Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

Nieuws
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson. De Republikeinen van ex-president Donald Trump blokkeren een omvangrijk steunpakket van 60 miljard euro voor Oekraïne.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 21:34
Afbeelding
beeld anp

Zelensky zei dat hij in een telefoongesprek Johnson heeft ingelicht over de situatie op het slagveld, in het bijzonder ‘de dramatische toename van de Russische luchtterreur.’ Hij noemde het van levensbelang dat het Amerikaanse parlement, het Congres, snel de geplande hulp aan Oekraïne goedkeurt.

Johnson, die bepaalt welke wetsvoorstellen in stemming worden gebracht in het Huis van Afgevaardigden, zei onlangs dat hij ‘een aantal mogelijkheden onderzoekt’ voor hulp aan Oekraïne. De andere kamer van het Congres, de Senaat waar de Democraten de meerderheid hebben, staat achter het pakket militaire en financiële steun.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alleen de VS kunnen volgens Abbas grote aanval op Rafah voorkomen

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat alleen de Verenigde Staten kunnen voorkomen dat Israël Rafah aanvalt. Volgens Abbas staat zo'n aanval de komende dagen te gebeuren. De VS zijn er nadrukkelijk tegen, maar Israël heeft gezegd zich daar weinig van aan te trekken.

Afbeelding

Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondagochtend.

Afbeelding

Kenners blijven bij cijfers Philips scherp op slaapapneu-affaire

Kenners verwachten bij de kwartaalcijfers van Philips maandag geen grote nieuwe aankondigingen over de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Maar analisten zijn niet helemaal gerust. 'Je weet het nooit bij Philips', zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen.

Afbeelding

Theater na de Dam: 130 voorstellingen sluiten aan op herdenking

In 72 plaatsen in ons land zijn zaterdagavond 130 voorstellingen (225 uitvoeringen) te zien in het kader van Theater na de Dam, de jaarlijkse manifestatie in aansluiting op de Dodenherdenking op 4 mei. Daarvan zijn 47 voorstellingen gemaakt met 350 jongeren.

Afbeelding

Beschonken automobilist veroorzaakt veel schade in Tilburg

Een automobilist die te veel drank op had, heeft in de nacht van zaterdag op zondag veel schade aangericht in de Spoorlaan in Tilburg. De man raakte twee andere auto's, een lantaarnpaal en een verkeerslicht.

Afbeelding

Reuters: Elon Musk vliegt naar China om autonoom rijden

Elon Musk is gespot op een vlucht naar China. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op ingewijden, probeert de Tesla-topman hoge functionarissen in het land te ontmoeten om de Chinese introductie te bespreken van Tesla's software voor autonoom rijden.