Terug naar de krant

NVWA opent strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe, die jarenlang defecten verborg

Leeslijst Nieuws
Misleiden toezichthouder RTL Nieuws onthulde dat de frames van Babboe-bakfietsen disproportioneel vaak breken. Nu blijkt ook dat Babboe de toezichthouder moedwillig heeft misleid door de defecten te verhullen, onder meer door kapotte frames te verstoppen.
Leeslijst

De recherchedienst van het Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend naar bakfietsfabrikant Babboe, nadat is gebleken dat het bedrijf de toezichthouder jarenlang misleidde over gevaarlijke constructiefouten in zijn modellen. Dat meldde RTL Nieuws donderdag. RTL Nieuws onthulde in februari dat Babboe-bakfietsen disproportioneel vaak kapot gaan, waarna de NVWA het bedrijf een verkoopverbod oplegde en tienduizenden fietsen werden teruggeroepen. Donderdag berichtte RTL bovendien dat het Amersfoortse bedrijf de NVWA jarenlang heeft misleid. RTL zegt in bezit te zijn van belastende documenten, videobeelden, geluidsopnames en verklaringen van (oud-)medewerkers. Moederbedrijf Accell zegt niets van de verdoezeling te weten.

In de zomer van 2019 besloot de NVWA Babboe te controleren, nadat het bedrijf een terugroepactie moest uitvoeren voor een paar modellen. Babboe zou toen hebben geprobeerd constructiefouten te verhullen. Een voormalig medewerker vertelde bijvoorbeeld tegen RTL Nieuws dat een ploeg werknemers werd geïnstrueerd om kapotte bakfietsframes te verdoezelen: „De NVWA zou om tien uur komen. Dus om kwart voor acht ‘s ochtends gingen wij de boel verstoppen. De kapotte fietsen hebben we in een busje gestopt, omdat ze bang waren dat de NVWA een rondje ging lopen.”

Klantenservice

RTL constateerde ook dat bezorgde klanten moedwillig werden afgewimpeld. Zo vertelden klantenservicemedewerkers en monteurs tegen klanten met een kapotte fiets dat als zij de fiets goed hadden onderhouden en normaal gebruikten „het in principe niet mogelijk is dat uw frame breekt”. Doorgaans werd de schuld voor defecten dus neergelegd bij klanten.

Af en toe erkende het bedrijf dat, bijvoorbeeld door ‘overbelasting’, Babboe-bakfietsen stuk konden gaan. Klantenservicemedewerkers werden geïnstrueerd om dan te zeggen: „Vanzelfsprekend proberen wij dit aantal naar nul te krijgen, aangezien wij de meest kostbare lading vervoeren: kinderen.”

Een woordvoerder van de NVWA noemde het verbergen van de defecte frames tegen RTL „echt schokkend en ronduit stuitend”, want: „Als zaken worden achtergehouden, kunnen wij ons werk niet doen. Dat is ondermijnend en kwalijk.” De NVWA gaat samen met het Openbaar Ministerie en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst onderzoeken of en tot hoever Babboe de wet heeft overschreden.

Lees ook Grote terugroepactie van Babboe-bakfietsen. Wat is er aan de hand?
Een bakfiets van Babboe. Het bedrijf moet voorlopig stoppen met het verkopen van zijn bakfietsen, op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in