Terug naar de krant

Baudet komt niet opdagen bij Bosma na bedreiging aan Klaver, betuigt spijt per telefoon

Leeslijst Nieuws
Tweede Kamer FVD-leider Baudet heeft per telefoon aan de Kamervoorzitter en via een video op X spijt betuigd over de bedreiging die hij na een Kamerdebat uitte, maar ontkent een „bedreigende situatie”.
Leeslijst

FVD-leider Thierry Baudet is donderdag niet komen opdagen bij Kamervoorzitter Martin Bosma, nadat hij was opgeroepen voor een gesprek. Wel heeft hij per telefoon aan Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een Tweede Kamerdebat tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) heeft gezegd. „Hij stelt dat hij zich heeft laten meeslepen in de felheid van het debat”, zei Bosma donderdag tegen ANP.

Klaver vroeg Baudet na het debat de jaarverslagen van de Stichting Forum voor Democratie van rond het Oekraïne-referendum in 2016 op te sturen. Baudet zou toen tegen Klaver hebben geantwoord: „Dat ga ik niet doen. En als je het nog een keer vraagt, sla ik je op je bek.” Nadat Klaver dat bij de Kamervoorzitter meldde, riep Bosma de FVD-leider op om donderdagochtend met hem te praten. In een brief aan Baudet schreef hij dat „grenzen en fatsoensnormen” zijn overschreden, wat „het aanzien van de Kamer en de politiek” zou schaden.

Lees ook Klaver door Baudet bedreigd: ‘Als je het nog een keer vraagt, sla ik je op je bek’
Thierry Baudet en Jesse Klaver tijdens een debat over de invasie van Oekraine door Rusland in 2022.

Jaarrekeningen

Tijdens het Kamerdebat was de kwestie van de jaarrekening van de Stichting Forum voor Democratie ook al aan bod gekomen. Klaver en D66-fractievoorzitter Jan Paternotte vroegen daarnaar. Laatstgenoemde beschuldigde Baudet van banden met het Kremlin, waarop Baudet boos reageerde: „Die beschuldiging is een aantasting van mijn eer. Daarom ben ik boos. In elke andere situatie zou je iemand op z’n bek slaan als hij zoiets van mij denkt.”

In deze woorden had de Kamervoorzitter „geen oproep waargenomen om anderen te molesteren”, maar de woorden na het debat zouden volgens Klaver verder zijn gegaan. „Bedreigingen – nota bene in de plenaire zaal – kan ik niet tolereren”, schreef Bosma in de brief aan Baudet, die hij zo snel mogelijk wilde spreken.

Reactie Baudet

„[Baudet] stelde dat hij een andere afspraak had en dat hij hier niet kon zijn vandaag”, zei de Kamervoorzitter donderdagochtend. „Dat vind ik op zich heel jammer.” Bosma heeft Baudet aan de telefoon gevraagd zijn spijt „aan de buitenwereld duidelijk te maken, of contact op te nemen met de heer Klaver, of een duidelijke tweet te versturen, of een persbericht, of wat dan ook”.

Kort daarna deelde Baudet op X een video waarin hij de gebeurtenissen bespreekt. „Ik heb me te veel laten opjuinen door Jesse Klaver met name, en toen heb ik iets gezegd wat ik niet had moeten zeggen.” Daaraan voegt hij toe: „Er was nooit sprake van dat ik echt bedreiging uitte. Er stond vier meter afstand tussen [...], het was geen bedreigende fysieke situatie. […] Ik kan me niet voorstellen dat Jesse Klaver zich echt bedreigd heeft gevoeld.”

Klaver zei donderdagochtend dat hij niet was gebeld door Baudet, wat hij wel op prijs zou stellen. „Sinds gisteren loopt mijn mailbox vol met bedreigingen, dus ik hoop dat hij dat duidelijk maakt [aan zijn achterban dat geweld geen oplossing is voor meningsverschillen].” Klaver weet nog niet of hij aangifte gaat doen. Daarnaast herhaalde hij zijn oproep om de jaarrekening van de stichting van Forum voor Democratie openbaar te maken.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in