Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

Ajaxtrainer John van ’t Schip stopt na dit seizoen: het lukte hem niet van een drol een taartje te bakken

John van 't Schip.Beeld Toin Damen/Pro Shots

John van ’t Schip (60) stopt na dit seizoen als hoofdtrainer van Ajax. Het is hem tot dusverre niet gelukt het povere team boven zichzelf te laten uitstijgen. Ajax moet in de laatste acht competitieduels proberen de play-offs te ontlopen.

Is het een verrassing dat Van ’t Schip stopt?

Nee, om verschillende redenen. Ook Van ’t Schip heeft de opeenstapeling van teleurstellingen die volgden op de inmiddels beruchte transferzomer niet kunnen omdraaien. In november maakte de opvolger van Maurice Steijn mede vanwege het relatief eenvoudige competitieprogramma een snelle opmars van de allerlaatste plek naar de vijfde, maar na de winterstop stagneerde de opmars. Het ontbreekt simpelweg aan perspectief om verder te gaan.

Daarnaast zoekt de nieuwe algemeen directeur, Alex Kroes, voor komend seizoen een trainer van een andere snit. Denk aan ‘vakidioten’ als de voormalige Ajaxtrainer Erik ten Hag of Roberto De Zerbi. Nederlandse kandidaten lijken Pepijn Lijnders, Pascal Jansen of Mitchell van der Gaag.

Had Van ’t Schip na dit seizoen graag willen doorgaan?

Die vraag wilde de sympathieke clubman donderdagmiddag niet beantwoorden. Die optie had Kroes hem immers niet gegeven. “En dan kunnen we beginnen over ‘als dit’ en ‘als dat’, maar dat heeft geen zin. Ik wist vanaf het begin dat deze klus aan het einde van het lopende seizoen zou eindigen.”

Het is echter geen gewaagde stelling dat Van ’t Schip diep in z’n hart de hoop had om met de gehavende spelersgroep nog op de derde plek te eindigen, waarmee Ajax zich had gekwalificeerd voor de voorronde van de Champions League. Maar het lukte Van ’t Schip niet om van een drol een taartje te bakken.

Aan de andere kant maakte de fanatieke aanhang sinds de entree van Van ’t Schip geen aanstalten meer om de ingang van de Johan Cruijff Arena te bestormen, zoals onder Steijn gebeurde na de nederlaag tegen Feyenoord. De gunfactor die Van ’t Schip vanwege z’n clubverleden en privéomstandigheden heeft, speelde daarbij een voorname rol.

Heeft Van ’t Schip tot dusverre het maximale uit de spelersgroep gehaald?

Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Er zijn tal van redenen waarom Ajax een armoedig seizoen beleeft. Zo zijn de vaardigheden van (te) veel spelers beperkt. Ook is de leeftijdsbalans te ver doorgeslagen; met een gemiddelde leeftijd van 22,7 jaar is Ajax de jongste ploeg van de eredivisie, zo becijferde de NOS al eens. De selectie is bovendien niet fit genoeg, waardoor spelers veel te vaak geblesseerd zijn (zie kader).

Maar Van ’t Schip zelf is ook niet onfeilbaar. Zo anticipeerde hij erg laat op de defensieve kwetsbaarheid van Ajax. Hoewel al voor de winterstop bleek dat het elftal slecht verdedigde, duurde het tot eind februari voordat Ajax met vijf man in de laatste linie ging spelen.

Ook blinkt Ajax niet uit in verdedigende vastigheden en serveerde Van ’t Schip net als eerder Steijn spelers af, met name Anton Gaaei (‘voor zijn doen heeft hij goed gespeeld’) en Ar’jany Martha (‘hij is niet mee naar Noorwegen, we zitten bij een profclub, niet bij een liefdadigheidsinstelling’). De trainer kon Ajax tot dusverre niet boven zichzelf laten uitstijgen.

Er zijn in de reguliere competitie nog acht competitieduels te gaan. Wat is de doelstelling?

Ajax mikt op de vierde plek, maar alleen doorgewinterde optimisten geloven dat het nog zal lukken acht punten in te lopen op AZ. Gezien de beroerde vorm van de Amsterdammers en de afwezigheid van bepalende spelers zal de vijfde plek behouden nog een hele klus worden. NEC staat maar twee punten achter op Ajax.

De kans bestaat dat Ajax na het reguliere seizoen nog play-offs moet spelen. Dat zit zo: als Ajax als vijfde eindigt en NEC wint op 21 april de bekerfinale van Feyenoord, dan volgen play-offs voor deelname aan de Conference League. Ook als Ajax de vijfde plaats nog kwijtraakt, volgen play-offs.

Wat gaat Van ’t Schip na dit seizoen doen?

‘Iets’ in het technische management van Ajax. Concreter kon hij het zelf donderdag niet omschrijven. “Na het seizoen gaan we in gesprek over mijn nieuwe functie,” aldus de interim-trainer. “Kroes zei dat hij mijn contractduur gelijk wilde trekken met zijn contractduur.”

Kroes, die nog broedt op een technisch model voor Ajax, heeft zelf getekend tot 2027.

Michael Valkanis, de assistent-trainer die Van ’t Schip meenam naar Ajax, zal volgend seizoen waarschijnlijk geen deel meer uitmaken van de Amsterdamse club. Valkanis heeft een contract tot aan het einde van het huidige seizoen.

Ajax mist vijftal in Zwolle

Jordan Henderson mist de komende drie wedstrijden van Ajax tegen PEC, Go Ahead Eagles en Feyenoord. “Hij heeft een terugslag gekregen bij het Engelse nationale elftal,” vertelde Van ’t Schip. “Hij revalideert nu in Engeland en mist onze komende drie duels.”

Voor de geblesseerde Brian Brobbey, Steven Berghuis en Josip Sutalo komt het uitduel van zondag met PEC te vroeg. Ahmetcan Kaplan is geschorst; hij kreeg in de laatste competitiewedstrijd tegen Sparta een rode kaart. Steven Bergwijn is wel inzetbaar, maar hij zal in Zwolle nog geen volledige wedstrijd kunnen spelen.

Over de auteur: Jop van Kempen werkt meer dan 15 jaar voor Het Parool, onder meer als Ajaxverslaggever. Sinds 2015 richt hij zich op zorggerelateerde onderwerpen, momenteel volgt hij weer tijdelijk Ajax.

Luister ook naar onze Ajaxpodcast Branie

Video wordt geladen...