Terug naar de krant

Kabinet en regio Eindhoven steken samen 2,5 miljard euro in plan microchipsector, moet NXP en ASML in Nederland houden

Leeslijst Nieuws
Ondernemingsklimaat Het demissionair kabinet trekt 1,7 miljard euro uit voor het plan, de regio Eindhoven 800 miljoen euro. Het project moet onder meer wonen en werken in regio Eindhoven aantrekkelijker maken.
Leeslijst

Het demissionaire kabinet gaat samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uittrekken voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat heeft demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat, VVD) donderdag bekendgemaakt. Het kabinet steekt 1,7 miljard euro in het ‘Project Beethoven’, de regio Eindhoven trekt er 800 miljoen euro voor uit. 1,28 miljard euro komt uit het budget van het Nationaal Groeifonds.

Het project moet wonen en werken in de regio Eindhoven aantrekkelijker maken, zodat buitenlands talent daarnaartoe blijft komen. Zo krijgt de infrastructuur rondom Eindhoven een impuls, net als het elektriciteitsnet. Er worden ook flink veel nieuwe woningen gebouwd. Daarnaast zullen het kabinet en de regio investeren in binnenlands talent, middels structurele financiële steun aan mbo-, hbo-opleidingen en de TU Eindhoven.

Het plan volgt op klachten van onder meer chipmachinefabrikant ASML, chipfabrikant NXP en kennisinstituut TNO. Zij vinden dat Nederland te weinig doet om de sector te faciliteren, die voor veel economische groei zorgt. Als het kabinet geen verbetering had beloofd, dan had het bedrijf volgens topman Peter Wennink kunnen besluiten investeringen in verdere groei te verplaatsen naar het buitenland, schrijft persbureau ANP. Het demissionaire kabinet waarschuwt ASML er nu voor dat het bedrijf „verdere investeringen in Nederland” moet doen.

Adriaansens noemt de sector van groot belang voor het verdienvermogen van Nederland en voor de werkgelegenheid. „Dit soort bedrijven verdienen het geld voor Nederland.” Adriaansens zegt ook dat ASML „onze Messi” is. „Zo’n sterspeler trekt wel een heel team mee.”

Lees ook Met haastig gebaar wil het kabinet techbedrijven als NXP en ASML in Nederland houden. Maar is het genoeg?
Nieuwbouwwoningen in de Veldhovense wijk Huysackers. Vanwege het nijpende woningtekort in de regio springt ASML  zelf financieel bij om bouwprojecten voor betaalbare huizen te steunen.
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 29 maart 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in