Direct naar artikelinhoud
Rusland-Europa

Tweede Kamer eist opheldering over Russische beïnvloeding van Nederlandse politici

PVV-leider Wilders vroeg gisteren in de Tweede Kamer om een onderzoek naar de verdenking dat Rusland probeert Nederlandse politici te beïnvloeden.Beeld ANP

Er zijn sterke aanwijzingen dat Nederlandse politici met Russisch geld zijn betaald. De ogen zijn gericht op Forum voor Democratie. De Tweede Kamer eist opheldering. Uitgerekend PVV-leider Geert Wilders neemt het initiatief.

Het verbaast niemand, maar de schrik is er niet minder om in de Tweede Kamer. Ruim twee maanden voor de Europese verkiezingen lijkt er sprake van Russische beïnvloeding, ook in Nederland. Een pro-Russische nieuwssite, Voice of Europe, zou honderdduizenden euro’s hebben betaald aan Europese politici om zich uit te spreken tegen Oekraïne en de Europese Unie, schrijven verschillende (buitenlandse) media op gezag van de Tsjechische geheime dienst. Ook Nederlandse politici zouden geld hebben ontvangen.

Het is niet bekend om wie het gaat, maar volgens het Tsjechische nieuwsplatform Denik N. zijn onder anderen FvD-leider Thierry Baudet en FvD-Europarlementariër Marcel de Graaff bij Voice of Europe betrokken. De Tweede Kamer eist opheldering van het kabinet. Volgende week staat een debat gepland.

Minister De Jonge: ‘Een heel offensief’

Demissionair minister Hugo de Jonge (binnenlandse zaken) belooft op korte termijn, mogelijk vrijdag, uitleg in een brief. Maar de informatie ligt gevoelig omdat die afkomstig is van de nationale veiligheidsdiensten MIVD en AIVD. “Er is sprake van een offensief Rusland, dat inderdaad ook Nederlandse politici probeert te beïnvloeden”, zei De Jonge.

Het is niet voor het eerst. Russische beïnvloeding aan de vooravond van Europese verkiezingen of grote, buitenlandse evenementen komt vaker voor. Denk aan de brexit of het referendum dat in 2016 werd georganiseerd over het associatieverdrag met Oekraïne. Ook toen lobbyden de Russen actief achter de schermen en slingerden desinformatie de wereld in.

De relatie met Rusland is na de inval in Oekraïne verder verslechterd. De Tweede Kamer en het kabinet zien sinds die tijd een toename van buitenlandse beïnvloeding van de democratie. Nederland moet ‘niet naïef zijn’, zei defensieminister Kajsa Ollongron daar donderdag over. “Het kan alle democratische landen overkomen, dus ook Nederland.”

Het is één van de redenen dat vorig jaar in de wet werd vastgelegd dat politieke partijen geen giften meer uit het buitenland mogen ontvangen. Uitzondering vormen Nederlanders die in het buitenland wonen. Zij mogen nog wel geld storten op de rekening van politieke partijen.

Botsing Klaver-Baudet loopt uit de hand

Innige banden tussen Rusland en Nederlandse politici zijn al langer onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver bevroeg Baudet woensdag nog kritisch op zijn geflirt met mensen die aan het Kremlin zijn gelieerd. Ook vroeg hij de FvD-voorman om alle financiële transacties rondom het Oekraïne-referendum van 2016 openbaar te maken. Die volksraadpleging was een initiatief van Forum voor Democratie. Dat was toen nog geen politieke partij, maar een stichting.

Baudet reageerde furieus op de beschuldigingen van Klaver. Hij zou buiten de vergadering om hebben gezegd dat hij Klaver op ‘z’n bek zou slaan’ als hij door zou gaan met de ‘verdachtmakingen’. Kamervoorzitter Martin Bosma vroeg na het incident tekst en uitleg van Baudet, maar die kwam niet opdagen bij de afspraak. Hij bood zijn excuses aan via X. Maar de FvD-voorman blijft ontkennen dat hij Russisch geld ontvangt.

Wilders voelt zich ‘belazerd’

Uitgerekend PVV-leider Geert Wilders neemt nu het voortouw en eist als eerste opheldering over de mogelijk Russische beïnvloeding. “Als dit waar is dan wil ik weten: wie zijn het?” Zijn kritische houding is opmerkelijk omdat hij de gewraakte nieuwssite Voice of Europe in het verleden ophemelde. Hij sprak zijn waardering uit over de berichtgeving over Europa en migratie en bewonderde de site om ‘het unieke werk’. Wilders is zich bewust van die eerdere uitspraken en voelt zich belazerd. Zijn partij heeft nooit een cent vanuit Rusland ontvangen, verzekerde Wilders de pers.

Sinds de PVV onderhandelt over een nieuw kabinet met BBB, VVD en NSC is de toon van Wilders veranderd. De PVV verzet zich niet langer tegen hulp aan Oekraïne en Wilders hekelt ‘Poetins barbaarse regime’. Een breuk met het verleden: in 2018 bezocht Wilders de Doema en zei tegen Russische media dat Europa een leider als Trump of Poetin mist. Het ligt gevoelig. NSC en VVD eisen onvoorwaardelijke steun aan Oekraïne. Dat belooft Wilders in eigen land. Ondertussen reist hij eind april af naar Cpac in Boedapest – een evenement georganiseerd door de Hongaarse premier Viktor Orbán waar radicaal- en extreemrechtse leiders zijn uitgenodigd. De gemene deler: hun geflirt met Rusland.

Lees ook:

Tsjechië ondekt Russisch netwerk van desinformatie, mogelijk Europese politici betrokken

Er is weer een desinformatienetwerk van Rusland ontdekt. Dit keer opereerde het netwerk vanuit Praag, meldt de Tsjechische overheid. Ook Europese politici zouden betrokken zijn.

Wilders mengt zich onder zijn extreemrechtse vrienden in Hongarije

Op het moment dat Hongarije zich keert tegen de kandidatuur van Mark Rutte als secretaris-generaal van de Navo, haalt Geert Wilders de banden met de regering-Orbán verder aan. Hij spreekt eind april op een ultraconservatief evenement in Hongarije.