Direct naar artikelinhoud
reportage

Na tien jaar vertraging gaat Attractiepark Rotterdam in 2025 ‘echt open’, belooft miljonair Hennie van der Most

Hennie van der Most bij de maquette van zijn pretpark.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Ondernemer Hennie van der Most (74) ondervond met zijn plannen voor een attractiepark in Rotterdam de ene na de andere tegenslag. Tien jaar geleden zou het park al opengaan, maar volgend jaar gebeurt het écht, bezweert hij. Van der Most heeft zijn plannen voor het park maar weer eens aangepast. ‘Gelukkig heb ik nog 100 ton staal liggen, overgekocht van André Rieu.’

Een glijbaan van 800 meter lang. Hennie van der Most vindt het nog altijd een briljant plan, vertelt hij op zijn kantoor in het toekomstige Attractiepark Rotterdam. De miljonair uit Slagharen drukt zijn wijsvinger een paar keer stevig op de plattegrond die voor hem ligt. Dáár had-ie moeten komen. ‘Dwars door het hoofdgebouw heen! Het materiaal had ik al. Dat was toch super geweest’, zegt hij met zijn onvervalste Sallandse accent.

Drie weken geleden ging er toch een streep door het plan. ‘Dan maak je een concept en kom je weer met al die overheidsinstanties in aanraking’, zegt Van der Most. ‘De brandweer en noem maar op. Ik zou een miljoen extra kwijt zijn om het brandveilig te maken.’

Een tegenvaller voor Van der Most. Toch verzekert hij dat het attractiepark volgend jaar dan eindelijk opengaat. Alleen: dat zei hij in 2022 ook al. En het jaar daarvoor. En het jaar dáárvoor. Eigenlijk had zijn pretpark aan de Doklaan in Rotterdam-Zuid al in 2014 moeten openen. Telkens gebeurde dat niet, vanwege de vele tegenslagen die Van der Most kreeg te verwerken. Meerdere politieke partijen in de Rotterdamse raad zien Van der Most inmiddels liever vertrekken. Ze hebben geen vertrouwen meer in de goede afloop.

Voormalige afvalcentrale

Twaalf jaar geleden verkocht de gemeente Rotterdam het terrein van vijf hectare voor een prikkie (750 duizend euro) aan Van der Most. Toenmalig wethouder Hamit Karakus (PvdA) vroeg hem persoonlijk of hij niet wat zag in de voormalige afvalcentrale (AVR) aan de Maashaven.

Van der Most had een reputatie opgebouwd als handige ondernemer. Hij bouwde onder meer een Duitse kweekreactor om tot een attractiepark (Wunderland Kalkar) en toverde een oude aardappelmeelfabriek in Drenthe om tot Speelstad Oranje. Van der Most is de koning van de recycling. De boerenzoon zonder diploma’s die zijn carrière begon als handelaar in oud ijzer, bouwde rond de eeuwwisseling een imperium op met tweeduizend werknemers. Zijn vermogen werd toentertijd geschat op een slordige 75 miljoen euro.

Voor Rotterdam-Zuid was de komst van Van der Most in 2012 dan ook een opsteker. Zijn pretpark kon bijdragen aan de economische ontwikkeling van het achterstandsgebied, en bovendien praktisch geschoolden aan een baan helpen, zo was de gedachte. De gemeente was allang blij dat iemand iets wilde met het zieltogende terrein van de oude vuilverbrander.

Bouwlocaties en woningen

Anno 2024 ziet de wereld er anders uit. Rotterdam-Zuid is bezig aan een opmars, de behoefte aan bouwlocaties en woningen is groot. Projectontwikkelaars zullen bovendien met jaloezie kijken naar de locatie aan de Nieuwe Maas. ‘Moet je eens kijken’, zegt Van der Most, terwijl hij tijdens de rondleiding wijst naar de fraaie SS Rotterdam. Het voormalige vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn ligt pal tegenover het pretpark in wording aangemeerd. In de verte tonen de Erasmusbrug en de wolkenkrabbers op de Wilhelminapier hun imponerende gestalten.

Het pretpark zelf steekt er voorlopig schril bij af. Het reuzenrad is nog zonder gondels. Van een grote achtbaan staan alleen de zwarte steunpalen in de grond. En de toekomstige parkeerplaats is nu een grote stofvlakte met opgestapelde bouwmaterialen. Is de opening volgend jaar maart realistisch? ‘Tuurlijk, tuurlijk, tuurlijk’, reageert Van der Most.

Attractiepark Rotterdam van Hennie van der Most is na tien jaar voorbereidingen nog altijd niet open.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De ondernemer heeft naar eigen zeggen al 40 miljoen euro in het attractiepark gestoken. Hij heeft vrijwel al zijn bedrijven – ooit had hij er veertien – moeten verkopen om zijn droom in Rotterdam-Zuid te verwezenlijken. Een hoop tegenslagen kwamen op zijn pad. Eerst waren er de naweeën van de kredietcrisis. Toen brak een grote brand uit in het gebouw. Een medefinancier, die 12 miljoen euro had ingelegd, trok zich terug uit het project.

En dan zijn er nog de regels, die eeuwige regels. ‘Dan heb ik voor een attractie een HEB 180 (type ijzeren balk, red.) op de berekeningen staan’, zegt Van der Most. ‘Die kan een bepaalde last aan, nou, super. Maar dan heb ik toevallig alleen HEB 200 liggen. Zeggen die ambtenaren dat het opnieuw moet worden berekend. Dan denk ik: jongens, die balk is toch sterk genoeg! Nou, allemaal van dat soort dingen.’

Aanzwellende kritiek

In Rotterdam zwelt de kritiek op Van der Most ondertussen al jaren aan. Gemeenteraadslid Tim Kind (Volt) diende onlangs een motie in om de erfpacht, die loopt tot 2030, niet te verlengen. Een stap te ver, vindt het college vooralsnog. ‘Er zijn vorderingen en we zijn in goed gesprek met de ondernemer’, reageerde bouwwethouder Chantal Zeegers (D66). Maar: in maart volgend jaar beginnen de gesprekken over een nieuw erfpachtcontract, zegt Zeegers’ woordvoerder. Van der Most moet dus haast maken.

In het hoofdgebouw van het attractiepark kijkt Van der Most naar een gapende leegte. Daar had zijn achthonderd meter lange glijbaan moeten komen. Maar de man van duizend-en-een ideeën heeft inmiddels iets nieuws bedacht. ‘Een indoorcamping!’, roept hij uit.

‘Ik liep van de week door het gebouw en dacht: dat is het! Zes etages vol met tenten. Gelukkig heb ik nog 100 ton staal liggen, overgekocht van André Rieu, die dat voor zijn decor gebruikte. Dat past precies.’ Van der Most wil de indoorcamping in junglestijl maken. ‘Met junglegeluiden erbij, echt uniek. Die tenten krijgen een toilet en douche erin, zelfs met haardrogers, die had ik ook nog liggen, 250 stuks.’

En als dat af is, verzekert Hennie van der Most, dan gaat het attractiepark volgend jaar écht open. ‘Het is een hele dobber, maar het gaat echt gebeuren.’ Hij wijst naar de werklui, die overal om hem heen aan het klussen zijn. ‘Die jongens vinden het ook prachtig als ik weer met nieuwe ideeën kom. ‘Hennie!’, zeggen ze dan. ‘We gaan ervoor.’’