Direct naar artikelinhoud
Lijstje

De tofste graffitiworkshops in Amsterdam

Muurschildering van Hugo Mulder bij street-art museum Straat. Graffiti is bij de NDSM-werf toegestaan en daar maken aanbieders van graffitiworkshops graag gebruik van.Beeld Berlinda van Dam/ANP

Altijd al gedroomd van het maken van je eigen graffitikunstwerk? Er zijn diverse workshops in Amsterdam waar je kunt leren je eigen piece te zetten.

1. Graffitifun: geboren in Holendrecht

Graffitifun biedt uitgebreide graffitiworkshops aan op diverse locaties in Nederland en België. De workshops – of het nu gaat om een kinderfeestje, een bedrijfsuitje of een vrijgezellenfeest – worden geleid door ervaren graffiti-artiesten. Het programma omvat een inleiding, een ontwerpsessie, een praktische spuitsessie en een rondleiding langs graffitimuren. Deelnemers kunnen hun eigen graffitikunstwerk maken en ontvangen aan het einde van de workshop een certificaat als bewijs voor hun deelname.

Michel Steers (34) begon Graffitifun in 2004 in Amsterdam-Zuidoost en is inmiddels naar eigen zeggen een van de grootste aanbieders van graffitiworkshops in de Benelux. Steers: “En we zijn de enige graffitiaanbieder in Nederland die een erkend leerbedrijf is.”

Bij Graffitifun kun je mede dankzij die erkenning ook terecht voor een stage en reïntegratieprojecten. Het bedrijf heeft dus, naast het aanbieden van workshops, ook een maatschappelijke functie. “Wij komen vaak een uurtje eerder op de locatie aan en ruimen dan al het zwerfafval op. We houden jongeren van de straat en zorgen ook dat er geen problemen ontstaan op de plekken waar wij werken.” Dat zijn zogenoemde gedooglocaties, waar van de gemeente gespoten mag worden, veelal aan de rand van de stad.

De prijzen verschillen per workshop.

Straatkunst in winkelcentrum Amsterdamse Poort in de Bijlmer.Beeld Berlinda van Dam/ANP

2. Ervaar de kunst van graffiti bij Straat Museum

Straat Museum op de NDSM-werf biedt op zaterdagen graffiti-workshops aan voor individuen en kleine groepen. De workshops beginnen met een uitleg over het gebruik van spuitbussen en verschillende technieken, gevolgd door de mogelijkheid om je eigen piece te maken op zeecontainers naast het museum. De workshops duren een uur, kosten 20 euro en zijn geschikt voor deelnemers vanaf 16 jaar.

Voor kinderen vanaf 8 jaar zijn er speciale graffitiworkshops, bijvoorbeeld als onderdeel van een kinderfeestje of tijdens speciale evenementen zoals 24H Noord. Na een inspiratierondleiding door het museum mogen kinderen aan de slag met hun eigen kunstwerk onder begeleiding van ervaren docenten. Deze workshops duren 90 minuten en kosten 32,50 euro per kind.

Voor groepsevenementen biedt Straat Museum besloten workshops aan, inclusief een bezoek aan het museum. Deze workshops duren 120 minuten en kosten 63 euro per persoon. Tegen een meerprijs van 10 euro per persoon kunnen deelnemers een privérondleiding door het museum krijgen.
NDSM-Plein 1, 1033 WC Amsterdam

In heel Amsterdam is graffiti te vinden, zoals in de Havenstraat in Zuid, maar er zijn maar een paar gedoogzones, zoals de Amsterdamse Brug, de Anderlechtlaan, De Omval of de Flevoparkweg.Beeld Berlinda van Dam/ANP

3. Doe op locatie een creatieve workshop van Je Leukste Graffiti

Je Leukste Graffiti biedt een scala aan graffitiworkshops aan, zowel voor enkelingen als voor groepen, op verschillende locaties door heel Nederland en dus ook in en rond Amsterdam. Deze workshops omvatten een korte introductie gevolgd door hands-on ervaring met graffititechnieken. Deelnemers kunnen hun eigen ontwerp maken en dit als aandenken mee naar huis nemen.

Eigenaar Tim Bergboer (39) crosst voor de workshops inmiddels met drie bestelbusjes het land door. “We komen bij mensen thuis en nemen zelf de spullen mee, zoals hardboardplaten en spuitbussen. De werken mag je na afloop houden.”

Er zijn in Amsterdam ook buitenlocaties waar de workshops worden gegeven. “Dat kan in zogenoemde ‘gedoogzones’, zoals de Amsterdamse Brug, Anderlechtlaan, De Omval of de Flevoparkweg.”

De prijzen van de verschillende workshops worden op aanvraag gegeven.

4. Graffitinetwerk: van workshops tot guerillamarketing

Graffitinetwerk bestaat al sinds 1990 en is met de jaren uitgegroeid tot een team van zo’n 30 professionals uit binnen- en buitenland dat zich bezighoudt met graffiti, streetart en guerrillamarketing.

Naast commerciële projecten biedt Graffitinetwerk ook een graffitiworkshop aan, die in 2004 werd bedacht en ontwikkeld. “Wij hebben in 2005 de eerste graffitiworkshop ooit in Europa verzorgd,” zegt creative director Noël Janssens. “In de jaren daarna hebben wij deze workshop op de kaart gezet in de evenementenwereld.”

Sinds 2007 is Graffitinetwerk ook actief in guerrillamarketing. Ze bieden innovatieve buitenreclamecampagnes aan, zoals reverse graffiti, tijdelijke krijtuitingen, wildbeamen en PR-stunts.

De workshops van Graffitinetwerk worden regelmatig ingezet voor bedrijfsuitjes, teambuildingworkshops en andere evenementen.

Uit in Amsterdam: de tips van Het Parool

Bijna dagelijks tippen we op Parool.nl de nieuwste, leukste en beste plekken op het gebied van eten & drinken en kunst & cultuur in Amsterdam. Bekijk hier al onze uit in Amsterdam-tips.

Zelf een goede tip? Mail ons via uit@parool.nl