Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Change= stuurt tientallen onterechte aanmaningen naar (oud-)bewoners

Tientallen (oud-)bewoners van het pand van Change= in Amsterdam-Nieuw-West hebben onterecht aanmaningen ontvangen. De deurwaarder is inmiddels gestopt met het sturen van brieven, maar bij veel huurders zit de schrik er (wederom) goed in.

Het pand dat door Change= wordt beheerd op het August Allebéplein in Amsterdam-Nieuw-West.Beeld Jean-Pierre Jans

“Ik heb een aanmaning gekregen van een huurnota van vorig jaar, terwijl ik er al sinds 2020 niet meer woon,” zegt Soraya Mooijweer, voormalig bewoner van het pand aan het August Allebéplein. Ook kreeg ze een aanmaning voor de eindafrekening van de servicekosten. “Je gaat toch even twijfelen,” zegt ze. “Gelukkig is er een bewonerscommissie waar je snel mee kan schakelen, maar het is niet zoals het hoort te gaan. Dit is onacceptabel.”

Afgelopen weken ontvingen tientallen bewoners en voormalig bewoners via gerechtdeurwaarder Swier cs aanmaningen van Change=, bevestigen de bewonerscommissie en stichting !Woon, die huurders bijstaat in huurconflicten. Met enkele van hen sprak Het Parool.

Niet verbazend

Een voormalig bewoner die anoniem wil blijven, kreeg op 13 maart een mail van de deurwaarder dat hij meer dan 830 euro moest betalen vanwege niet betaalde huur in 2023 en de eindafrekening van de servicekosten in 2022. Maar hij woont er al sinds 2021 niet meer. “Het is heel erg slordig,” zegt hij. “Ik was blij dat ik er eindelijk van af was, maar het verbaast mij ook weer niet dat ik nu deze aanmaningen krijg.”

Al langer zijn er problemen rondom beheerder Change=. Er lopen diverse zaken bij Huurcommissie, rechtbank, hooggerechtshof en Hoge Raad over de eindafrekeningen van de servicekosten. In alle zaken heeft de beheerder tot nu toe ongelijk gekregen. Veel bewoners hebben juist geld tegoed van Change= in plaats van andersom.

“Het is absurd dat we nog steeds aan het procederen zijn over de servicekosten van 2017,” zegt Tjerk Dalhuisen van stichting !Woon. “Huurders en voormalig huurders krijgen nog geld terug van 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 en 2023. Dat gaat inmiddels om een gigantisch bedrag.”

Hij noemt de werkwijze van Change= ‘superslordig’. “Ze proberen geld op te halen voor afrekeningen van energie van vorig jaar van mensen die er al lang niet meer wonen,” zegt hij. “Ze hebben hun zaakjes niet op orde.”

Slapeloze nachten

Een voormalig bewoner zegt als gevolg van alle problemen met Change= en de aanmaningen die zij heeft ontvangen te kampen met ‘mentale en lichamelijke klachten’. “Ik woon nu antikraak in een dorp in niemandsland om maar van Change= af te zijn,” zegt ze. “En dan krijg ik anderhalf jaar nadat ik ben vertrokken toch weer post van een deurwaarder in mijn mailbox. Daar heb ik slapeloze nachten van. Het gaat niet om kleine bedragen.”

Pandeigenaar CBRE probeerde al via een rechtszaak van beheerder Change= af te komen. Enkele taken zijn al overgenomen door een andere partij, maar de inning van de huur en servicekosten loopt nog altijd via Change=. CBRE wil geen reactie geven ‘omdat dit deel uitmaakt van de vertrouwelijke relatie tussen CBRE en betrokkenen. Volgens een mededeling van het bedrijf is het in gesprek met Change= en de huurders om tot oplossingen te komen.

Dalhuisen vindt ook dat deurwaarder Swier zijn ‘onderzoeksplicht’ niet is nagekomen. “Als je even had gegoogled, had je gezien dat er meer aan de hand is,” zegt hij.

Geen extra kosten

De directeur van gerechtsdeurwaarderskantoor Swier laat telefonisch weten ‘niet blij’ te zijn met de situatie en zegt dat hij dacht dat alles was opgelost. “Tussen de uitzending van Boos over Change= en de aanmaningen die we nu hebben verstuurd zit veel tijd,” zegt hij. “Ik loop er niet voor weg, maar ik wil duidelijk zeggen dat er geen kosten in rekening zijn gebracht. Zolang Change= en de eigenaar het nog uitvechten, gaan wij niks meer doen.”

Wilco van Renselaar, financieel directeur van Change=, laat in een schriftelijke reactie weten het ‘vervelend’ te vinden een deurwaarder in te moeten schakelen en dat alleen te doen als er een betalingsachterstand is ontstaan. ‘Zoiets gebeurt uiteindelijk in laatste instantie, zoals overal in onze samenleving, als de telefoonrekening, de energiekosten of een deel van de huur langdurig niet worden betaald.’

Op de vraag of het bedrijf ook verkeerde aanmaningen heeft gestuurd en hoe dat kan, gaat Van Renselaar niet in. Change= zegt open te staan voor een oplossing met iedere individuele huurder.

Over de auteur: Jesper Roele schrijft sinds 2019 voor Het Parool over alledaags nieuws uit Amsterdam, festivals, het nachtleven en de tech-sector. Tips kan je sturen naar j.roele@parool.nl.