Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Media VS zoeken naar witte raaf: een geloofwaardige verdediger van Trump

Ronna McDaniel afgelopen november bij een debat in de voorverkiezingen voor een Republikeinse presidentskandidaat.Beeld AP

Amerikaanse media willen graag verdedigers van Trump in hun studio’s, maar dan geen mensen die hem in vorige functies steunden in zijn vele leugens. Dat valt niet mee.

Het moet een van de duurste tv-optredens aller tijden zijn geweest. Twintig minuten was Ronna McDaniel afgelopen zondag aan het woord in het programma Meet the Press van NBC. Ze was door dat tv-netwerk aangenomen als politiek commentator, na haar vertrek als voorzitter van de Republikeinse Partij. In twee jaar zou ze zes ton gaan verdienen. Maar dinsdag verbrak NBC het dienstverband alweer. Waarop McDaniel aankondigde dat ze de volle mep wil ontvangen.

NBC haalde bakzeil na een opstand onder de journalisten en commentatoren van het netwerk en van de politieke kabelzender MSNBC. Want die hielden hun ongenoegen niet binnenskamers.

Dat was niet omdat een prominente figuur uit de politieke wereld een contract kreeg – dat is bij alle zenders heel gewoon. Op het links-geörienteerde MSNBC heeft bijvoorbeeld de voormalige woordvoerder van Joe Biden, Jen Psaki, een programma. Maar het verschil, zo vertelde haar collega Lawrence O’Donnell zijn kijkers, is wat voor reputatie iemand uit zijn vorige betrekking meeneemt. Hij herinnerde aan de gedragsregel van de tv-netwerken die na het Watergate-schandaal mensen aannamen die voor Richard Nixon hadden gewerkt: “Niemand die in de buurt van de misdaden was.”

Slaafse houding

De ‘misdaden’ van McDaniel kwamen voort uit haar slaafse houding tegenover Donald Trump. Dat begon al met het inkorten van haar achternaam toen ze in 2017 voorzitter werd. ‘Romney-McDaniel’ herinnerde Donald Trump te veel aan de kritiek die haar oom, senator Mitt Romney, op hem had.

Echt erg vonden haar critici dat ze Trump naar de mond praatte over zijn verlies van de presidentsverkiezing in 2020. Ze kon Biden echt niet de ‘eerlijke winnaar’ noemen, zei ze vorig jaar nog tegen nieuwszender CNN. Maar in het interview in Meet the Press deed ze dat, na stevig aandringen, uiteindelijk wel.

Dat ze eerder andere dingen zei, en zelfs NBC bij gelegenheid van ‘nepnieuws’ beschuldigde, kon ze uitleggen: “Soms moet je je opofferen voor het team. Nu kan ik wat meer mezelf zijn.”

Fuik

Het kon NBC-coryfee Chuck Todd niet overtuigen, zei hij later in die uitzending. “Ik weet niet wat ik moet geloven. Ze is nu een betaalde medewerker. Ik heb geen idee of ze die antwoorden geeft om haar contract niet in de waagschaal te stellen.”

Het ontslag van McDaniel brengt NBC nog dieper in de fuik waarin vele Amerikaanse media zitten. Ze willen graag verdedigers van Trump in hun studio’s, maar dan geen mensen die hem in vorige functies steunden in zijn vele beweringen zonder bewijs.

Doordat ze die witte raven maar niet kunnen vinden, en helemaal als ze zich vergissen en iemand als McDaniel meteen weer moeten ontslaan, zullen aanhangers van Trump hen blijven beschouwen als onverbeterlijke bastions van de linkse vijand.

Lees ook:

Donaties aan Trump financieren eerst zijn rechtszaken en dan pas zijn partij

Als Amerikaan die geld wil geven aan Donald Trump om te zorgen dat hij opnieuw president van de Verenigde Staten wordt, moet je oppassen, schrijft correspondent Bas den Hond in een column.