Direct naar artikelinhoud
Update Fatsoensnormen

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar komt niet opdagen bij gesprek Kamervoorzitter

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar komt niet opdagen bij gesprek Kamervoorzitter
Beeld ANP

FvD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA). ‘Hij stelt dat hij zich heeft laten meeslepen in de felheid van het debat’, zegt Bosma donderdag.

Baudet kwam donderdagochtend niet opdagen voor het gesprek waar Bosma om gevraagd had. “Hij stelde dat hij een andere afspraak had en dat hij hier niet kon zijn vandaag”, zegt de Kamervoorzitter. “Dat vind ik op zich heel jammer.”

Baudet ontkent in een video op platform X de bedreigingen. “De parlementaire omgangsvormen zijn anders. En die moeten we ook honoreren. En het is geen goed voorbeeld voor Nederland.” Baudet zegt dat hij zich heeft laten ‘opruien’ door Klaver, die tijdens een debat kwam met ‘verdachtmakingen’ over financiering uit Rusland. “Ik heb gezegd, als je er nou nog een keer over begint, dan sla ik je echt op je bek, gast.” Dat herhaalde hij toen Klaver vroeg wat hij zei.

Toch was volgens Baudet geen sprake van een bedreiging. “Als je met een geladen revolver naar iemand gaat en zegt: ‘als jij dit doet, dan...’, dat is echt een bedreiging. Zo’n situatie is absoluut nooit aan de orde geweest.” De FvD-leider omschrijft zichzelf als ‘vredelievend mens’.

Twitter bericht wordt geladen...

Banden met Rusland

Thierry Baudet van Forum voor Democratie zou Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) gedreigd hebben ‘op zijn bek’ te slaan, als hij bleef doorvragen naar banden van Forum met het Kremlin.

Volgens Klaver heeft Baudet na een debat over een Forumplan voor een raadgevend nexit-referendum, gezegd dat die hem ‘op zijn bek zou slaan’ als hij nog eens zou vragen naar de banden die zijn partij zou onderhouden met Rusland. Tijdens het debat had Baudet dit ook al gezegd tegen Klaver en Jan Paternotte (D66).

Bosma greep toen nog niet in, behalve met een oproep aan Baudet zijn toon te matigen, omdat hij de opmerking ‘overdrachtelijk’ had opgevat. Maar toen Klaver na het debat bij Baudet bleef aandringen om de jaarverslagen van diens partij openbaar te maken, zou Baudet zijn uitspraken herhaald hebben. Klaver is daarop naar Kamervoorzitter Bosma gestapt.

Verruwing van omgangsvormen

Bosma noemt de uitspraken van Baudet in een brief aan het Forum-Kamerlid ‘volstrekt onaanvaardbaar’. “De heer Klaver heeft aangegeven dat hij zich bedreigd voelt, en dat kan ik mij goed voorstellen.” Bosma wijst Baudet er in de brief op dat er geen sancties staan op bedreigingen en ander ‘verwerpelijk gedrag’ buiten debatten, maar dat ‘er wel degelijk grenzen en fatsoensnormen overschreden’ zijn.

In de Kamer hebben parlementariërs een zeer ruime vrijheid van meningsuiting. Niettemin zit een meerderheid van de Kamer in toenemende mate in haar maag met de verruwing van de omgangsvormen, en incidenten waarbij Kamerleden elkaar intimideren of bedreigen.

Het reglement van orde, waarin de gedragsregels van de Kamer zijn opgenomen, werd vorig jaar aangescherpt. Bedreiging is nu expliciet verboden in de Kamer, al geldt er – zoals Bosma in zijn brief aanstipt – geen sanctie. De aanscherping vond onder meer plaats naar aanleiding van een incident waarbij Pepijn van Houwelingen (Forum) het D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma had toegebeten: “Uw tijd komt nog wel, er komen tribunalen”.

Klaver kreeg onlinebedreigingen na bedreiging door Baudet 

GroenLinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver heeft onlinebedreigingen binnengekregen nadat hij woensdagmiddag door FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet was bedreigd in de Tweede Kamer. Klaver zei donderdag dat hij excuses van Baudet op prijs zou stellen en dat Baudet aan zijn achterban duidelijk moet maken dat ‘meningsverschillen oplossen met geweld nooit een oplossing is’.

Het zou voor Klaver vooral belangrijk zijn dat Baudet alsnog antwoord geeft op zijn vraag en de jaarverslagen opstuurt. Volgens Klaver is dat belangrijk, om uit te sluiten dat er Russische geldstromen bij die organisatie waren, iets waar de oud-penningmeester volgens Klaver op heeft gewezen.

Op de vraag of Klaver aangifte wil doen, wilde hij nog geen antwoord geven. Hij wil eerst de reactie van Baudet afwachten.

Lees ook:

Kamerleden doen hun verhaal: continue intimidatie en bedreigingen, in Den Haag én thuis

De wereld waarin politici werken is vijandiger geworden. Aan Trouw vertellen Kamerleden wat zij doormaken, niet alleen op het Binnenhof, maar ook in hun privé-omgeving. Het beïnvloedt hun functioneren en ondermijnt de democratie.

Luister ook:

Een hete lente breekt aan in de formatie

Video wordt geladen...