Terug naar de krant

Tsjechische geheime dienst: Europese politici, onder wie Nederlandse, omgekocht met Russisch geld

Leeslijst Nieuws
Anti-Oekraïense propaganda De nieuwssite Voice of Europe zou honderdduizenden euro’s betaald hebben aan Europese politici om Rusland-vriendelijke standpunten in te nemen.
Leeslijst

De nieuwssite Voice of Europe zou Europese politici betaald hebben om standpunten tegen Oekraïne en de Europese Unie in te nemen. Dat heeft de Tsjechische geheime dienst BIS woensdagmiddag in een persconferentie onthuld, melden internationale media. Het doel van de nieuwssite was om de aankomende Europese verkiezingen te beïnvloeden en Rusland-vriendelijke standpunten te verspreiden, zoals het staken van de wapenleveranties aan Oekraïne. BIS heeft niet bekendgemaakt wie de omgekochte politici zijn. Het is alleen bekend dat zij uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije en Polen komen.

Volgens BIS wordt de nieuwssite door Moskou gefinancierd en zou de site honderdduizenden euro’s hebben betaald aan politici. Ook zouden journalisten omgekocht zijn. De Tsjechische geheime dienst meldde dat de Oekraïense politicus en voormalig oligarch Viktor Medvedtsjoek – een persoonlijke vriend van de Russische president Vladimir Poetin – de nieuwssite achter de schermen gerund heeft. Zowel Medvedtsjoek als de nieuwssite zijn door Tsjechië op de sanctielijst gezet. De nieuwssite staat op zwart en kan geen geld meer overmaken naar de betrokken personen.

Voice of Europe publiceerde de afgelopen jaren berichten waarbij Oekraïne in een kwaad daglicht werd gesteld. Zo schreef het medium dat vrede in Oekraïne alleen mogelijk is als het land zijn recht opgeeft om zijn soevereiniteit en integriteit te verdedigen. Ook kwamen opvallend vaak rechtse, eurosceptische en pro-Russische politici langs op de nieuwssite. Zo werd FVD-partijleider Thierry Baudet in 2023 door Voice of Europe geïnterviewd. Hij heeft altijd ontkend geld ontvangen te hebben uit Rusland.

Lees ook Klaver door Baudet bedreigd: ‘Als je het nog een keer vraagt, sla ik je op je bek’
Thierry Baudet en Jesse Klaver tijdens een debat over de invasie van Oekraine door Rusland in 2022.

Een aantal leden van de Tweede Kamer reageerden donderochtend verontrust over de vermeende Russische geldstromen. De Kamerleden willen weten welke Nederlandse en Europese politici geld ontvangen hebben uit Rusland. PVV-partijleider Geert Wilders heeft hierover een debat aangevraagd in de Tweede Kamer en eist opheldering van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de ontstane situatie. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de aanvraag voor een debat.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in