Van der Wal: Kamer roemt natuur, maar kiest er vaak niet voor

Nieuws
In een debat over een reeds gestrande Europese natuurherstelwet, merkte demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) op dat veel partijen de natuur een warm hart toedragen en nationaal beleid zeggen toe te juichen. Maar, geeft ze aan tegenover de Kamer, ze stemmen lang niet altijd op die manier.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 21:32
Afbeelding
beeld anp

"Ik ga uw Kamer een spiegel voorhouden", zei een aanvankelijk twijfelende Van der Wal in het debat. "Ik ben ontzettend blij dat ik de hele Kamer hoor praten over het belang van natuurherstel. Maar ik weet ook dat op het moment dat er échte keuzes moeten worden gemaakt tussen economische activiteiten en de natuur, uw Kamer vaak kiest voor economische activiteiten."

Tegenstanders van de Europese natuurwet benadrukten heus wel natuurbeleid te voorstaan, zolang Nederland maar vrijheid krijgt dit zelf in te vullen. Van der Wal bespeurde ook "veel draagvlak voor" het Nationaal Programma Landelijk Gebied, een belangrijk onderdeel van het stikstofbeleid. Maar partijen wijzen soms onterecht alleen naar Brussel, vindt de bewindsvrouw.

Ook als het gaat om de Europese wet waar de stikstofregels uit voortkomen, is niet de wet het probleem, maar het Nederlandse beleid van afgelopen decennia. Van der Wal noemde het een "gegeven dat wij te weinig concrete maatregelen nemen, in een te traag tempo, met te veel vrijwilligheid".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beleggers kijken uit naar kwartaalcijfers Apple en Fed-besluit

Beleggers krijgen in de nieuwe beursweek opnieuw veel bedrijfsresultaten te verwerken. Zo openen Philips, Air France-KLM, ING en Shell de boeken. In de Verenigde Staten is het de beurt aan Apple. Ook staat er een rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda.

Afbeelding

Ierland wil asielzoekers naar VK terugsturen

Ierland wil de wet aanpassen om asielzoekers terug te kunnen sturen naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Ierse minister van Justitie Helen McEntee komt naar schatting 80 procent van de mensen die in Ierland asiel aanvragen daar vandaan.

Afbeelding

Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het.

Afbeelding

Von der Leyen grapt over politieke onrust binnen AfD

Ursula von der Leyen heeft op een bijeenkomst van de CDU-jongeren in Aken kritiek geuit op Alternative für Deutschland (AfD). De voorzitter van de Europese Commissie bespotte de manier waarop de partij omgaat met beschuldigingen van inmenging en omkoping van de AfD-voorman bij..

Afbeelding

Vuurwerk naar politie gegooid bij opstootje in Baarn

Bij een opstootje tussen een groepje jongeren en de politie is in de nacht van zaterdag op zondag in Baarn vuurwerk naar de politie gegooid. Dat bevestigt de politie na berichtgeving in plaatselijke media.

Afbeelding

Amerikaanse TikTokkers bezorgd over impact dreigende ban in VS

Amerikaanse TikTokkers maken zich zorgen om de dreigende ban van socialemediaplatform TikTok in de Verenigde Staten. Volgens hen gaat de Amerikaanse regering eraan voorbij dat zo'n ban hun dagelijkse broodwinning in gevaar brengt.