Direct naar artikelinhoud
Aldus

Op de St. Jozefschool zijn ze blij dat ze, met 150 jaar, de oudste basisschool van Amsterdam zijn

De St. Jozefschool bestaat 150 jaar en is daarmee de oudste basisschool van de stad, denkt directeur Reina Atteveld (64) zeker te weten.

Op de St. Jozefschool zijn ze blij dat ze, met 150 jaar, de oudste basisschool van Amsterdam zijn
Beeld x

Ik proefde wel wat twijfel in de aankondiging.

“Zeker weten doe je het nooit. Wij hebben in ieder geval het idee dat we de oudste school van de stad zijn. Vorig jaar verscheen in de media het bericht dat de Barbaraschool in Oost, die na 130 jaar ging sluiten, de oudste school van de stad was. Dat klopt dus niet.”

Jullie werden over het hoofd gezien?

“Nou, de gemeentegrenzen zijn de laatste honderd jaar nogal verschoven. Onze school is gebouwd tegenover de begraafplaats in Buitenveldert, ter hoogte van waar nu de opgang naar de snelweg zit. Het lijkt erop dat die locatie vroeger tot de gemeente Amstelveen behoorde. Ik heb geprobeerd op te zoeken hoe het zit, maar bij de gemeente hadden ze geen idee en van Stadsarchief heb ik honderden pagina’s met adressen gehad, gescand en onleesbaar, dus daar kon ik ook niets mee.”

En jullie behoren nu wel ‘officieel’ tot de gemeente Amsterdam?

“Onze school is langzaam naar achteren geschoven, door allerlei herontwikkelingen van gebieden, tot hij precies op de grens van Amsterdam en Amstelveen kwam te liggen, aan de Kalfjeslaan. Wij horen bij Amsterdam. Maar een deel van de tuinen aan de andere kant van de straat vallen weer onder Amstelveen. Het merendeel van onze leerlingen, 570 in totaal, komt ook uit Amstelveen, omdat we in een Amstelveense woonwijk liggen.”

Klinkt ingewikkeld.

“Ach, wij zijn vooral blij dat we als Amsterdamse school worden aangemerkt, want dat is qua subsidieregelingen voordelig. Amsterdam kijkt heel erg naar wat goed is voor de jeugd. Dus er komen mooie subsidies binnen.”