aan de Prins Hendrikkade fietsen voor de deur, maar wel op eigen terrein. Ook bij hotel Max Brown Canal District aan de Herengracht staan fietsen voor de deur. “Die mogen we neerzetten op de aangewezen plekken,” zegt een woordvoerder van eigenaar Sircle Collection. “De fietsen van onze gasten vallen onder dezelfde regels als fietsen van Amsterdammers. Er zijn verder geen afspraken met handhaving over.”

Bij andere hotels van de groep, waaronder Sir Adam en Park Centraal, staan fietsen binnen. “Maar daar is in de binnenstad geen ruimte voor. We willen juist graag dat gasten gebruikmaken van de fiets, in plaats van een Uber te pakken, om deel uit te maken van het Amsterdamse gevoel.”