Aantal huizen met nieuwe huurder is hard gedaald

Nieuws
Het aantal huizen dat een nieuwe huurder kreeg is vorig jaar hard gedaald, melden makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Maatregelen vanuit de overheid om huurprijzen te verlagen en zittende huurders beter te beschermen zorgen er mogelijk voor dat beleggers huurwoningen verkopen in plaats van opnieuw te verhuren, denken de organisaties. Vooral in de laatste drie maanden van het jaar werden veel minder huizen verhuurd.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 11:14 aangepast 12:02
Afbeelding
beeld anp

Het aantal verhuurde huizen nam volgens de NVM en VGM NL af met 13 procent vergeleken met 2022. In de loop van 2023 werd de daling groter, in het vierde kwartaal werden 30 procent minder huizen verhuurd dan in dezelfde periode een jaar eerder, melden de organisaties. Nieuwbouwwoningen werden in oktober, november en december vorig jaar zelfs ruim de helft minder vaak verhuurd.

De gemiddelde huurprijzen zijn vorig jaar ook flink gestegen. Een "zorgelijke ontwikkeling", vinden NVM en VGM NL, omdat de vraag naar huurhuizen hoog blijft. Onder meer regulering en strengere regels hebben volgens de organisaties mogelijk bijgedragen aan de gestegen prijzen. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter was eind vorig jaar 12,31 euro, dat is 10 procent hoger dan een jaar eerder.

Hardste stijging

Van de grote gemeenten in Nederland stegen de huurprijzen in Arnhem en Haarlem volgens NVM en VGM NL het hardst. Van jaar op jaar gingen die met meer dan 12 procent omhoog. Ook in Utrecht en Den Bosch gingen de huren hard omhoog met bijna 8 procent, aldus de organisaties. Amsterdam is met 22,78 euro per vierkante meter nog steeds de duurste stad om een huis in te huren.

De prijzen liggen volgens de organisaties het laagst in Almere met een gemiddelde van 11,78 per vierkante meter. Die stad en Amstelveen zijn de enige twee plaatsen waarin NVM en VGM NL een lichte daling van de huurprijzen constateren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Berg metalen in brand bij sloperij in Haarlem

In Haarlem woedt een brand bij een auto- en scheepssloperij aan de Hendrik Figeeweg, in de wijk Waarderpolder. Volgens de veiligheidsregio Kennemerland staat er een berg schroot in brand.

Afbeelding

Stroom feestvierders in trein langzamer op gang door slecht weer

Door het slechte weer heeft het zaterdag wat langer geduurd voordat de stroom feestvierders in de treinen op gang kwam. Maar rond 14.00 uur is het druk geworden op de stations in de steden waar koningsdagevenementen plaatsvinden, meldt de NS, die ook laat weten dat de drukte be..

Afbeelding

Koning sluit Koningsdag in Emmen af: het kon minder

Koning Willem-Alexander is dankbaar dat hij Koningsdag dit jaar in Emmen heeft mogen vieren. 'Emmen is een hele sterke stad waar je graag wilt wonen, waar alles gebeurt', sprak de koning in zijn dankwoord aan het publiek.

Afbeelding

Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema v..

Afbeelding

Snelweg A10 weer open na XR-demonstratie

De snelweg A10 is zaterdag rond 14.00 uur weer opengegaan nadat actievoerders van Extinction Rebellion (XR) de weg hadden geblokkeerd. Een groep van ruim honderd demonstranten liep kort na 12.00 uur de A10 op ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam.

Afbeelding

Zelensky vraagt na nachtelijke aanvallen opnieuw om meer wapens

Oekraïne had alle raketten die in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn afgevuurd kunnen onderscheppen als het over meer wapens had beschikt. Dat schrijft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op X. Hij herhaalde zijn vraag om meer luchtverdediging op korte termijn.