Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Minister Dijkgraaf is om: ‘Stap af van termen als laagopgeleid’

Mbo-studenten van het Alfa College in Groningen werken aan een project over voedsel.Beeld Reyer Boxem

Hoelang noemen we een mbo’er nog laagopgeleid? Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf voegt zich bij het koor van critici dat deze term in de ban wil doen.

Er is geen plek voor termen als hoog- en laagopgeleid in het dagelijks taalgebruik, vindt demissionair minister Robbert Dijkgraaf (onderwijs). Het gebruik van die ‘hiërarchische’ termen zou ongelijkheden in stand houden en de persoonlijke ontwikkeling van scholieren en studenten in de weg zitten.

Dat schrijft Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer en in een open brief aan alle jongeren die vanaf september gaan studeren. Hij vraagt hun om voortaan neutralere termen te gebruiken. Zo kunnen hbo en wo bijvoorbeeld prima bij naam worden genoemd, en is de term ‘hoger onderwijs’ dus overbodig.

Op- en afstromen

Met zijn dringende aanbeveling komt Dijkgraaf tegemoet aan een eerdere oproep van studenten- en scholierenorganisaties. Die pleiten al langer voor het afschaffen van hiërarchische termen zoals op- en afstromen. In november sloot ook de MBO Raad zich aan bij het protest.

Dijkgraaf maakt zich al langer zorgen om de zogeheten opwaartse druk in het onderwijs. Alsmaar meer studenten willen, of voelen zich verplicht om, een opleiding te volgen op universitair niveau. Dat leidt tot prestatiedruk. Bovendien heeft de samenleving juist ook mbo’ers nodig, met name in de zorg en techniek.

MBO Raad: ook praktische stappen nodig

De MBO Raad verwelkomt de discussie over de terminologie. “Tegelijkertijd moet het ook gaan over de bredere manier waarop de samenleving naar het mbo kijkt”, zegt voorzitter Adnan Tekin. “Zo zijn mbo’ers nog lang niet altijd welkom bij studentenverenigingen of introductieweken.”

Begin vorig jaar deed de gemeente Utrecht de termen hoog- en laagopgeleid ook al in de ban. De gemeente besloot om dit soort ‘waardegeladen terminologie’ niet meer te gebruiken in de eigen communicatie.

Lees ook:

Voor de mbo’er is het knokken om gezien te worden

Hoger opleiden is een maatschappelijke norm geworden. Mbo’ers, de grootste groep studenten, voelen dat. Het is soms knokken om gezien te worden, maar dat gevecht gaat een groeiende groep graag aan.

Gemeente Utrecht doet de termen ‘hoger’en ‘lager’ opgeleid in de ban

De gemeente Utrecht spreekt voortaan niet meer over ‘hoger en lager opgeleid’. Deze en andere maatregelen moeten de waardering voor mbo’ers vergroten.