Direct naar artikelinhoud
Jess Hong als de natuurkundige Jin Cheng in de Netflixserie 3 Body Problem.Beeld Netflix
De Serie 3 Body Problem

In ‘3 Body Problem’ wil de mensheid gered worden van zichzelf

De uitzinnige ideeën die de Chinese sciencefictionschrijver Cixin Liu in zijn trilogie heeft verwerkt zijn door de makers van Game of Thrones voor Netflix succesvol behapbaar gemaakt.

Een sterrenstelsel waarbij planeten om één ster heen draaien blijft stabiel. In een stelsel met twee sterren houden de twee lichamen elkaar in evenwicht. Maar in een stelsel met drie sterren valt de baan van die sterren niet te voorspellen: ziedaar het onoplosbare drielichamenprobleem uit de astronomie.

Begrijpelijkerwijs zijn de bewoners van dit sterrenstelsel het tamelijk beu dat hun beschaving telkens weer ten onder gaat door natuurrampen die worden ontketend door het onvoorspelbare gedrag van één van hun drie zonnen. Als ze op een dag een teken van leven ontvangen van een vruchtbare, stabiele planeet waar leven mogelijk is, en dat op slechts vier lichtjaar afstand, zetten ze koers richting die planeet.

Die planeet is aarde. En wanneer de mensheid erachter komt dat er over vierhonderd jaar een horde buitenaardse wezens het zonnestelsel binnenvliegt om de boel over te nemen, breekt de pleuris uit. Desondanks heeft de mensheid nog vier eeuwen de tijd om de boel te redden: zie daar de insteek van de nieuwe Netflix-serie 3 Body Problem.

Er zijn dan al een tijdje rare verschijnselen gaande: deeltjesversnellers over de hele wereld vertonen onverklaarbare resultaten, wetenschappers plegen massaal zelfmoord, op een nacht begint de sterrenhemel te knipperen, er duikt plotseling een hyperrealistisch virtual-realityspel op dat verband lijkt te hebben met een organisatie die de aarde wil klaarstomen voor de komst van deze aliens.

Liam Cunningham en Benedict Wong in ‘3 Body Problem’.Beeld Netflix

Alternatieve geschiedschrijving

Er gebeurt, kortom, een hele hoop in 3 Body Problem, gebaseerd op de boeken van de Chinese schrijver Cixin Liu. In die boeken gebeurt nog veel meer: de schrijver combineert een berg theoretische natuurkunde met een soort alternatieve geschiedschrijving van de aankomende vierhonderd jaar. In de bewerking hiervan hebben David Benioff en Daniel Weiss, die eeuwig befaamd zullen blijven om Game of Thrones, zich flink wat vrijheden moeten veroorloven om het geheel enigszins behapbaar te houden.

Zo zijn verschillende personages uit de boeken verwesterd en samengebracht tot één vriendengroep. Deze vijf raken op verschillende manieren betrokken bij het plan om de aarde weerbaar te maken tegen de naderende invasie van buitenaardse wezens. De boek-puristen zullen ongetwijfeld moord en brand schreeuwen om de westerse culturele toe-eigening van het Chinese bronmateriaal, maar het is een slimme zet van de makers om in de relatief beperkte ruimte van acht Netflix-afleveringen het veelomvattende verhaal van Cixin Liu behapbaar te maken, om alle wetenschappelijke theorieën enigszins begrijpelijk te houden, én om het verhaal van een kernachtige emotionele lading te voorzien.

Vorm boven logica

Uitblinkers in de cast zijn Liam Cunningham, die als no-nonsense hoofd van inlichtingendiensten de verdediging van de aarde op poten probeert te zetten, een geweldig norse Benedict Wong die als zijn hulpje het vuile werk opknapt, en Jonathan Pryce als steenrijke aanvoerder van een ondergrondse beweging die collaboreert met de aanstaande invasie omdat zij de mensheid niet in staat acht zichzelf te redden.

Naast die cast is het tamelijk spectaculair hoe de soms uitzinnige scènes in de boeken van Cixin Liu naar het scherm zijn vertaald. Met als absoluut hoogtepunt een olietanker die, varend door het Panamakanaal vrij letterlijk in mootjes wordt gehakt door een raster van nanovezeldraadjes.

Deze scène laat ook zien hoe de makers noodgedwongen bochten moeten afsnijden. Zeker voor de kijker die de boeken niet heeft gelezen wordt niet helemaal duidelijk waarom dit nou precies zo moest gebeuren. En zo zijn er meer voorbeelden van hoe vorm boven logica gaat. Maar, het goede nieuws: de kijker wacht een hoop spektakel in een eventueel volgend seizoen, als we erachter komen of die buitenaardse wezens de aarde ooit zullen bereiken.

De acht afleveringen van 3 Body Problem zijn nu te zien op Netflix.